Marea Britanie, liderii lumii si membrii caselor regale din intreaga lume isi vor lua luni ramas bun de la Regina Elisabeta, ultima figura impunatoare a epocii sale, in cadrul unor funeralii de stat cu un fast impresionant, transmite Reuters.

Ultimul update: 19.09.2022, 12:28 Publicat:19.09.2022, 09:17

UPDATE 14:47 Membrii personalului de la Palatul Buckingham s-au aliniat in fata cladirii pentru a-i aduce un omagiu Reginei.

UPDATE 14:36 Imagini impresionante de pe traseul procesiunii prin centrul Londrei, spre Castelul Windsor, unde va fi inmormantata regina.

UPDATE 14:36 Imagini impresionante de pe traseu cortegiului:

UPDATE 14:10 A inceput o noua procesiune - sicriul paraseste Westminster Abbey, fiind dus la Castelul Windsor, unde Elisabeta a II-a va fi inmormantata, in cadrul unei ceremonii private, in capela Regele George al VI-lea, alaturi de sotul sau, ducele de Edinburgh, care a murit anul trecut. Zeci de mii de oameni se afla pe traseul cortegiului.

UPDATE 14:10 A inceput o noua procesiune - sicriul este dus la Castelul Windsor, unde Elisabeta a II-a va fi inmormantata, in cadrul unei ceremonii private, in capela Regele George al VI-lea, alaturi de sotul sau, ducele de Edinburgh, care a murit anul trecut. Zeci de mii de oameni se afla pe traseul cortegiului.

UPDATE 14:01 Ceremonia religioasa de la Westminster Abbey s-a terminat. La finalul acesteia au fost tinute doua minute de reculegere.

UPDATE 13:50 Corul a interpretat ”The Lord’s my shepherd”, cantat si la casatoria reginei cu ducele de Edingurgh, la Abatia Westminster, in 1947, precum si imnul ”O taste and see”, compus de Ralph Vaughan Williams la incoronarea reginei, in 1953.

UPDATE 13:24 La finalul slujbei de la abatie vor fi pastrate doua minute de reculegere la nivel national.

UPDATE 13:14 Buchetele de flori cu care este ornata abatia includ si crengute de mirt, folosite si in buchetul de nunta al Reginei, asa cum este traditia regala. Westminster Abbey este locul unde regina s-a casatorit in 1947 si a fost incoronata in 1953

UPDATE 12:56 Sicriul reginei a ajuns la Westminster Abbey.

UPDATE 12:46 Sicriul de stejar, acoperit cu steagul Royal Standard si pe care este asezata Coroana Imperiala de Stat, este dus la Westminster Abbey, intr-o ceremonie impresionanta. Zeci de mii de oameni adunati pe strazi asista la procesiune, in sunetul cimpoaielor.

Copiii Reginei - Regele Charles, Printesa Ana, Printul Andrew si Printul Edward - merg in urma sicriului, aflat pe un afet de tun.

Marinari din Royal Navy trag cu ajutorul unor franghii sicriul aflat pe un afet de tun, in timp ce altii, aproximativ 142, in total, se afla afla in spatele acestuia, pentru a-i frana si controla deplasarea.

Aceasta traditie dateaza de la funeraliile reginei Victoria, organizate in februarie 1901. Atunci, caii care ar fi trebuit sa traga afetul de tun, ce avea o greutate de peste doua tone, s-au speriat si au intrat in panica, amenintand sa rastoarne sicriul. Printul Louis de Battenberg, capitan in Royal Navy, a sugerat atunci noului rege, Edward al VII-lea, ca animalele de tractiune sa fie inlocuite cu soldati.

Noua ani mai tarziu, la moartea regelui Edward al VII-lea, acelasi dispozitiv a fost pus in aplicare, devenind de atunci un nou ritual esential in cadrul funeraliilor regale si nationale.

12:40Regele Charles al III-lea a ajuns la Westminster, mergand cu masina de la Palatul Buckingham. Charles, aflat pe bancheta din spate a masinii, a facut cu mana multimii care aplauda.

UPDATE 12:39 Sicriul Reginei va fi dus in scurt timp de la Westminster Hall, unde se afla de miercuri dupa-amiaza, la Westminster Abbey, pentru slujba de inmormantare.

UPDATE 12:18 Presedintele Statelor Unite, Joe Biden, si sotia sa, Jill, au sosit la Westminster Abbey pentru a lua parte la funeraliile de stat ale Reginei Elisabeta a II-a.

