Cel mai important eveniment pentru monarhia britanica din ultimii 70 de ani s-a desfasurat astazi cand Regele Charles al III-lea a fost incoronat alaturi de regina consoarta, Camilla. O ceremonie fastuoasa care bate cateva recorduri si care a scos pe strazile Londrei mari multimi de oameni, transmite hotnews.ro. 

Ultimul update: 06.05.2023, 12:25 Publicat:06.05.2023, 10:23

Ceremonia incoronarii s-a incheiat 

UPDATE 16:45 Regele Carol al III-lea si regina Camilla au intampinat sambata multimea plouata cu zambete si salutari de la balconul Palatului Buckingham.

Cuplului proaspat incoronat i s-au alaturat mostenitorul lui Charles, printul William, sotia sa Catherine si cei trei copii ai lor, inainte de un survol ceremonial al avioanelor militare.

UPDATE 16:29 Proaspat incoronati, regele Cgarles si regina Camilla au iesit in balcon si saluta multimea

UPDATE 16:27 De la Bruxelles la Washington, felicitari din belsug pentru Regele Charles al III-lea

Mai multe tari, de la Bruxelles la Washington si pana la Beijing, au trimis felicitari noului rege britanic, Charles al III-lea, care a fost incoronat sambata la Londra, la varsta de 74 de ani.

UPDATE 16:05 Imnul national rasuna in gradinile Palatului Buckingham

Patru mii de militari care au jucat un rol cheie astazi s-au aliniat in gradinile Palatului Buckingham.

Regele si regina au iesit pe treptele terasei de vest in timp ce se canta imnul national.

Ei primesc trei urale din partea trupelor prezente.

UPDATE 15:53 Celebrarea este in plina desfasurare in fata Palatului Buckingham. Numerosii fani regali care au infruntat ploaia torentiala au fost rasplatiti cu un spectacol minunat de muzica

UPDATE 15:34 Biden ii felicita pe Carol al III-lea si regina Camilla si saluta "prietenia de lunga durata" dintre SUA si Marea Britanie

Incoronarea lui Charles al III-lea "este o marturie a fortei durabile a monarhiei britanice, un simbol al stabilitatii si continuitatii", a declarat sambata pe contul sau de Twitter presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

UPDATE 15:27 Regele Carol si regina Camilla s-au intors sambata la Palatul Buckingham, dupa incoronarea lor la Westminster Abbey si o lunga procesiune militara.

Cuplului i se va alatura ulterior familia regala la balcon.

UPDATE 15:10 Proaspat incoronati, regele si regina parasesc Westminster Abbey si vor lua parte in scurt timp la o a doua parada - mult mai mare decat prima - la care vor lua parte si alti membri ai familiei regale, sxplica BBC.

Procesiunea Incoronarii se intoarce la Palatul Buckingham pe acelasi traseu de 2,3 km care a fost folosit in aceasta dimineata.

UPDATE 15:05 Regele paraseste Westminster Abbey. Procesiunea Incoronarii se pune in miscare

Clopotele din Westminster Abbey sunt trase in momentul in care Regele Charles al III-lea paraseste cladirea.

Aproape 4.000 de membri ai fortelor armate britanice sunt in formatie - marsaluind in pas cu ceilalti.

Au fost sase saptamani de repetitii pentru a se asigura ca toate formatiile de mars sunt sincronizate.

UPDATE 14:58 Ceremonia incoronarii este aproape incheiata. Stralucitoarea caleasca regala asteapta la intrarea catedralei

UPDATE 14:35 Toti ce prezenti rostesc rugaciunea „Tatal nostru”. Regele si regina se impartasesc

Regele Charles al III-lea si regina Camilla nu mai poarta coroana si se impartasesc - principalul act de cult al bisericii crestine.

Corul canta acum Sanctus.

UPDATE 14:23 Camilla a fost incoronata

Regina consort Camilla este acum unsa si incoronata in cadrul unei ceremonii mai simple - desi nu i se cere sa depuna un juramant.

Ea este incoronata cu coroana Reginei Maria

UPDATE  14:16 Urmeaza ceremonia incoronarii reginei

Reginei Camilla i se prezinta sceptrul reginei consoarte cu cruce si sceptrul reginei consoarte cu porumbel, oglindind sceptrele regelui

UPDATE 14:01 Regele a primit sabia cu bijuterii si cele doua sceptre si coroana regala

Arhiepiscopul de Canterbury ii spune sa foloseasca sabia pentru "a face dreptate, a opri cresterea nelegiuirii, a proteja sfanta Biserica a lui Dumnezeu si toti oamenii de bunacredinta".

