China va inaugura anul acesta o sursă de fotoni de înaltă energie (HEPS) capabilă să emită fascicule de raze X cu o lumină de 1.000 de miliarde de ori mai strălucitoare decât cea a Soarelui, scrie știrileprotv.ro.

Beijingul construiește în ritm accelerat cea mai puternică sursă de lumină cu raze X, de un trilion de ori mai strălucitoare decât Soarele, scrie South China Morning Post (SCMP). Și, pe măsură ce construcția sursei de fotoni de înaltă energie (HEPS) se apropie de final, oamenii de știință se aliniază pentru a o folosi în continuarea cercetărilor.

Construcția de unde se așteaptă să fie emisă cea mai strălucitoare sursă de lumină cu raze X din lume, care urmează să se pornească mai târziu în acest an pentru a alimenta cercetarea în domenii de la știința materialelor la biomedicină și fizică, se află la aproximativ 50 km nord de centrul orașului Beijing .

Sursa de fotoni de înaltă energie (HEPS) va genera fascicule care sunt de un trilion de ori mai strălucitoare în ceea ce privește densitatea fotonului decât suprafața Soarelui, datorită concentrării și preciziei lor extreme. Dispozitivul este programat să depășească facilități similare din Europa, Asia și Statele Unite, potrivit Institutului de Fizică a Energiei Înalte al Academiei Chineze de Științe, dezvoltatorul principal al instalației.

Odată ce HEPS va atinge luminozitatea proiectată, va fi capabil să dezvăluie lumea microscopică în detalii fără precedent”, a declarat Pan Weimin, director de proiect la institut, pentru China Science Daily. „Oferă un instrument puternic pentru a manipula materia și a-i observa întregul ciclu de viață”.

Cum funcționează o astfel de sursă de lumină

Instalația a început punerea în funcțiune, marcând începutul testării sistemului integrat cu fascicule foto reale – o fază crucială pentru reglarea fină a mașinii înainte de începerea operațiunilor de probă.

Începând cu anii 1970, peste 70 de surse de lumină au fost construite în întreaga lume pentru a ajuta oamenii de știință să vadă adânc în interiorul materiei – de la decodarea structurilor virusului până la dezvoltarea de materiale aerospațiale avansate, baterii și semiconductori.

Aceste instalații masive funcționează prin accelerarea electronilor până aproape de viteza luminii și direcționându-i cu magneți puternici. Pe măsură ce electronii își schimbă direcția, ei emit particule de lumină de înaltă energie, pe care cercetătorii le folosesc pentru a sonda structura atomică și moleculară a materialelor.