Mai multi reprezentanti ai Autonomiei Gagauze in Parlament si Guvern, actele votate la nivel local sa nu mai fie supuse controlului si autoritatile de la Chisinau sa nu se implice in treburile Autonomiei. Asta cer deputatii locali care au semnat astazi o rezolutie in acest sens. In cazul in care cerintele nu vor fi indeplinite, acestia ameninta ca vor organiza un referendum cu privire la viitorul regiunii. In replica, presedintele Parlamentului, Igor Grosu, i-a indeamna pe deputatii locali din Gagauzia sa respecte legea.

Publicat:27.05.2023, 11:56

„Noi trebuie sa votam pentru aceasta rezolutie. Cine este pentru, ridicati mandatele.”

Dupa aproape doua ore de discutii, cei veniti la Congresul Deputatilor de toate nivelurile din Gagauzia, eveniment organizat la Casa de Cultura din Comrat, au adoptat o rezolutie. In document deputatii locali cer ca autoritatile centrale sa inceteze sa puna piedici regiunii autonome.

Irina VLAH, BASCANUL IN FUNCTIE AL AUTONOMIEI GAGAUZE: „Au trecut 28 de ani de cand Gagauzia a obtinut statutul de autonomie, insa este pentru prima data, de cand exista Autonomia Gagauza, ca autoritatile centrale treptat sa tensioneze situatia, mereu sa provoace conflicte si sa intoarca moldovenii importiva poporului gagauz.”

In rezolutia, care are 11 puncte, se mai cere ca actele votate la nivel local sa nu mai fie supuse controlului Cancelariei de Stat. Totodata, deputatii locali solicita sa aiba mai multi reprezentanti in legislativ, executiv si in sectorul judecatoresc. In acelasi timp, cei din Autonomie cer o misiune de garanti, formata din reprezentanti ai Consiliului Europei, ONU, Rusiei, Turciei si Germaniei, care ar asigura respectarea de catre autoritatile centrale a statutului unitatii administrativ-teritoriale autonome.

„Aceasta rezolutie va fi expediata presedintelui tarii, presedintelui parlamentului Republcii Moldova, presedintelui Rusiei, Turciei, SUA si reprezentantilor UE, OSCE si corpului diplomatic acreditat in Republica Moldova.”

Deputatii locali din Autonomia Gagauza ameninta ca in cazul in care autoritatile vor ignora solicitarile, acestia vor organiza un referendum privind viitorul Gagauziei. Presedintele Parlamentului, Igor Grosu a venit cu o reactie la punctele stipulate in document.

Igor GROSU, PRESEDINTELE PARLAMENTULUI: „Ce doresc ei, eu la dorintele lor vreau sa adaug una care deja e document oficial – sa respecte legislatia RM, iata toate dorintele lor prin prisma legislatiei RM si atunci totul va fi minunat.”

Situatia in Autonomia Gagauza a devenit tensionata in timpul alegerilor pentru functia de bascan. Judecatorii Curtii de Apel Comrat au validat rezultatele scrutinului, desi exista o serie de acuzatii in adresa partidului Sor, care o sustine pe Gutul. Sunt suspiciuni de corupere a alegatorilor, finantare ilegala, depasirea limitei de plafon a cheltuielilor si includerea pe listele electorale a persoanelor decedate, acuzatii negate de formatiunea SOR. Procuratura Anticoruptie a initiat un dosar penal, iar reprezentantii institutiei au declarat anterior ca vor trimite probele in judecata, doar ca este o cauza complexa si ar putea dura.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.