Mark Zuckerberg a anuntat mai de mult un plan prin care n-ar mai fi el persoana care sa ia anumite decizii finale in ceea ce priveste platforma Facebook.

Publicat:18.02.2020, 10:55

In 2018, CEO-ul companiei anunta crearea unui board independent al carui scop ar fi monitorizarea activitatii de pe platforma. Partea interesanta e ca acesta ar avea autoritate extrem de mare in companie, pentru ca deciziile sale ar putea fi luate chiar si in ciuda termenilor si conditiilor de pe platforma si chiar si in ciuda lui Mark Zuckerberg.

De exemplu, daca un utilizator considera ca o postare a fost eliminata fara un motiv intemeiat de pe platforma, acesta poate face apel catre acest board independent. In cazul in care acesta decide sa anuleze decizia Facebook, aceasta decizie ar fi cea finala, chiar daca Zuckerberg sau oricine altcineva din companie nu este de acord cu ea.

Pentru asta, compania ar pune la bataie aproximativ 130 de milioane de dolari. Cele 130 de milioane de dolari ar reprezenta fonduri suficiente pentru primii sase ani. Mai departe, compania promite ca va continua sa ofere bani pentru acest proiect.

Ce va face boardul independent pentru utilizatorii Facebook

In 2018, Mark Zuckerberg vorbea intr-o postare pe blogul companiei despre dificultatea „controlarii” unei comunitati de doua miliarde de utilizatori. In acest sens, a venit cu ideea infiintarii unui board independent de restul companiei care sa contribuie la bunastarea lucrurilor de pe platforma.

„Scopul acestui organism ar fi sa mentina principiul de a da voce oamenilor, recunoscand totodata realitatea pastrarii in siguranta a oamenilor”, mentiona Zuckerberg in nota sa din noiembrie 2018.

Optiunea ar fi extrem de utila pentru utilizatorii care se simt nedreptatiti in legatura cu deciziile Facebook care privesc activitatea lor pe platforma. In cazul in care o postare a unui utilizator este stearsa de pe platforma, acesta poate face un apel catre companie. In cazul in care nu este multumit de rezultat, utilizatorul poate apela apoi la acest board independent, pentru o parere obiectiva intr-o anumita situatie.

Cand se va implementa aceasta masura

Desi Facebook a oferit mai multe informatii despre ce inseamna, de fapt, acest proiect si cum crede ca ar contribui la imbunatatirea experientei de pe platforma, nu a anuntat si o data exacta de lansare a acestuia. Tot ce stim este ca board-ul ar urma sa isi inceapa activitatea undeva in 2020.

Board-ul va fi alcatuit dintr-un grup global cu expertiza in diverse discipline. Facebook spune ca acestia vor avea obligatii fata de utilizatorii de pe platforma si nu fata de companie. Partea buna e ca board-ul va face publice toate deciziile pe care le ia si, de asemenea, va realiza si rapoarte anuale care vor include si informatii legate de numarul si tipurile de cazuri analizate de board, dar si informatii legate de raspunsurile si implementarile realizate de Facebook.

Compania a numit deja primul lider al board-ului. Este vorba despre Thomas Hughes, fost director executiv al Article 19, un grup britanic care se concentreaza pe libertatea de exprimare si de informare.

Ramane de vazut daca Mark Zuckerberg se va tine de promisiune si va implementa acest instrument, in interesul utilizatorilor retelei sociale.



Sursa: