Orezul negru nu este uitat complet de umanitate, dar este cultivat în cantitati relativ restrânse fata de celelalte tipuri de orez. Este un tip de orez foarte vechi care a crescut în India de secole, în special în regiunile nordice si sudice. In China antica orezul negru era consumat doar de catre nobili, care interziceau consumarea lui de catre oamenii simpli.

Enumerand beneficiile acestui orez, Macrobiotic Nutritionit and Health Practitioner spune ca este bogat in antioxidanti care ajuta diabeticii, cardiacii si sporeste activitatea cerebrala, potrivit food.ndtv.com. Este minunat pentru piele si par gratie continutului bogat de Vitamina E. in componenta sa se gasesc fibre si fier, o sursa foarte buna pentru vegetarieni.

1. Antioxidantii
Nivelul acestora este mai mare decat in cazul altor cereale si ajuta la prevenirea bolilor de inima, a diabetului si chiar a cancerului. De asemenea, imbunatateste functionarea creierului si reduce inflamatiile. in plus, Vitamina E este benefica sanatatii ochilor, a pielii si sistemului imunitar.

2. Detoxifiant natural
Fitonutrientii din orezul negru ajuta la curatarea organismului de boli care provoaca toxine. in plus, ajuta ficatul sa elimine toate substantele nedorite.

3. Sursa bogata de fibre
Orezul negru are aproximativ trei grame de fibre la o jumatate de portie. acest continut bogat de fibre ajuta la reglarea tranzitului intestinal, prevenind constipatia, diareea si balonarea. Fibrele ajuta la colectarea si eliminarea toxinelor din tractul digestiv, eliminand totul, ca ultima etapa a digestiei. Fibrele ofera, de asemenea, corpului dumneavoastra un sentiment de satietate dupa consum, care va impiedica sa consumati alte alimente grase, ajutand astfel la scaderea in greutate.

4. Previne riscul aparitiei diabetului
Pentru a evita riscul de diabet si obezitate, se recomanda consumul de boabe intregi. intregul bob de orez este locul in care toata fibra este stocata. Fibra este capabila sa ajute glucoza (zaharul) din cereale sa fie absorbita de organism pe o durata mai lunga de timp, mentinand astfel niveluri consistente de zahar.

5. Previne riscul obezitatii
Pentru persoanele care se lupta cu obezitatea, orezul negru este cea mai buna varianta de orez pe care il pot consuma. Bogat in fibre, orezul negru va ofera nu numai senzatia de satietate, prevenind astfel supraalimentarea,dar studiile arata ca orezul negru ajuta la prevenirea rezistentei la insulina, care este adesea legata de riscul aparitiei diabetului zaharat si a obezitatii.

6. Ajuta la mentinerea sanatatii inimii
Consumul de orez negru poate avea un impact pozitiv si asupra nivelului sanatos al colesterolului. antocianinele fitochimice (antocianina este un fenol din plante care este responsabil cu pigmentarea alimentelor si un puternic antioxidant) gasite in orezul neagru reduc colesterolul lipo-proteic (LDL) cu densitate scazuta, cunoscut si sub numele de colesterolul rau, care contribuie in mod obisnuit la bolile cardiovasculare. De asemenea, reduce nivelul total de colesterol.