Judecatorii de la Curtea Europeana de Justitie au decis, marti, ca Google nu trebuie sa aplice standardele de confidentialitate ale Uniunii Europene la nivel global, o lovitura aplicata eforturilor blocului european de a isi exporta legislatia in materie de confidentialitate digitala si dincolo de granitele celor 28 de state care il compun, relateaza Politico.
In motivarea deciziei sale, Curtea mentioneaza ca asa-numitul „drept de a fi uitat”, adica dreptul europenilor de a cere Google sa elimine anumite rezultate din motorul de cautare, rezultate care ar putea sa le contina numele, ar trebui sa existe doar la nivelul Uniunii Europene.
„Curtea concluzioneaza ca, in prezent, nu exista nicio obligatie a operatorului sa elimine rezultate din toate versiunile motorului de cautare (n. red. - versiunile internationale). Legea europeana, insa, obliga operatorul sa elimine rezultate care ar aparea in versiunile de motor de cautare care corespund celor 28 de state-membre”.
Procesul s-a disputat intre reglementatorul de confidentialitate al Frantei si gigantul IT american, iar subiectul a fost felul in care Google ar trebui sa aplice regulamentul privind confidentialitate de-a lungul imperiului sau digital global.
Pe langa alte implicatii, rezultatul arata cat de departe poate Europa sa-si exporte standardele digitale in lume. Autoritatea franceza a explicat ca doar prin aplicarea acestor standarde la nivel global este posibil ca garantia anonimitatii totale sa fie aplicata.