Regelui Charles i s-a dat globul suveranului („Orb”), sceptrul suveranului cu cruce si sceptrul suveranului cu porumbel, precum si alte obiecte.

UPDATE 13:53 In catedrala Westminster Abbey rasuna un cor bizantin, un moment emotonant care aminteste si de orginea ortodoxa pe linie paterna.

UPDATE 13:35 Predica arhiepiscopului de Canterbury, o pledoarie pentru credinta, monarhie si slujirea poporului

UPDATE 13:27 Au existat dezbateri cu privire la juramantul regelui, care preciza rolul sau specific de sustinator al "succesiunii protestante la tron".

Dar, imediat dupa ce regele face acest juramant, corul canta o piesa in limba latina de William Byrd, din cadrul unei montari a slujbei folosite de catolicii din secolul al XVI-lea care se opuneau doctrinei Bisericii Angliei.

Iar juramintele sunt incadrate de o recunoastere mai larga a oamenilor de "toate credintele si convingerile".

Este o slujba plina de echilibristica si simboluri subtile, explica BBC.

UPDATE 13:14 „Nu am venit sa fiu servit, ci sa servesc", spune Regele in timp ce Westminster Abbey tace.

UPDATE 13:09 Regele si regina isi vor ocupa locurile in fata altarului mare al abatiei

Este un loc cunoscut sub numele de Teatrul Incoronarii, ceea ce da senzatia ca acesta este punctul central al ceremoniei si traditiei la care urmeaza sa asistama, explica BBC.

Il vom vedea pe rege prezentat congregatiei, intorcandu-se simbolic catre cele patru puncte cardinale, i se va da o Biblie si apoi vom auzi juramintele, care de data aceasta vor fi incadrate de o recunoastere a faptului ca oamenii au propriile "credinte si convingeri".

 

UPDATE 12:55 Printul Harry, zambitor, soseste la Westminster

 

Printul Harry a sosit sambata la Westminster Abbey pentru incoronarea tatalui sau, Regele Charles, alaturandu-se verisorilor, matusilor si unchilor sai inainte de intrarea celor mai in varsta membri ai familiei regale, potrivit Reuters.

Nu era clar daca Harry, fiul cel mic al lui Charles, va participa la aceasta ocazie istorica, dupa ce s-a certat cu familia sa, disputa care a fost foarte mediatizata.

UPDATE 12:50 Trasura regala a ajuns la catedrala Westminster Abbey

UPDATE 12:44 Ritualul vechi sute de ani care se va desfasura in timpul ceremoniei de incoronare a lui Charles al III-lea

Ceremonia de incoronare a regelui Charles al III-lea are loc la Westminster Abbey, Londra, si va fi condusa de Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby. In cadrul ceremoniei, Regele Charles al III-lea este incoronat alaturi de Regina Consoarta, Camilla.

UPDATE 12:25 Prim-ministrul Rishi Sunak a sosit la Abbey

Prim-ministrul Rishi Sunak intra in Westminster Abbey, fiind unul dintre ultimii oaspeti care au sosit.

Ambii presedinti ai Camerelor Parlamentului au sosit. John McFall - presedintele Camerei Lorzilor - si Sir Lindsay Hoyle, de la Camera Comunelor, se vor alatura momentan celorlalti participanti la adunare.

UPDATE 12:20 Regele si regina sunt in drum spre Abbey

UPDATE 12:16 Protestul antimonarhie ia amploare

Demonstratia antimonarhie a grupului Republica de langa Trafalgar Square este in crestere.

La fiecare cateva minute, acestia izbucnesc in scandari ca "nu e regele meu" si "eliberati-l pe Graham Smith".

Graham Smith este liderul Republicii, care a fost arestat in aceasta dimineata in timp ce descarca o duba cu pancarte, potrivit BBC.

UPDATE 11:54 Human Rights Watch denunta arestari "incredibil de tulburatoare" (comunicat de presa)

UPDATE 11:40 Are nevoie Marea Britanie de un monarh?

Un sondaj recent YouGov pentru BBC a aratat ca 58% dintre britanicii intervievati sustin monarhia, iar 26% sunt in favoarea unui sef de stat ales. In Marea Britanie, exista multe opinii diferite cu privire la necesitatea de a avea in continuare o monarhie.

