Funeraliile papei Francisc, care a murit luni, la vârsta de 88 de ani, au loc astăzi, în Piaţa Sfântul Petru din Vatican, unde sunt aşteptaţi să sosească sute de mii de credincioşi și lideri din toată lumea, printre care și președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Papa Francisc va fi înmormântat în bazilica papală Santa Maria Maggiore (Sfânta Maria cea Mare) din Roma, aşa cum a cerut suveranul pontif în testament.
UPDATE 13:39 La finalul liturghiei, voluntarii au împărțit ediția de luni a cotidianului Vaticanului, „L’osservatore romano”, care anunță moartea Papei Francisc.

UPDATE 13:29 Sicriul suveranului a fost scos în aplauze din Bazilica Sfântul Petru și se îndreaptă spre Santa Maria Maggiore.
Carul mortuar care transportă sicriul Papei Francisc la Santa Maria Maggiore este un papamobil adaptat pentru această ceremonie funerară.
UPDATE 13:13 Slujba s-a încheiat. Cardinalii se întorc în Biserica Sf. Petru.
Sicriul Papei Francisc a fost purtat prin Poarta Sfântă a Bazilicii Sfântul Petru pentru ultima oară. Clopotele au bătut încet în timp ce sicriul s-a apropiat de altarul principal al bazilicii.
În curând, sicriul va fi adus la Santa Maria Maggiore pentru înmormântare.

Viața Papei Francisc a fost omagiată de cardinalul Giovanni Battista Re, decanul Colegiului Cardinalilor, în timpul predicii din cadrul funeralaliilor Suveranului Pontif.
Francisc a fost un „papă printre oameni, cu o inimă deschisă față de toată lumea”, a spus cardinalul.
„Bogat în căldură umană și profund sensibil la provocările de astăzi, Papa Francisc a împărtășit cu adevărat neliniștile, suferințele și speranțele acestei perioade de globalizare”, a mai spus el, adăugând că Suveranul a făcut nenumărate gesturi și îndemnuri în favoarea refugiaților și a persoanelor strămutate.
„Confruntat cu războaiele furibunde din ultimii ani, cu ororile lor inumane și cu nenumăratele morți și distrugeri, Papa Francisc și-a ridicat neîncetat vocea implorând pacea și făcând apel la rațiune și invitând la negocieri oneste pentru a găsi soluții posibile”, a afirmat Giovanni Battista.
UPDATE 12:20 Aproximativ 200.000 de oameni, la funeralii
Aproximativ 200.000 de oameni sunt prezenți la funeraliile Papei Francisc, au anunțat autoritățile, potrivit CNN.
Piața Sfântul Petru nu este complet plină, însă acest lucru se întâmplă deoarece autoritățile au decis să limitereze numărul celor ce pot intra în Piață.
În schimb, mulți credincioși sunt în spatele barierelor, pe străzile din apropiere.
CNN amintește că la funeraliile Papei Benedict al XVI-lea, în 2023, au participat 50.000 de oameni.
În 2005, aproximativ 300.000 de oameni au fost prezenț la funeraliile Papei Ioan Paul al II-lea.
UPDATE 11:56 Sfânta Liturghie este oficiată de Giovanni Battista Re, decan al Colegiului Cardinalilor.
„Revărsarea de afecțiune la care am asistat în ultimele zile după trecerea sa de pe acest pământ în eternitate ne arată cât de mult a atins mințile și inimile pontificatul profund al Papei Francisc”, a spus Battista.
Francisc a fost un „papă printre oameni, cu o inimă deschisă față de toată lumea”, a mai spus cardinalul.

UPDATE 11:38 „Transmiteți tuturor ce om minunat a fost”
În piață se vede și o mulțime de steaguri – din Argentina, țara din care a venit cardinalul Jorge Mario Bergoglio, Italia, Vatican, Spania, Croația, Franța, Germania, SUA. Oamenii afișează drapelurile pentru a arăta cât de rāspândită e dragostea pentru papa Francisc.
„Am venit din Florida, pentru ca vrem sa fim lângă el în ultimele clipe. E papa care a fost cel mai aproape de omenii săraci şi neajutorați, pentru noi, misiunea lui e o inspirație. Transmiteți, vă rog, tuturor ce om minunat a fost papa Fancisc”, spune episcopul Masters, aflat în Piața Sfântul Petru.
UPDATE 11:18 Slujba de înmormântare a Papei Francisc a început. Sunt cântate o selecție de versete din psalmi sau pasaje din Sfânta Scriptură.
Maestrul ceremoniilor liturgice a așezat o evanghelie deschisă pe sicriul simplu de lemn al Papei.
Sicriul lui Francisc a fost depus în fața altarului. În stânga sa se află statuia uriașă a Sfântului Petru, primul papă al Bisericii Romano-Catolice.
UPDATE 11:10 Procesiunea a început după ce Donald Trump i-a adus un ultim omagiu Papei Francisc la sicriul închis al acestuia în Bazilica Sfântul Petru, scrie BBC.
Mulțimea din piață aplaudă în timp ce pe ecranul mare sunt difuzate imagini cu sosirea președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski.

