Anul acesta, la parada din Bucuresti participa aproximativ 2400 de militari si specialisti din Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Afacerilor Interne, Autoritatea Vamala Romana, Serviciul Roman de Informatii, Serviciul de Telecomunicatii Speciale si Administratia Nationala a Penitenciarelor, precum si peste 150 de mijloace tehnice, potrivit Mediafax.

In blocul de parada vor fi aproximativ 250 de militari straini, in cadrul unor detasamente din Belgia, Franta, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Luxemburg, Polonia, Portugalia, Spania, Statele Unite ale Americii si Tarile de Jos si militari din tarile aliate contributoare la structurile NATO de pe teritoriul Romaniei. Militarii straini sunt prezenti cu 23 de mijloace tehnice, inclusiv aeronave de lupta din Tarile de Jos, Turcia si Germania.

Potrivit Ministerului Apararii, dupa incheierea ceremoniei oficiale, publicul prezent in Piata Arcului de Triumf va putea vizita standuri expozitionale cu tehnica militara, care vor fi amplasate in zona pana la ora 14.00.

La Muzeul Militar National ”Regele Ferdinand I” din Bucuresti va fi vernisata vineri, 1 Decembrie, de la ora 13.00 Expozitia „Tricolorul - simbol identitar al unitatii romanilor in costumul popular”. Organizarea expozitiei se circumscrie celebrarii a doua evenimente importante Ziua Nationala a Romaniei si implinirea a 100 de ani de la fondarea Muzeului Militar National de catre Regele Ferdinand I, la 18 decembrie 1923.

Evenimentele din Bucuresti se incheie vineri, 1 decembrie, de la ora 19.00, cu retragerea cu torte a militarilor Brigazii 30 Garda „Mihai Viteazul”, pe traseul Palatul Cercului Militar National - Calea Victoriei – Palatul Parlamentului – Palatul Cotroceni – sediul brigazii.

Un element de noutate al Paradei Militare Nationale il reprezinta vehiculele de lupta JLTV (Joint Light Tactical Vehicle). Au intrat in dotarea Fortelor pentru Operatii Speciale, in anul 2023.

Datorita blindajului extrem de rezistent, vehiculele pot duce actiuni de lupta in cele mai ostile conditii. Asigura protectie impotriva dispozitivelor explozive improvizate, armamentului de infanterie si loviturilor aruncatoarelor de grenade.

Produsa in Statele Unite ale Americii, masina de lupta este interoperabila cu tehnica de lupta a Fortelor pentru Operatii Speciale din NATO, din punctul de vedere al comunicatiilor, sistemelor de armament, tipurilor de munitie si al sprijinului logistic.