Presedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a sustinut o conferinta de presa pe subiecte de actualitate. Sefa statului a discutat cu jurnalistii despre situatia din tara si regiune, consecintele conflictului dintre Rusia si Ucraina, problema transnistreana, dar si cum este afectata Republica Moldova de acest razboi.
„Am declarat aceasta zi de doliu in memoria oamenilor nevinonati si vreau ca toti cetatenii Moldovei sa vada aceste imagini si sa nu condamne acest razboi. Moldova din prima zi a condamnat si a chemat la pace acest razboi. Sanctiunile sunt niste decizii sa meneasca niste costuri, ele trebuie sa tina cont de relatiile economice. In cazul in care Republica Moldova, in tot ceea ce tine de sistemul financiar, pe dimensiunea bancara si financiara se tine cont. Aceste sanctiuni sunt respectate. Alte aspecte economice cu Federatia Rusa, este vorba de exporturi. Mai exista si achizitia de gaz. Cu totii cunosc situatia, noi avem un singur furnizor de gaze. Situatia pe piata este dificila, diferita de anii trecuti. Noi cautam alte alternative, insa nu suntem singura tara care nu a renuntat la achizitia de gaze din Rusia. Republica Moldova, asa cum spuneam, vorbeste despre sanctiuni si nu le evita”, a declarat Maia Sandu.
Sefa statului a mai vorbit si despre asteptarile Republicii Moldova de la platforma de sprijin care va avea loc in aceasta saptamana, la Berlin: „Avem mai multe necesitati pentru a sustine oamenii cu venituri mici. Deci, trebuie sa crestem veniturile mici in situatia in care veniturile se reduc si sprijinul bugetar este foarte important. Este important sprijinul pentru sectorul economic pentru ca ne dorim ca agentii economici, care si asa au suferit din cauza Covidului, pandemiei, acesti doi ani.”
De asemenea, presedintele a declarat ca spera ca acest razboi sa se incheie cat mai curand, iar autoritatile din Moldova sa continuie solutionarea pasnica a conflictului transnistrean.
„E greu sa spunem cum va influenta acest razboi asupra problemei conflictului din Transnistria. Evident ca noi ne dorim ca acest razboi sa se incheie cat mai curand, noi in continuare optam pentru solutionare pasnica a conflictului transnistrean. E greu sa spunem ce va fi cu formatul 5+2, dupa aceste evenimente si in ce masura acest format va fi potrivit si relevant pentru aceste discutii”, a mentionat Sandu.
Sefa statului a declarat ca a discutat cu presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, in contextul razboiului din tara vecina. Cei doi au vorbit despre mai multe lucruri, printre care si ajutorul pe care Moldova il poate acorda Ucrainei in aceasta perioada.