Curtea Constitutionala va examineaza in fond sesizarea, depusa de deputatii socialisti, privind constitutionalitatea decretului Maiei Sandu prin care a desemnat-o repetat pe Natalia Gavrilita la functia de premier. 

UPDATE 13:53 Sedinta s-a incheiat. Hotararea va fi pronuntata la ora 15:00.

UPDATE 13:14 Reprezentatul Parlamentului, Valeriu Cuciuc, la fel ca si deputatii PSRM, considera ca decretul semnat de Maia Sandu trebuie sa fie declarat neconstitutional: "Consultarile politice au fost mimate si nu s-a discutat subiectul cu privere la candidatul propus de majoritatea parlamentara."

UPDATE 12:52 Sedinta a fost reluata.

UPDATE 12:15 A fost luata o pauza de 30 de minute pentru dezinfectarea incaperii.

UPDATE 12:12 Fadei Nagacevschi a cerut si el sa aiba o luare de cuvant, dar acest lucru i-a fost interzis fiindca nu face parte din proces.

UPDATE 11:54 Olesea Stamati: "Avem aceasta proba, daca Curtea va cere acest lucru, vom prezenta."

UPDATE 11:52 Vasile Bolea: "Desemnand adoua oara pe doamna Gavrilita, ati primit acordul ei sa fie inaintata adoua oara? daca da, va rog sa aduceti dovata."

UPDATE 11:18 Olesea Stamati: "De solutia pe care o veti pronunta depinde soarta cetatenilor acestei tari. Decretul contestat nu incalca nici o prevedere a Constitutiei. Obligativitatea de a organiza consultari cu partidele parlamentare a fost facuta. A permite unei majoritati parlamentare, in care se regasesc persoane controversate, sa decida cine va guverna tara poate duce la captarea statului, asa cum a fost in timpul lui Vlad Plahotniuc.

Deputatii care au semnat pentru candidatura doamnei Durlesteanu nu au declarat ca isi asuma guvernare in cazul in care candidatul va fi votat. Iar doamna Durlesteanu nici nu cunostea ca era sustinuta de deputatii din partidul Pentru Moldova.

Desemnarea repetata a doamnei Gavrilita este corecta in cazul in care toti deputatii si majoritatea cetatenilor Republicii Moldova au declarat ca isi doresc alegeri anticipate.

Majoritatea parlamentara urmeaza a fi declarata, nu doar formalizata, lucru care pana in ziua de astazi nu a fost executat. In acest context, consideram ca aceasta nu urmeaza a fi tratata ca majoritate absoluta formalizata. Astfel, instituirea unui Guvern, care este sustinut de un partid al carui liderul este vizat in rapoartele Kroll, nu poate fi acceptat de presedinte si sigur nu va fi acceptat in nici o tara democratica din lume.

In aceasta ordine de ideii solicitam Curtii sa respinga sesizarea adresata."

UPDATE 11:15 "Eu ma voi referi la cuvintele spuse de doamna presedinte, atunci cand presedintele a jurat ca va respecta Constitutia tarii, dumneaiei a actionat cu prevederele acestui juramant? sau a facut altfel? Daca imi veti raspunde la aceste intrebari va voi raspunde si eu.", a spus Vasile Bolea.

UPDATE 11:13 Olesea Stamati: "In contextul inaitarii candidaturii la functia de prim-ministru, cand presupuneti ca acest Guvern sa-si dea demisia ca alegerile anticipate sa aiba loc in iunie, asa cum a spus domnul Dodon?"

UPDATE 11:07 Vasile Bolea: "Referitor la prioritatile de guvernare va vorbi doamna Durlesteanu, atunci cand doamna Maia Sandu va inainta candidatura ei. Eu sunt convins ca doamna Durlesteanu va avea consultari cu toate partidele, inclusiv cu partidul PAS."

UPDATE 11:05 Olesea Stamati: "Sustineti ca ati avut anumite consultari cu doamna candidat propus, ce prioritati de guvernare are dumneaiei?"

UPDATE 10:47 "Intreband presedintele, din informatiile din internet dar si din istoria tarii. Doamna Durlesteanu a activat in sistemul politic si sunt convins ca doamna Sandu cunostea acest lucru.", a raspuns Bolea.

UPDATE 10:45 Judecatorul Vladimir Turcan catre Vasile Bolea: "Cum ati adus la cunostinta presedintelui calitatile personale a candidatului propus?"

UPDATE 10:42 "Prin aceasta declaratie noi consideram ca perpetuarea crizei va duce la niste efecte negative si criza politica va perpetua. Consideram ca trebuie sa avem un Guvern care trebuie sa rezolve problemele cetatenilor pe care trebuie sa le rezolve acum”, a fost raspunsul deputatului PSRM Vasile Bolea.

UPDATE 10:40 Vasile Bolea a fost intrebat de catre judecatori daca prin declaratia privind formarea majoritatii parlamentare cu Partidul Sor isi asuma guvernarea.

UPDATE 10:27 Vasile Bolea: "Presedintele are obligatia de a desemna candidatul la functia de prim-ministru. Dar inainte de a desemna acest candidat, presedintele organizeaza consultari, parerea mea este ca ponderea Parlamentului este mai mare in acest sens, fiindca Parlamentul da vot de incredere acestui Guvern. Tot Parlamentul inainteaza motiunea de cenzura impotriva unui Guvern. Aici in viziune mea rolul Parlamentului este mai mare in procesul de desemnare a Guvernului."

UPDATE 10:13 Vasile Bolea: "De fapt toate argumentele de drept noi le-am invocat in sesizare. Solicitam de la inalta Curte sa fie restablit echilibrul constitutional care trebuie sa fie intre puteri, noi solicitam controlul constitutionalitatii Decretului Maiei Sandu, privind desemnarea candidatului pentru functia de premier. Factorii juridici si nu politici trebuie sa determine deciziile presedintelui tarii. In cazul in care este constituita o majoritate absoluta fomalizata, presedintele este obligat sa desemneze candidatul propus. Toate aceste lucruri s-au respectat de Parlament, iar doamna presedinte respectand doar buchia Constitutiei, a facut consultari publice cu toate partidele odata. Noi consideram ca presedintele RM a ignorat si hotararile CC cat si buchia Constitutiei, articolele care au fost incalcate noi le-am mentionat in sesizarea noastra."

UPDATE 10:12 Domnica Manole: "Astazi avem un subiect cu o rezonanta mare in societate, deci va rugam sa va abtineti de la dezbaterile politice."

UPDATE 10:07 Sedinta a inceput. Autorecuzari nu sunt.

Autorii sesizarii: Vasile Bolea, Grigore Novac si Alexandr Suhodolski.