Orange Moldova conecteaza oraele la viitor. In premiera, in tara noastra a fost implementat conceptul de Smart City - platforma ce presupune utilizarea solutiilor digitale pentru dezvoltarea urbana. Hancesti este prima localitate in care conceptul de Orange Smart City a avansat cel mai mult. Primul pas a fost transformarea localitatii intr-un " oras conectat", cu acces la internet de mare viteza prin fibra optica, 4G, dar si WiFi gratuit.
Recent, la Hâncesti, Orange si partenerii sai au implementat un proiect pilot destinat eficientizarii consumului de energie electrica. Solutia functioneaza în baza retelei LoRaWan, o inovatie adusa pentru prima data în Republica Moldova de catre Orange.
Tehnologia pune bazele unei platforme deschise si interoperabile, ce poate fi extinsa si adaptata nevoilor în schimbare ale cetatenilor si ale municipalitatilor. Vorbim despre solutii inteligente pentru transportul public, masurarea calitatii aerului sau a apei potabile, controlul traficului terestru, monitorizarea video a orasului, parcarile inteligente sau managementul colectarii gunoiului etc. Costurile de dezvoltare si implementare ale proiectului pilot sunt acoperite integral de Orange Moldova.
Julien DUCARROZ, Director General Orange Moldova: „Orange Moldova este un lider consacrat la capitolul inovatii digitale iar implementarea acestui proiect pilot va ajuta autoritatile locale sa eficientizeze consumul de energie electrica stradala. Vreau sa multumesc administratiei orasului Hîncesti pentru receptivitatea de care a dat dovada în dezvoltarea acestui proiect inovativ, o investitie suta la suta Orange. Acesta este doar primul pas în crearea oraselor inteligente în Moldova, concept pe care ne dorim sa îl dezvoltam si în alte localitati ale tarii în urmatorii ani”.
Loran MOZES, CEO Flashnet SRL: „Flashnet, companie româneasca de cercetare si dezvoltare în domeniul managementului inteligent al energiei, cu operatiuni în întreaga lume, revolutioneaza piata iluminatului inteligent din întreaga lume prin integrarea tehnologiei de ultima generatie LoRa. Folosind aceasta tehnologie, statia de baza poate controla pâna la 20.000 de dispozitive într-o raza de pâna la 15 km, în functie de conditiile geografice. Implementarea sistemului de telegestiune a iluminatului public a devenit astfel mai rapida ca niciodata si mai economica.”
Conceptul de Smart City implementat la Hîncesti presupune o gestionare inteligenta a sistemului de iluminat stradal pe 2 cele mai importante strazi ale orasului. Pentru aceasta a fost construita o infrastructura wireless dedicata proiectului iar pe stâlpii de electricitateexistenti au fost instalate echipamente inteligente la corpurile de iluminat. Toate acestea sunt controlate de la distanta printr-un centru de regie ce supervizeaza orice actiune din retea prin intermediul unei platforme de management al iluminatului stradal, online.
Andrei PREASCÄ‚, Director Vânzari Corporative Orange Moldova: „Un oras inteligent este unul accesibil pentru populatie. Noi am creat o legatura bine definita. Toti au nevoie de internet iar primul lucru pe care îl face aceasta solutie este accesul la reteaua de WiFi. Al doilea lucru este iluminarea inteligenta. Treptat, posibilitatile platformei pot fi extinse, astfel încât sa fie adaptate la necesitatile orasului”.
Alexandru BOTNARI, Primarul orasului Hîncesti: „Cred ca autoritatile publice locale ramân în urma cu noile tehnologii, ceea ce astazi demonstreaza multe orase europene. Astazi agentii economici, împreuna cu autoritatile publice locale, au reusit sa coopereze într-un proiect comun de succes. Vreau sa multumesc Orange Moldova pentru contributia la dezvoltarea orasului Hîncesti”.
Implementarea conceptului de Smart City la Hîncesti asigura:
- buna functionarea a unui sistem unic de gestionare a evenimentelor din retea si monitorizarea în timp real a întregii retele;
- punerea la dispozitia echipelor de interventie a informatiilor exacte si complete despre eventualele defectiuni;
- reducerea intensitatii luminoase pe fiecare lampa în parte si configurarea unor programe personalizate de iluminat în functie de intensitatea traficului pe diferite intervale orare;
- prevenirea si detectarea consumului neautorizat de energie si a fraudelor;
- cresterea calitatii serviciilor, scaderea costurilor de mentenanta si generareaunor economii de cca 50% la consumul de electricitate etc.
Despre Orange Moldova
Orange Moldova este parte a Grupului Orange, unul dintre liderii mondiali în servicii de telecomunicatii, cu sediul în Paris, Franta. În Moldova, compania si-a demarat activitatea în octombrie 1998, cu marca comerciala VOXTEL iar, ca urmare a rebranding-ului, pe 25 aprilie 2007, a devenit Orange Moldova.Orange este cel mai mare operator de servicii voce si Internet mobil din Moldova. Actualmente peste 2,6 milioane de clienti sunt conectati la reteaua si serviciile companiei, în care activeaza o echipa de peste 900 de angajati. OMD detine cea mai extinsa si avansata retea 3G+ si 4G.Serviciile sale pot fi accesate pe teritoriul întregii tari prin intermediul retelei de peste 3600 puncte de vânzari. Recunoscut drept un lider în inovatii, OMD detine 2 premiere mondiale: HD Voice si HD Voice International. În 2015, brandul Orange a evoluat pentru a raspunde noii sale strategii la nivel de Grup, Essentials 2020, dar si promisiunii pe care a facut-o clientilor: de a fi întotdeauna aproape pentru a-i conecta la ceea ce este esential în viata lor. Mai multe informatii pe www.orange.md
*Acest articol este un produs comercial