UPDATE 12:16 Un clopot din Westminster Abbey este tras de 96 de ori, numarand anii de viata ai reginei.

UPDATE 11:55 O statie de metrou din Paris va purta numele reginei Elisabeta a II-a astazi, pentru o zi, cand au loc funeraliilor suveranei britanice.

UPDATE 11:52 Parintii Printesei Kate, Michael si Carole Middleton, se numara printre cele aproximativ 2.000 de persoane care participa la funeraliile de stat de la Westminster Abbey.

UPDATE 11:46 Sefii de stat sosesc la Westminster Abbey, unde au fost adusi cu autocarele.

UPDATE 11:41 Abatia Westminster, care gazduieste luni funeraliile reginei Elisabeta a II-a, se afla in centrul istoriei monarhiei britanice de aproape un mileniu, scrie AFP.

UPDATE 11:09 Bursa de Valori din Londra s-a inchis astazi pentru tranzactionare pentru a marca moartea Reginei.

UPDATE 11:07 O parte din cei 2.000 de invitati la ceremonia de inmormantare au inceput sa soseasca la Westminster Abbey, inca cu doua ore inainte de inceperea acesteia, scrie The Guardian.Majoritatea oaspetilor - nu si presedintele american, Joe Biden - sunt adusi cu autocarul.

UPDATE 11:02 Sute de demnitari straini si capete incoronate sunt asteptati luni la Londra pentru a asista la funeraliile de stat ale reginei Elisabeta a II-a, un eveniment complicat din punct de vedere diplomatic si al securitatii, marcat de privilegii acordate unora dintre participanti si de prezenta unor invitati controversati, scrie AFP.

UPDATE 10:38  Moartea Reginei Elisabeta a II-a, la varsta de 96 de ani, a scos la iveala o combinatie de traditii si ceremonii ciudate care nu au mai fost vazute de la moartea penultimului monarh britanic, tatal ei, George al VI-lea, in 1952, scrie The Guardian.

O astfel de traditie va avea loc la slujba de inmormantare care se va desfasura la Capela Sf. George de la Castelul Windsor, in prezenta a peste 800 de persoane, inaintea ceremoniei propriu-zise de inmormantare la care vor participa doar membri apropiati ai familiei. Atunci, nu vor avea acces fotografi si nici camerameni.

In timpul slujbei, care va fi condusa de decanul Windsor, David Conner, bijutierul coroanei va indeparta de pe sicriu Coroana imperiala, globul si sceptrul de pe sicriu si le va aseza pe altar, pentru a separa simbolic regina de coroana ei. De asemenea, Lordul Chamberlain, baronul Parker, fostul sef al MI5, isi va sparga „bagheta” si o va aseza pe sicriu, semnificand sfarsitul serviciului sau in favoarea reginei.

UPDATE 10:15 Casa Regala britanica a publicat o noua fotografie cu Regina Elisabeta a II-a, realizata in acest an pentru a marca 70 de ani de la urcarea pe tron.

UPDATE 10:01 Detalii despre primele funeralii de stat organizate in Marea Britanie de la cele ale fostului premier Winston Churchill, in 1965

UPDATE 09:57 Niciun oficial din Rusia nu a fost invitat la funeraliile reginei, Moscova sustinand, prin vocea Mariei Zaharova, ca acest lucru „este deosebit de blasfemiator pentru memoria Elisabetei a II” si „profund imoral”. Alte tari ce nu au primit invitatii sunt Belarus, Myanmar, Siria, Venezuela si Afganistan.

La 08:30 (ora Moldovei), se incheie perioada oficiala de veghe, dupa patru zile in care sute de mii de oameni au stat la coada pentru a trece pe langa sicriul celui mai longeviv monarh britanic, in monumentalul Westminster Hall din Londra.

Acestia, la fel ca multi altii din intreaga lume, inclusiv presedintele american Joe Biden, au dorit sa-i aduca un omagiu celei care a murit la varsta de 96 de ani, dupa ce a petrecut sapte decenii pe tronul britanic.

„Ati fost norocosi ca ati avut-o timp de 70 de ani. Cu totii am fost", a spus Biden.