Activisti antimonarhie, retinuti

UPDATE 11:16 ​„Pregatiti sa arunce cu vopsea”: Politia britanica l-a arestat pe liderul republican Graham Smith

Politia britanica l-a arestat pe Graham Smith, liderul unui grup antimonarhist Republica, inaintea incoronarii regelui Charles, a declarat un purtator de cuvant al grupului, citat de Reuters.

O fotografie postata pe Twitter il arata pe Smith stand pe jos, inconjurat de un grup de politisti. Un ofiter aflat la fata locului, in apropiere de Trafalgar Square, a declarat ca trei protestatari republicani au fost arestati pentru ca aveau asupra lor vopsea.

UPDATE 11:01 Sase activisti antimonarhie au fost arestati la Londra inainte de ceremonia incoronarii, potrivit AFP.

UPDATE 10:58 Politicieni si artisti incep sa soseasca la Westminster Abbey

Sir Ed Davey, liderul liberal-democratilor, si Sir Chris Whitty, care a ajutat la conducerea tarii in timpul pandemiei, au sosit la Westminster Abbey.

Actrita britanica Emma Thompson, insotita de sotul ei, Greg Wise, este pe drum, purtand o haina rosie cu motive florale peste o rochita neagra.

UPDATE 10:48 Desert pentru Incoronarea Regelui Charles al III-lea

Un desert delicios in straturi de piscoturi, crema si fructe. Trifle de capsuni si ghimbir de la Adam Handling urmeaza traditia regala recenta, fiind reteta oficiala de desert pentru incoronarea regelui Charles al III-lea, potrivit BBC.

Desertul are, de asemenea, o istorie indelungata ca favorit al petrecerilor de strada, iar reteta lui Adam Handling, conceputa pentru opt persoane, ar fi un accesoriu perfect pentru orice petrecere de Incoronare.

UPDATE 10:25 Pe masura ce ceremonia de incoronare a lui Carol al III-lea se apropie, emotia creste sambata in jurul Palatului Buckingham si al Westminster Abbey, unde mii de oameni asteapta deja sa asiste la evenimentul istoric.

Adunati in spatele barierelor, cu Union Jacks fluturand steaguri sau imprimate pe tricouri si palarii, unii fani regali si-au petrecut noaptea in apropierea palatului pentru a se asigura ca vor avea un loc in primul rand pentru a urmari trecerea trasurii regale.

UPDATE 10:06 Cea mai costisitoare ceremonie din istoria monarhiei britanice.Cat costa incoronarea Regelui Charles

UPDATE 09:30 Contul oficial al Printului si Printesei de Wales a postat pe Twitter un clip video privind incoronarea de astazi, spunand "Astazi este ziua cea mare".

UPDATE 09:11 Peste 5.000 de membri ai fortelor armate au sosit cu trenul la statia londoneza Waterloo inainte de a marsalui pe podul Westminster.

Operatorul feroviar Network Rail a declarat ca aceasta este cea mai mare miscare de personal militar pe caile ferate britanice de la funeraliile lui Winston Churchill din 1965. 

Manifestarile pregatite pentru ziua incoronarii sunt cele mai scumpe din istoria monarhiei britanice pentru un astfel de eveniment, fiind estimate la 100 de milioane de lire sterline, dublu fata de incoronarea Reginei Elisabeta a II-a. De asemenea, Charles si Camilla sunt cuplul regal cel mai in varsta care este incoronat, el avand 74 de ani, ea 75 de ani.

De asemenea, vom asista si la cateva premiere. Grecii ortodocsi vor canta pentru prima data la o incoronare in semn de omagiu adus tatalui lui Charles al III-lea, printul Philip, care a incetat din viata in aprilie 2021, la varsta de 99 de ani. Special pentru aceasta ocazie a fost creat Byzantine Chant Ensemble, condus de Alexander Lingas, profesor de muzica ortodoxa. "The Ascension Choir" va fi, de asemenea, primul cor gospel care va canta la o incoronare, un semn al dorintei de modernitate a noului rege.

Cine va participa la incoronarea Regelui Charles

Printul William si Catherine, printul si printesa de Wales, vor participa la ceremoniile de la Londra, la fel ca doi dintre fratii regelui, Anne, Printesa Regala, si Edward, Ducele de Edinburgh. Dupa multe speculatii, Printul Harry a confirmat ca va participa, dar sotia sa Meghan nu. Incoronarea coincide cu a patra aniversare a fiului cuplului, Printul Archie.

