Stire in curs de actualizare.

Igor DODON, PRESEDINTELE RM: "Primul subiect discutat este furtul miliardului.

Acesta reprezinta cea mai mare crima impotriva cetatenilor nostri. Dupa cum cunoasteti in 2015-2019 au fost mai multe investigatii, dar in opinia tuturor celor care au fost prezenti la sedinta de astazi, toate investigatiile au fost mimarea incercarilor de a gasi vinovatul. Chiar si acelasi raport Kroll a fost o filiera gresita.

Vreau sa mentionez ca astazi am examinat detaliat toate etapele si la ce concluzie au ajuns diferite organe. Eu vreau sa amintesc ca in anul trecut a fost si un raport prezentat de comisia parlamentara de investigatii si vreau sa va spun ca in mare parte concluziile acelui raport se confirma.

Este vorba despre cei care au pregatit acest furt al miliardului inclusiv membrii comitetului de stabilitate financiara compus din fosti prim-ministri, ministri ai economiei si altii care au pregatit tot ce tine de cadrul legal pentru furtul miliardului.

Pe parcursul a 2-3 luni Procuratura si organele de investigatii au pus sub invinuire 10 bancheri, au avut loc perchezitii in mai multe institutii, au fost initiate echipe comune de investigatie.

Vreau sa va informez, fara a veni cu detalii, ca exista progres substantial in ceea ce tine de investigarea fraudei bancare.

Cei care au comis aceste incalcari, cei care acum ne privesc si concetatenii care asteapta de la noi lucru concret, stimati concetateni, o sa vedeti, in timpul apropiat toti o sa ajunga acolo unde trebuie.

Exista organele de ancheta, e clar la ce persoane se refera. Hotul trebuie sa stea la puscarie si el va sta. Nu doar cei care la etapa finala au aparut in investigatii si nu doar unde s-au dus banii, dar inclusiv cei care au pregatit toata legislatia, fiind in functii de ministri si membri ai comitetului de stabilitate financiara, ei sunt arhitectorii, ei au pregatit totul, si vor raspunde.

Al doilea subiect - Aeroportul International Chisinau.

Cunoasteti ca sunt depuse mai multe eforturi ca acest aeroport sa revina in gestiunea statului. Am avansat pe anularea acordului, pentru ca au fost incalcari la momentul semnarii, aici suntem la etapa de judecata, al doilea motiv - neexecutarea angajamentelor investitionale si va amintesc ca pana la 1 ianuarie 2020, investitorul din ceea ce si-a asumat responsabilitatea, nu a investit peste 66 de milioane de euro si au termen pana pe 30 august pentru a investi suma ramasa, dar ei bani nu au.

A treia modalitate de anulare a acestui acord este insolvabilitatea Avia Invest. Compania este datoare statului cu zeci de miliaone de lei. Este un lucru foarte interesant, Avia Invest este obligata sa achite taxa pentru supraveghere aeronautica, anul trecut, cand s-a schimbat Guvernul, datoria Avia Invest fata de stat era de 118 milioane de lei, pentru mai 2017 - iunie 2019.

Ce fac functionarii din Guvernul Sandu, semneaza in iunie-iulie o tranzactie de reesalonare ca aceste 118 milioane sa nu fie achitate imediat, dar pana in mai 2020, daca insistau atunci la 118 milioane, atunci putea sa fie data insolvabilitate la Avia Invest si atunci imediat se anula acordul de concesiune. Am solicitat de la colegii din Guvern sa dea detalii de ce functionarii numiti de fostul Guvern au permis o astfel de reesalonare in detrimentul statului.

Acum intelegi de ce s-au activizat unii la etapa asta? Pentru ca in cateva saptamani raman fara aeroport. Vor fi pasi concreti pe furtul miliardului. Iata prin ce se explica presiunea asupra deputatilor. Institutiile statului vor merge ferm pe aceste doua subiecte de importanta nationala. Indiferent ce vom face, noi vom ajunge pana la capat."