Peste 1200 de copii si parinti au participat la cel mai grandios program de coding din tara #SuperCoders. In Saptamana Europeana a Codingului, in 37 de biblioteci din Moldova au fost organizate ateliere gratuite, la care participantii au fost invitati sa cunoasca notiuni elementare de programare informatica. Astfel, Orange si-a propus sa ofere copiilor o perspectiva distractiva si educativa asupra valorii mediului digital, iar Internetul sa devina o platforma pentru exprimarea creativitatii, dezvoltarea abilitatilor analitice si aplicarea cunostintelor.

#SuperCoders este un proiect international, dezvoltat de Grupul Orange. În Moldova acesta a fost lansat în 2016, iar succesul sau a permis transformarea sa în program national. Editia din acest an a fost organizata în parteneriat cu reteaua de biblioteci publice Novateca.

Ludmila NISTORICÄ‚, Director Marketing si Comunicare, Orange Moldova: „Educatia IT este un raspuns natural la schimbarile care se petrec în societate. Suntem foarte mândri ca în Moldova #SuperCoders din acest an a înregistrat cel mai mare numar de participanti din cadrul Grupului Orange. Aceasta demonstreaza interesul sporit fata de mediul digital, în special în rândul celor mici. Prin dezvoltarea unor astfel de programe raspundem asteptarilor societatii si ne reconfirmam angajamentul strategic de a aduce mai aproape tehnologiile si revolutia digitala. Codingul este limbajul international al viitorului, iar copii de astazi sunt cei care ulterior vor crea, promova si utiliza aplicatiile digitale, pentru a ne simplifica viata de zi cu zi.”

La #SuperCoders au fost invitati copii din toata tara, cu vârste între 10 si 14 ani. Sub atenta îndrumare a profesorilor de informatica, participantii au învatat în doar câteva ore sa animeze personaje si sa dea viata unor povesti, folosind platforma Scratch. Copiii au exersat limbajul de programare si au produs continut digital, activitati care au stimulat gândirea creativa si lucrul în echipa.

Carmen ARMEANU, eleva, raionul Cantemir: “Am reusit sa facem niste personaje, imagini – o casa din dulciuri. Foarte interesant.”

Tatiana BANCIUC, eleva, raionul Hâncesti: “#SuperCoders este o oportunitate sa ne dezvoltam si sa învatam lucruri noi.”

În cadrul proiectului au fost organizate si ateliere dedicate parintilor sustinute de catre bibliotecari, la care adultii au învatat avantajele si riscurile lumii virtuale, dar si cum sa asigure securitatea copiilor online. Componenta dedicata parintilor, dezvoltata ca parte a proiectului doar în Moldova, a fost asigurata în parteneriat cu specialistii Centrului National pentru Protectia Datelor cu Caracter Personal din Republica Moldova.

Aliona BUSUIOC, parinte, raionul Cantemir: ”Vad proiectul foarte util, fiindca, mai ales pentru parinti este o informatie foarte utila, importanta. De multe ori parintii sunt cu un pas în urma dezvoltarii tehnologiilor informationale pe când copiii sunt, practic, în pas cu acestea.”

Atelierele #SuperCoders au fost organizate în 37 de localitati: Basarabeasca, Cahul, Cantemir, Causeni, Cimislia, Dubasari, Comrat, Ceadâr-Lunga, Leova, Stefan-Voda, Taraclia, Balti, Briceni, Donduseni, Drochia, Edinet, Falesti, Floresti, Glodeni, Ocnita, Râscani, Sângerei, Soroca, Anenii Noi, Calarasi, Chisinau, Criuleni, Hâncesti, Ialoveni, Nisporeni, Orhei, Rezina si Straseni. Proiectul a fost implementat de Centrul de Informatii Universitare.

Angela MUSET, Directorul Centrului de Informatii Universitare: „Orange a fost dintotdeauna un trend setter si aduce în Moldova proiecte inovative cu un impact major pentru societate. Ne bucura faptul ca la aceasta editie am reusit extinderea programului la nivel national, astfel încât si copii din regiunile rurale sa beneficieze de oportunitati educative. Suntem siguri ca abilitatile pe care le-au obtinut la ateliere îi vor ajuta pe copii sa petreaca timpul pe calculator în mod util, iar pe parinti sa fie ghidul celor mici în explorarea lumii digitale.”

Pentru a raspunde asteptarilor societatii si a contribui la crearea unei lumi digitale pline de oportunitati, în 2014, Grupul Orange a creat proiectul #SuperCoders. Programul reprezinta un eveniment international desfasurat în Saptamâna Europeana a Codului în 20 de state în care este prezent Grupul Orange: Belgia, Franta, Niger, Botswana, India, Polonia, Camerun, Italia, România, Coasta de Fildes, Mali, Senegal, Egipt, Maroc, Tunisia, Spania si Moldova. 

*Acest articol este un produs comercial