La funeralii au venit 500 de lideri ai tarilor lumii

Cu putin timp inainte de 13.00 (ora Moldovei), sicriul de stejar, acoperit cu steagul regal si cu Coroana Imperiala peste, va fi asezat pe un afet de tun si va fi tras de militari ai marinei pana la Westminster Abbey pentru funeralii.

Printre cei 2.000 de participanti se vor afla aproximativ 500 de lideri mondiali, printre care Biden, imparatul Naruhito al Japoniei, vicepresedintele chinez Wang Qishan si presedintele sud-african Cyril Ramaphosa.

Stranepotii reginei, printul George, in varsta de 9 ani, si printesa Charlotte, in varsta de 7 ani, cei doi copii mai mari ai actualului mostenitor al tronului, printul William, vor fi, de asemenea, prezenti.

„In ultimele 10 zile, sotia mea si cu mine am fost profund emotionati de numeroasele mesaje de condoleante si de sprijin pe care le-am primit din tara si din intreaga lume", a spus Charles, fiul Elisabetei si noul rege, intr-un comunicat.

„In timp ce ne pregatim cu totii sa ne luam ultimul ramas bun, am vrut pur si simplu sa profit de aceasta ocazie pentru a le multumi nenumaratilor oameni care au fost un sprijin si o mangaiere pentru familia mea si pentru mine in aceste momente de durere", a adaugat Charles.

„Cu totii am crezut ca era invincibila”

Elizabeta a murit pe 8 septembrie la casa ei de vara din Scotia, Castelul Balmoral. Starea ei de sanatate era in declin, iar de luni de zile regina se retrasese din viata publica, desi cu doar doua zile inainte de moarte o numise pe Liz Truss prim-ministru.

Longevitatea sa si legatura sa inextricabila cu Marea Britanie au fost atat de mari incat chiar si propria sa familie a considerat ca decesul ei a fost un soc. „Cu totii am crezut ca era invincibila", a spus printul William.

Cea de-a 40-a suverana dintr-o linie genealogica care isi are originea in 1066, Elisabeta a urcat pe tron in 1952, fiind primul monarh britanic din perioada post-imperiala.

Ea si-a condus natiunea ce incerca sa isi croiasca un nou loc in lume si a avut un rol esential in aparitia Commonwealth-ului, ce in prezent cuprinde 56 de tari.

Cand i-a succedat tatalui sau, George al VI-lea, Winston Churchill a fost primul ei prim-ministru, iar Iosif Stalin conducea Uniunea Sovietica. A intalnit aproape toate figurile importante din politica, divertisment si sport, inclusiv pe Nelson Mandela, Papa Ioan Paul al II-lea, Beatles, Marilyn Monroe, Pele si Roger Federer.

Desi avea o inaltime de doar 1,60 m, domina incaperile cu prezenta ei si a devenit o figura globala impunatoare, laudata dupa ce a murit in intreaga lume, de la Paris si Washington la Moscova si Beijing. Doliu national a fost tinut chiar si in Brazilia, Iordania si Cuba, tari cu care ea nu avea prea multe legaturi directe.

Un milion de oameni se strang in centrul Londrei

„Regina Elisabeta a II-a a fost, fara nicio umbra de indoiala, cea mai cunoscuta figura din lume, cea mai fotografiata persoana din istorie, cea mai usor de recunoscut, iar faptul ca liderii mondiali s-au adunat la Londra pentru funeralii... spune multe despre aceasta figura emblematica", a declarat istoricul Anthony Seldon pentru Reuters.

Responsabili din domeniul transporturilor au spus ca un milion de persoane sunt asteptate in centrul Londrei pentru funeralii, in timp ce politia a sublinait ca va fi cea mai mare operatiune de securitate desfasurata vreodata in capitala.

Regele Charles, printii William si Harry, precum si alti membri ai familiei Windsor vor merge incet in spatele sicriului in timp ce acesta va fi dus pe afetul de tun spre Westminster Abbey, acompaniati de aproximativ 200 de cimpoieri si tobosari.

Clopotul Abatiei Westminster - locul unde au avut loc incoronari, nunti si inmormantari ale regilor si reginelor engleze si apoi britanice timp de aproape 1.000 de ani - va bate de 96 de ori.

„Aici, unde regina Elisabeta s-a casatorit si a fost incoronata, ne adunam din intreaga natiune, din Commonwealth si din tarile lumii, pentru a plange pierderea noastra, pentru a ne aminti de lunga ei viata de servicii altruiste", va spune David Hoyle, decanul Westminster.

Sursa: