Actiunea a avut loc intr-un moment in care activismul anti-razboi a fost efectiv interzis, pe baza legilor adoptate la scurt timp dupa debutul invaziei din Ucraina, scrie publicatia rusa independenta de limba engleza The Moscow Times.

Politia din Moscova a retinut luni zeci de pasageri ai metroului capitalei, in ceea ce a parut a fi o razie, pentru a preveni actiunile de protest in masa cu ocazia Zilei Nationale a Drapelului Rusiei, a raportat un organism de supraveghere independent, citat de The Moscow Times.

 OVD-Info, un site de monitorizare a actiunilor politiei, care administreaza o linie telefonica de asistenta juridica pentru cei retinuti, a declarat ca 33 de activisti si jurnalisti au fost retinuti la Moscova, luni, la metrou. 

Unii dintre ei au fost identificati de tehnologia de recunoastere faciala a metroului, a relatat OVD-Info.

 Un jurnalist retinut intr-o sectie de politie din sudul Moscovei a declarat ca, la un moment dat, sirenele politiei sunau cam „o data pe minut”, pentru a anunta retinerea unei alte persoane.

Trei dintre persoanele retinute fusesera anterior acuzate pe baza legilor care sanctioneaza discursul anti-razboi, potrivit OVD-Info. 

Cel putin un activist a fost retinut de doua ori, dimineata si seara. 

Majoritatea activistilor si jurnalistilor au fost eliberati ulterior, fara a fi inculpati, a relatat OVD-Info luni seara. Unul dintre ei ar fi fost totusi acuzat de „discreditare a armatei ruse”, pentru ca purta haine pe care scria „Sunt impotriva razboiului”.

Criticarea razboiului sau distribuirea de informatii neaprobate de Kremlin pe tema razboiului sunt fapte pedepsite in conformitate cu noile legi adoptate la scurt timp dupa invazie. 

Peste 15.000 de protestatari anti-razboi au fost retinuti in intreaga Rusie de cand presedintele Vladimir Putin a ordonat invazia Ucrainei, pe 24 februarie.
Critici proeminenti ai lui Putin, Iliya Iasin si Vladimir Kara-Murza au fost plasati in arest preventiv pentru ca au denuntat ofensiva Moscovei in Ucraina. 

Din februarie, aproape toate mijloacele de informare independente din Rusia au fost fie blocate, fie inchise, iar multi jurnalisti au fugit din tara pentru a scapa de urmarirea penala. 

De la inceputul razboiului, autoritatile ruse au blocat aproximativ 138.000 de site-uri web si au scos in afara legii Facebook si Instagram ca organizatii „extremiste”, in vreme ce au restrictionat accesul la Twitter. 

Retinerile de Ziua Drapelului National urmeaza unor actiuni similare ale politiei cu ocazia Zilei Victoriei si a Zilei Rusiei la Moscova si in intreaga tara in lunile mai si iunie.

Sursa: