Decretul Maiei Sandu prin care a inaintat-o repetat pe Natalia Gavrilita la functia de prim-ministru este neconstitutional. Decizia a fost luata astazi de judecatorii de la Curtea Constitutionala. 

Publicat:23.02.2021, 20:22

Maia SANUD, PRESEDINTELE RM: ,,Acum avem o situatie similara cu cea de la sfarsitul anului 2015 inceputul anului 2016, atunci cand oligarhul Plahotniuc si-a incropit o majoritate parlamentara de buzunar. Sper ca ne amintim foarte bine ce s-a intamplat cu tara in perioada statului captura. Deoligarhizarea insa nu a fost posibila pentru ca in Parlamentul actual, ales dupa regulile lui Plahotniu, nu au ajuns suficienti deputati care sa vrea sa curete statul de influente oligarhice. Acum cei care slujesc clanurile oligarhice vor sa ne salveze. Cei care au sustinut demisia propriul guvern, vor sa ne salveze. Eu nu ii cred atunci cand spun ca vor sustine un guvern care sa sustina oamenii si sa depaseasca criza pandemica. Asa-zisa lor majoritate nu are nimic in comun cu salvarea tarii. Tara trebuie salvata de hoti si de cei care pun interesul personal inaintea interesului tarii."

Curtea a declarat neconstitutional Decretul Presedintelui Republicii Moldova nr. 32-IX din 11 februarie 2021 privind desemnarea candidatului pentru functia de Prim-ministru. 

Curtea a statuat ca pentru a fi respectat articolul 98 alin. (1) din Constitutie, fractiunile parlamentare si Presedintele Republicii Moldova trebuie sa recurga la noi consultari. 

Curtea a declarat inadmisibila sesizarea in partea care se refera la solicitarea autorilor sesizarii de a aprecia daca prin refuzul desemnarii dnei Mariana Durlesteanu in calitate de candidat propus de majoritatea parlamentara pentru functia de Prim-ministru Presedintele Republicii Moldova a savarsit o fapta grava in sensul articolului 89 alin. (1) din Constitutie. 

Aceasta hotarare este definitiva, nu poate fi supusa niciunei cai de atac, intra in vigoare la data adoptarii si se publica in Monitorul Oficial al Republicii Moldova. 

Astfel, Curtea Constitionala a admis partial sesizarea depusa de Vasile Bolea, Grigore Novac si Alendr Suhadolschii, deputati in parlamentul Republicii Moldova. Totodata, a fost declarat neconstitutional decretul presedintelui RM, numarul 32 din 11 februarie 2021, privind desemnarea candidatului pentru functia de prim-ministru. 

"Pentru a fi respectat articolul 98, aliniatul 1 din Constitutie, fractiunile parlamentare si presedintele Republicii Moldova trebuie sa recurga la noi consultari", anunta Domnica Manole.