Conferinta de presa sustinuta de Presedintele Consiliului de Administratie SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban

Directorul SA „Moldovagaz” a mentionat ca acordurile de interconectare cu Bulgaria, Romania si Ucraina au fost semnate.

Vadim CEBAN, DIRECTOR SA „MOLDOVAGAZ”:In perioada a trei luni noi am efectuat lucrari de constructie la Causeni. Am realocat 50 milioane de lei. Maine putem raporta cand finalizam lucrarea de reparatie la Causeni.”

Un alt subiect discutat a fost problema tarifelor, care se preconizeaza a fi mai mici fata de anii precedenti.

Vadim CEBAN, DIRECTOR SA „MOLDOVAGAZ”: Dupa cum cunoasteti in martie 2018 a fost aprobat un tarif nou, redus. Tariful actual introdus este de 178 dolari pentru 1000 metri cubi. Media anuala pentru 2018 a fost circa 217 dolari. In perioadele de varf de consum, pretul nostru este cel mai ieftin din regiune. S-a considerat ca majorarea tarifului nu este necesara, datorita rezervelor interne, economiilor pe care le-am obtinut. Plus la asta am gasit un numitor comun cu Agentia Nationala pentru Reglementare in Energetica. In asa fel incat sa fie un balans intre companii si consumatori.”

Vadim Ceban a mentionat ca Moldovagaz are mai multe datorii, majoritatea fiind din partea filialei din Transnistria.

Vadim CEBAN, DIRECTOR SA „MOLDOVAGAZ”: Noi avem anumite restante. Exista un complex de probleme. Trebuie intoarse activele preluate fara cadru juridic de catre autoritatile din Transnistria. Noi am restabilit acest contact cu asa numitii oficiali. Avem datorii, majoritatea fiind in partea Transnistriei. Datoria de baza este de 450 milioane de dolari, noi avem mai multe propuneri si mizez pe suportul Guvernului si a Ministerului Economiei si Infrastructurii pentru a gasi o solutie.”

Ce tine de activitatea intreprinderilor de distributie, pentru anul viitor a fost aprobat planul de reorganizare. Din cele 12 intreprinderi va fi creata o singura intreprindere, care va fi responsabila pentru intreg teritoriul tarii. Potrivit calculelor resprective, se vor obtine optimizari economice foarte mari.

Se propune de asemenea implementarea unor activitati nereglementate, adica alte tipuri de business. „Vom dezvolta businessul ce tine de dezvoltarea statiilor de alimentare cu gaze naturale comprimate”, a adaugat Vadim Ceban.

Acesta a mai mentionat ca alimentarea Republicii Moldova va fi efectuata dupa scenariul de baza, prin Ucraina. Daca acesta nu va functiona, sunt deja puse la punct scenariile alternative – revers. „Noi nu am asteptat cu ce se vor termina negocierile. Noi ne-am pregatit pentru aceasta posibilitate, pentru noi sunt bronate deja capacitatile”.