La ceremoniile de la Londra vor participa, de asemenea, reprezentanti ai caselor regale, sefi de stat si de guvern din intreaga lume. Presedintele Statelor Unite, Joe Biden, nu va fi prezent, in schimb sotia sa, Jill, va participa la eveniment. La fel si presedintele Frantei Emmanuel Macron.

In premiera, presedintele Republicii Irlanda, Michael D. Higgins, va fi prezent la incoronarea monarhului britanic. Dar inca si mai semnificativa este prezenta la incoronare a vicepresedintei partidului Sinn Fein, Michelle O'Neill, care va participa in calitate de lider al formatiunii republicane in provincia britanica Irlanda de Nord si ministru principal ales al guvernului autonom, care insa este in continuare suspendat de mai mult de un an.

Din partea Romaniei, la Londra, vor fi prezenti presedintele Klaus Iohannis si sotia sa, precum si Majestatea Sa, Margareta, si Principele Radu.

Ceremonia incepe cu "Procesiunea Regelui"

Ceremonia de incoronare a regelui Charles al III-lea are loc la Westminster Abbey, Londra, si va fi condusa de Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby. In cadrul ceremoniei, Majestatea Sa Regele Charles al III-lea este incoronat alaturi de Regina Consoarta, Camilla. Charles al III-lea va fi al 40-lea monarh incoronat la Westminster Abbey din 1066.

Charles si Camilla vor ajunge la Westminster Abbey in procesiunea de la Palatul Buckingham, cunoscuta sub numele de "Procesiunea Regelui". Aceasta prima procesiune va incepe ora 10.20, ora Londrei.

Ei vor calatori cu Trasura de stat a Jubileului de Diamant (Diamond Jubilee State Coach), trasa de sase cai Windsor Grey."Procesiunea Regelui" include strabaterea The Mall, prin Admiralty Arch, apoi indreptarea spre sud catre statuia Regelui Carol 1 din Trafalgar Square si spre Whitehall. Procesiunea continua pe Whitehall si de-a lungul laturilor de est si de sud ale Pietei Parlamentului, ajungand la Westminster Abbey.

Ce se intampla la Westminster Abbey

Ceremonia religioasa de incoronare de la Westminster Abbey incepe la ora 11:00, ora 13.00 ora Romaniei.

Westminster Abbey a gazduit aproape toate incoronarile, incepand din 1066, cand, in ziua de Craciun, a urcat pe tronul Angliei William Cuceritorul. Aici au avut loc 38 de ceremonii de incoronare, fiind incoronati 39 de monarhi. Regele Charles al III-lea devine al 40-lea monarh incoronat aici, la 6 mai 2023.

Ceremonia , cu o durata de aproape doua ore, se imparte in cateva etape.

Recunoasterea: In timp ce sta langa scaunul de incoronare, vechi de 700 de ani, monarhul este prezentat celor prezenti de catre arhiepiscopul de Canterbury. Se striga "God save the King!"

Juramantul: Suveranul jura sa respecte legea si Biserica Angliei

Ungerea: Arhiepiscopul de Canterbury unge mainile, pieptul si capul Regelui cu ulei sfant facut dupa o reteta secreta, dar cunoscut ca contine chihlimbar, flori de portocal, trandafiri, iasomie si scortisoara. Uleiul creat pentru Charles nu va contine ingrediente derivate din animale

Investitura: Suveranului i se prezinta obiecte, inclusiv Globul Regal, reprezentand autoritatea religioasa si morala; Sceptrul, reprezentand puterea; si Sceptrul Suveranului, un toiag de aur cu un porumbel alb in varf, simbol al dreptatii si milei. In cele din urma, arhiepiscopul pune Coroana Sfantului Eduard pe capul regelui

Inscaunarea: Regele paraseste Scaunul de incoronare si se muta pe tron. Oamenii ingenuncheaza in fata monarhului pentru a-i aduce un omagiu.

Regina Consoarta va urma un ritual asemanator si incoronata. Regina Camilla va fi unsa, incoronata si intronata intr-o ceremonie mai simpla, desi nu va trebui sa depuna juramant. Ea va fi incoronata cu coroana reginei Mary, realizata in 1911 pentru incoronarea acesteia alaturi de George al V-lea, dar modificata si redimensionata pentru Camilla, regina consoarta.