UPDATE 11:03 Procesiunea a început după ce Donald Trump l-a omagiat pe Papa Francisc lângă sicriul său din Bazilica Sfântul Petru.
Din Piața Sfântul Petru, oamenii aplaudă, în timp ce sicriul Papei este purtat în afara bisericii.
UPDATE 11:00 Președintele Maia Sandu - prezentă la ceremonie

UPDATE 10:55 Clopotele de la Sfântul Petru bat în timp ce procesiunea este pe cale să înceapă. Piața a devenit liniștită, scrie The New York Times.
UPDATE 10:45 Președintele american Donald Trump și soția sa Melania tocmai au ajuns în Piața Sfântul Petru pentru a participa la funeraliile Papei Francisc, potrivit BBC.
UPDATE 10:30 Prințul moștenitor al Norvegiei, Haakon, și prințesa moștenitoare Mette-Marit, sosesc la funeraliile Papei Francisc în Piața Sfântul Petru de la Vatican.

Și regele Suediei, Carl XVI Gustaf, și regina Silvia, au sosit la funeraliile Papei Francisc.

Premierul Ungariei, Viktor Orbán, a ajuns și el la funeralii.

10:12 Fostul președinte Joe Biden și Jill Biden au ajuns la Roma pentru funeraliile Papei Francisc, potrivit NYT.

