Aproape 5.000 de oameni au fost uciși în Haiti din octombrie 2024, iar violențele provocate de bande mafiote au forțat sute de mii de persoane să își părăsească locuințele, în special în zona capitalei Port-au-Prince, potrivit unui raport publicat vineri de Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR), transmite Reuters, scrie hotnews.ro.
Valul de violențe agravează criza umanitară din Haiti, destabilizează și mai mult țara și stârnește temeri legate de posibile efecte în lanț în regiune.
„Violențele au crescut brusc în ultimele luni”, se arată în raportul OHCHR.
„Abuzurile împotriva drepturilor omului se intensifică și în afara capitalei Port-au-Prince, în zone ale țării unde prezența statului este extrem de redusă”, a declarat Ulrika Richardson, coordonatoarea rezidentă și umanitară a ONU în Haiti, într-un comunicat de presă care însoțește raportul.
„Comunitatea internațională trebuie să își consolideze sprijinul pentru autoritățile haitiene”, a adăugat ea.
Între octombrie 2024 și iunie 2025, 4.864 de persoane au fost ucise în Haiti, pe fondul intensificării violențelor provocate de bande la nivel național.
Peste 1.000 dintre aceste decese au fost înregistrate în capitala Port-au-Prince și în zonele din jur.
Bandele mafiote au preluat tot mai mult controlul în Haiti, copleșind forțele locale de securitate, forțând organizațiile internaționale de ajutor umanitar să își reducă activitatea și alungând zeci de mii de oameni din locuințele lor.
Mai multe spitale, inclusiv importantul Spital Universitar din Mirebalais, au fost închise din cauza situației de insecuritate, ceea ce agravează și mai mult sistemul de sănătate deja fragil al țării. Potrivit estimărilor ONU, mai puțin de 25% dintre unitățile medicale din zona Port-au-Prince mai sunt funcționale.
Raportul ONU avertizează că violențele tot mai intense din Haiti riscă nu doar să destabilizeze țara, ci și să afecteze stabilitatea altor state din Caraibe.