La 40 de ani sa concepi un copil acasa spontan e un mare noroc, spun specialistii. Cu toate acestea, medicii spun ca acest lucru este posibil doar daca femeia are grija de sanatatea sa si asculta sfaturile medicilor. Motivele pentru care femeile amana sa conceapa un copil sunt diferite, afirma expertii, cert este faptul insa ca aceste femei trebuie sa aiba mult mai mare grija cand se hotarasc sa faca acest pas. Subiectul a fost discutat in editia de astazi a emisiunii iSanatate.

Publicat:21.11.2020, 18:41

Sarcina la 40 de ani a devenit un trend, spun specialistii, dar si un efort mai mare pentru medici. Natalia Scliofos afirma ca unul dintre motivele pentru care femeile amana aceast pas pentru o varsta mai tarizie, este cariera.

Natalia SCLIFOS, MEDIC GINECOLOG-OBSTRETICIAN: ”A te face gravida la 40 de ani pe alocuri e un trend, pe alocuri este o situatie medicala. O parte din femei isi amana interesul reproductiv, din motiv ca vor sa faca o cariera de succes, sau din motivul ca a facut o casnicie mai tardiva si acum a aparut momentul cand sa conceapa un bebelus. Doar ca acesta este grupul de femei care trebuie sa fie mult mai atente.”

Natalia spune ca femeile cu varsta cuprinsa intre 20-25 de ani pot astepta momentul conceperii sarcinii pana la doi ani, fara ca sa isi faca griji ca ar putea avea probleme de sanatate. Ce tine insa de cele care au 40+, ginecologul spune ca acestea isi fac griji daca nu pot concepe bebelusul dupa sase luni.  

Natalia SCLIFOS, MEDIC GINECOLOG-OBSTRETICIAN: “Nu inseamna din start ca are o problema de sanatate majora care ar plasa-o in alta grupa, grupul femeilor care ar beneficia de tehnici de fertilizare. Ele pot concepe o sarcina si au sansele mari, doar ca la sase luni le sugeram sa vina sa vedem.”  

O alta frica a femeilor sunt kilogramele adaugate in sarcina. Intr-adevar, acestea pot deveni o problema, spune ginecologul, daca femeia nu tine cont de ce si cat maninca.

Natalia SCLIFOS, MEDIC GINECOLOG-OBSTRETICIAN1:  “Adausul ponderal are limitele sale, 7-14 kg. O femeie supraponderala la debutul sarcinii zicem noi 7 kg ar fi bine. O femeie mai slabuta la debut de sarcina ii permitem 12-14 kg.”

La emisiunea iSanatate Natalia Scliofos a mai mentionat ca acum, in pandemie, tatii nu pot fi prezenti in sala de nasteri, dar pot fi pe post de prima dadaca dupa nastere.