Obiectele-simbol ale ceremoniei de incoronare

Marea Britanie este, potrivit site-ului Familiei Regale, singura tara europeana care inca mai foloseste regalii - simboluri ale regalitatii precum coroana, globul si sceptrele - in incoronari. Obiectele individuale simbolizeaza diferite aspecte ale serviciului si responsabilitatilor monarhului. Charles i se va prezenta Sceptrul Suveranului, Sceptrul Suveranului cu Cruce si Sceptrul Suveranului cu Porumbel si alte obiecte in momentele cheie ale ceremoniei.

Coroana este impodobita cu 2.901 pietre pretioase, inclusiv diamantul Cullinan II, Safirul Sfantului Eduard, Safirul Stuart si Rubinul Printului Negru.

In crucea coroanei este un safir octogonal, safirul St. Edward, cu o istorie mai veche decat orice alta piatra pretioasa din colectia regala.

In decembrie anul trecut, coroana, care este piesa centrala a Bijuteriilor Coroanei, a fost scoasa din Turnul Londrei pentru a putea fi realizate modificarile necesare in vederea pregatirii pentru ceremonia de acum.

Globul suveranului a fost creat pentru incoronarea lui Carol al II-lea in 1661. Globul este o sfera aurie de 16,5 cm in diametru si are o banda de perle si pietre pretioase in centru. Pe glob este un ametist. Globul este un simbol religios si reprezinta rolul monarhului ca aparator al credintei ca conducator al Bisericii Angliei.

Sceptrul regal are o lungime de 92 de centrimetri si are in varf un diamant Cullinan I.

"Procesiunea Incoronarii" si salutul de la Palatul Buckingham

Dupa ceremonia religioasa de incoronare, Regele Charles si Regina Camilla se vor intoarce la Palatul Buckingham intr-o procesiune ceremoniala mai mare, cunoscuta sub numele de "Procesiunea Incoronarii", la care se vor alatura si alti membri ai Familiei Regale. Ei vor calatori in trasura Gold State Coach, trasa de opt cai Windsor Grey. Trasura, folosita ultima data la Jubileul de Platina al reginei Elisabeta a II-a, in iunie 2022, a fost comandata in 1760 si a fost folosita pentru prima data de regele George al III-lea, pentru a calatori la deschiderea Parlamentului in 1762. Trasura a fost folosita la fiecare incoronare de la cea a lui William al IV-lea, in 1831.

La intoarcerea la Buckingham Palace, vor fi intampinati cu onoruri din partea Fortelor Armate ale Regatului Unit si Commonwealth-ului. Onorurile vor fi urmate de trei ovatii din partea reprezentantilor serviciului reunit, in semn de omagiu al Fortelor Armate la parada Regelui si Reginei Consoarte, in ziua incoronarii.

La Palatul Buckingham, regele si regina consoarta, insotiti de membrii familiei regale, vor aparea la balcon pentru a incheia evenimentele ceremoniale ale zilei.

Diferente fata de ceremonia din 1953 a Reginei Elisabeta a II-a

Incoronarile au ramas aproape aceleasi de sute de ani. Ceremonia britanica este singurul eveniment de acest tip ramas in Europa.

Cu toate acestea, este probabil ca ceremonia de incoronare a lui Charles al III-lea sa fie mai scurta si mai mica decat incoronarea reginei Elisabeta a II-a din 1953, cu o gama mai larga de religii reprezentate.

Regina Elisabeta a II-a a parcurs atat drumul spre Westminster Abbey cat si pe cel de intoarcere la Palatul Buckingham cu trasura decorata cu aur, insa lipsita de confort, "Gold State Coach", cu o vechime de 260 de ani.

Charles si Camilla nu vor utiliza decat pe drumul de intoarcere traditionala trasura.

In timpul deplasarii spre Westminster Abbey, ei au optat pentru trasura moderna "Diamond Jubilee State Coach", dotata cu amortizoare si aer conditionat.

De asemenea, Charles si Camilla vor parcurge un traseu dus-intors mult mai scurt (doi kilometri) comparativ cu cel de peste sapte kilometri al reginei Elisabeta a II-a, care a necesitat doua ore.

Comparativ cu cei 29.000 de membri ai fortelor armate prezenti in 1953, procesiunea de intoarcere la Palatul Buckingham va fi mai putin impunatoare.

Aproape 4.000 de soldati, inclusiv muzicieni, vor insoti cuplul regal.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.