În ianuarie 2025, Joe Biden l-a decorat sâmbătă pe Papa Francisc cu medalia prezidențială a libertății, cea mai înaltă distincție civilă din SUA.
Medalia este acordată „persoanelor care au avut contribuții exemplare la prosperitatea, valorile sau securitatea SUA, pacea mondială sau alte demersuri semnificative societale, publice sau private”, a transmis atunci Casa Albă.
10:18
Imagini impresionante de la Vatican. Mii de oameni s-au adunat în Piața Sfântul Petru pentru funeraliile Papei.
Autorităţile italiene se aşteaptă ca aproximativ 200.000 de persoane să sosească în Piaţa Sfântul Petru şi în jurul acesteia.
09:20
Roma a fost blindată înaintea sosirii a 164 de delegaţii şi a aproximativ 50 de şefi de stat şi de guvern care vor participa la funeraliile Papei Francisc, iar numeroase străzi din centrul oraşului vor rămâne închise pentru trecerea sicriului care va fi mutat în procesiune funerară de la Bazilica Sfântul Petru la Bazilica Santa Maria Maggiore pentru înmormântare, transmite EFE. Planul de securitate este impunător: 4.000 de agenţi ai forţelor de ordine şi alţi 4.000 de voluntari ai Protecţiei Civile în jurul San Pietro şi în alte părţi ale oraşului, precum şi lunetişti au fost desfăşuraţi de-a lungul traseului prin care vor trece delegaţiile.
Au fost desfăşurate echipe de genişti, unităţi canine şi ofiţeri de poliţie care patrulează, de asemenea, pe râul Tibru, în timp ce brigada de pompieri va desfăşura unităţi împotriva ameninţărilor nucleare, bacteriologice, chimice şi radiologice. În plus, apărarea va desfăşura sisteme anti-drone, avioane de luptă Eurofighter şi un distrugător în largul coastei Fiumicino, iar agenţii sunt de asemenea echipaţi cu „bazooka anti-drone”.
Numai în zona San Pietro, serviciul de sănătate va avea 55 de echipe, 11 posturi medicale avansate şi 52 de ambulanţe, iar spitalul Santo Spirito din apropiere, aflat la doar câţiva metri de Vatican, este complet echipat şi pregătit pentru orice eventualitate.
Pentru ultima călătorie a lui Francisc până la Bazilica Santa Maria Maggiore, toate străzile au fost închise, iar maşinile au fost retrase din zonele înconjurătoare, ceea ce va cauza, de asemenea, probleme semnificative de mobilitate. În zona din jurul Vaticanului, toate drumurile de acces au fost închise, iar pelerinii sunt îndrumaţi spre piaţă, unde vor fi instalate patru ecrane mari pentru a urmări funeraliile pentru cei care nu pot ajunge acolo.
09:12
Medalia vizitei papei Francisc în România a fost depusă în sicriul său la ceremonia de închidere a sicriului cu trupul neînsufleţit desfăşurată vineri seara. Ceremonia a inclus ritul impresionant al acoperirii feţei lui Francisc, primul papă iezuit din istoria Bisericii. În sicriu, a fost depusă o punguţă cu monedele şi medaliile emise în timpul pontificatului său, printre care se află şi medalia călătoriei apostolice pe care papa Francisc a efectuat-o în România, informează Vatican News. După cântarea imnului „Benedictus” şi îndemnul de a se ruga cu toţii în tăcere, s-a rostit o ultimă rugăciune de rămas bun.
Maestrul de ceremonii pontificale a pus apoi un văl de mătase albă pe chipul papei, după care a stropit trupul neînsufleţit cu apă sfinţită. S-a pus apoi în sicriu o punguţă cu monedele şi medaliile emise în timpul pontificatului lui Francisc şi tubul sigilat cu pergamentul ŤRogitusť. A fost pus apoi capacul peste sicriul de zinc, deasupra căruia se află stema pontifului răposat şi o plăcuţă pe care sunt înscrise numele papei, durata vieţii şi a slujirii sale ca Succesor al lui Petru. Sicriul de zinc a fost sudat, apoi au fost puse mai multe sigilii.
La final a fost închis sicriul de lemn. Deasupra capacului se află crucea şi stema pontifului.
09:04
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a sosit la Roma pentru a participa la funeraliile Papei Francisc, a declarat purtătorul său de cuvânt, transmite France Presse. „Volodimir Zelenski, prima doamnă Olena Zelenska (...) vor lua parte la ceremonie”, a declarat purtătorul de cuvânt Serghei Nikiforov.
Vineri seara, Zelenski a declarat că nu mai este sigur că „va avea timp” să se deplaseze la Roma şi, eventual, să-l vadă pe preşedintele american, care va participa, de asemenea, la funeralii.
09:00
Liturghia pentru Papa Francisc, procesiunea funerară pe străzi şi înmormântarea în Bazilica Santa Maria Maggiore vor dura câteva ore.
DPA prezintă programul provizoriu, precizând că orele sunt locale şi aproximative.
9:00: Sosirea cardinalilor la Bazilica Sfântul Petru
9:30: Sosirea oaspeţilor de stat la Bazilica Sfântul Petru
10.00: Începe Sfânta Liturghie oficiată de Giovanni Battista Re, decan al Colegiului Cardinalilor
11:45 am: Sfârşitul serviciului funerar
13:00: Plecarea cortegiului funerar cu sicriul, oaspeţii de stat părăsesc Vaticanul
De la 13:00 la 14:30: Călătorie prin centrul oraşului la pas, pe lângă situri antice precum Colosseum şi Forumul Roman
14:30 Sosire la Bazilica Santa Maria Maggiore
15:00: Înmormântarea, fără accesul publicului sau vizionare Piaţa Vaticanului a fost deschisă
08:25
Piaţa Sfântul Petru de la Vatican a fost deja deschisă publicului sâmbătă dimineaţa pentru a permite participarea la funeraliile Papei Francisc, la care se aşteaptă să participe aproximativ 200.000 de persoane şi zeci de autorităţi, transmite EFE. Intrarea principală din Via della Conciliazione s-a deschis puţin după ora locală 6:00 (4:00 GMT) şi credincioşii au început să intre puţin câte puţin, în mod controlat, ocupând primele locuri din zona rezervată publicului de către autorităţi.
Înmormântarea va începe la ora locală 10:00 (8:00 GMT) cu transferul sicriului din interiorul bazilicii Vaticanului afară în locul cel mai înalt de la baza bisericii. Autorităţile italiene se aşteaptă ca aproximativ 200.000 de persoane să sosească în Piaţa Sfântul Petru şi în jurul acesteia, deoarece funeraliile coincid şi cu Jubileul (Anul Sfânt catolic), şi au stabilit, prin urmare, un protocol de securitate strict.
07:30
În Piața Sfântul Petru se fac ultimele pregătiri pentru ceremonia prin care lumea își ia rămas bun de la Papa Francisc. Slujba va fi oficiată de 4.500 de preoți, 700 de episcopi și 225 de cardinali.