Guvernul va asigura consumatorii casnici cu lemn de foc la un pret similar cu cel de anul trecut, iar intreprinderile silvice vor vinde lemn doar gospodariilor casnice si institutiilor publice, sunt cateva dintre actiunile anuntate astazi de Guvern pentru a ajuta cetatenii sa treaca mai usor peste perioada rece a anului. Declaratiile au fost facute de catre secretarul general al Guvernului Republicii Moldova, Dumitru Udrea, in cadrul unei conferinte de presa. 

„Astazi, Guvernul va prezinta planul de actiuni pentru asigurarea populatiei cu lemn de foc pentru perioada rece a anului 2022 – 2023. Planul urmareste consumul echitabil si responsabil a resurselor de lem de foc pe durata sezonului rece, in functie de necesitatile cetatenilor in mod special a categoriilor social vulnerabile, familiilor sarace si varstnicilor”, a declarat Dumitru Udrea. 

Astfel, acesta a mentionat actiunile prin care Executivul isi propune sa asigure populatia cu lemn de foc in perioada rece a anului. 

„1. Guvernul va asigura lemn de foc pentru consumatorii casnici la un pret similar cu cel de anul trecut. In acest an pretul de vanzare a lemnului de specii tari va varia intre 550 lei si 875 de lei per metru stern, pentru lemn moale preturile vor varia intre 350 si 475 de lei. Pentru ca pretul lemnului sa nu creasca, Guvernul a subventionat Agentia Moldsilva cu peste 64 de milioane de lei. 

2. Intreprinderile silvice vor vinde lemn doar gospodariilor casnice si institutiilor publice, in special celor din invatamant. Agentii economici nu vor putea cumpara de la Moldsilva lemne de foc pentru comercializare. 

3. In prima transa de vanzare planificata pentru octombrie - noiembrie 2022, fiecare gospodarie casnica care face parte dintru-un grup social vulnerabil sau reprezinta o familie care se incalzeste doar cu lemne, va putea cumpara la un pret plafonat, pana la 3 metri sterni de lemne.  

4. Incurajam administratia publica locala sa asigure cu lemn la un pret accesibil in primul rand familiile social vulnerabile si persoanele in vastra. 

5. In cea de a doua transa, decembrie 2022 - ianuarie 2023, Agentia Moldsilva va acorda aditional masa lemnoasa in functie de conditiile climaterice si stocurile disponibile. 

6. Livrarile de lemn de la intreprinderile silvice catre casele oamenilor trebuie sa aiba loc doar in timpul zilei, iar transportatorii trebuie sa dispuna de facturi fiscale, pe numele proprietarilor de gospodarii casnice, care au cumparat lemnul, cu indicarea volumului transportat. 

7. Vom creste si sanctiunile pentru taierile ilicite a lemnului. 

8. In scurt timp Guvernul va lansa o linie verde dedicata informarii populatiei despre disponibilitatea stocurilor de lemne. Acestia vor putea folosi linia verde pentru a sesiza autoritatile despre taierea ilicita sau nereguli in procesul de distribuitie a lemnului”, a spus Dumitru Udrea. 

Totodata, secretarul general al Guvernului a precizat ca anual consumatorii moldoveni folosesc in sezonul rece aproximativ un milion de metri sterni de lemne, iar pentru a asigura accesul populatiei la lemn de foc, in acest an, Dumitru Undrea a mentionat ca Agentia Moldsilva va acoperi circa 800 de mii de metri sterni din volumul necesar. La fel acesta, a anuntat ca incepand cu sfarsitul lunii septembrie, volumul de lemn de foc disponibil pentru vanzare va fi afisat saptamanal de Agentia Moldsilva.

Pe 2 august, ministrul Infrastructurii si Dezvoltarii Regionale, Andrei Spinu a facut public in cadrul unei conferinte de presa, actiunile Guvernului care au fost intreprinse si care urmeaza a fi aplicate de autoritati pentru pregatirea de sezonul de incalzire 2022-2023.