Astăzi a avut loc ședința plenară a Parlamentului. Pe ordinea de zi au fost 12 subiecte.

12:59

Proiectul de lege privind acceptarea modificărilor la Acordul de constituire a Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare și participarea Republicii Moldova la majorarea de capital al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, aprobat de 58 de deputați în prima lectură.

12:48

Proiectul de lege privind principiul recunoașterii reciproce a mărfurilor comercializate în mod legal în statele membre ale Uniunii Europene, aprobat de 57 de deputați în prima lectură.

12:37

Proiectul de lege privind reglementarea tarifelor de roaming cu statele membre ale Uniunii Europene, aprobat de 75 de deputați în lectura a doua.

12:34

Proiectul de lege privind acțiunile în reprezentare pentru protecția intereselor colective ale consumatorilor, aprobat de 57 de deputați în lectura a doua.

12:31

Proiectul de lege pentru modificarea Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2025 nr. 303/2024, aprobat de 74 de deputați în lectura a doua.

12:27

Proiectul de lege pentru modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2025 nr. 310/2024, aprobat de 57 de deputați în lectura a doua.

12:19

Proiectul de hotărâre privind stabilirea datei pentru alegerea Parlamentului, votat de 57 de deputați.

10:11

Președintele Maia Sandu a susținut un discurs în Plenul Parlamentului.

Maia SANDU, PREȘEDINTELE RM: „Trăim o perioadă în care ordinea internațională pe care știam și pe care ne puem baza, trece printr-un proces de schimbare profundă. La nivel global, asisttăm la tot mai multe conflicte, militare, diplomatice și comerciale. În regiunea noastră, de trei ani, Rusia duce un război nedrept și brutal împotriva Ucrainei. Cetățenii Republicii Moldova și cei din țară și cei care locuiesc peste hotare simt o mare neliniște de schimbările care au loc. Credința noastră într-o lume drepată, bază pe reguli și respect este puternic zdruncinată. 

Pe toți ne macină aceleași întrebări: Ce viitor are Moldova în această lume? Ce putem face ca să ne putem proteja țara? Cum ne afectează familia aceste schimbări? Oamenii sunr îngrejorați și așteaptă răspunsuri. Ca președinte este de datoria mea, în momente de leniște, să vin la această tribună, pentru a vă împărtăși cum văd eu situația actuală și ce cred eu că trebuie să facem în perioada  următoare. 

Noi ca țară avem multe probleme de rezolvat, de îmbunătățit condițiile de viață, de finalizat reforma justiției, de reparat drumuri, spitale, grădinițe, de crescut pensiile. Uneori când avem atâtea de rezolvat, uităm care este cel mai important lucru: să păstrăm pacea și libertatea.

Dragi cetățeni, vă îndemn atunci când privim la cât de mult am avut de făcut să ne aducem aminte ce dorim cu toții mai presus de toate și cu toate contradicțiile interne, supărările și divergențele să mergem pe un drum comun, care ne va asigura trei lucruri importante:

1. Pace și siguranță familiilor noastre;

2. Stabilitate și unitate națională;

3. Dezvoltare economică și bunăstare.

Pacea și libertatea ne-o putem asigura mult mai ușor, odată ajunși în Uniunea Europeană. Acolo o să fim protejați, ca într-o familie mare, iubitoare. De aceea trebuie să muncim în continuare zi și noapte ca să aderăm la UE  cât mai repede, nu peste 10-20 de ani, ci în următorii patru ani. Noi suntem de partea păcii nu a agresiunii și facem totul să asigurăm pacea prin diplomație.

Moldova este o țară mică, cu o armată străină pe teritoriul său. Ca să fie clar, mă refer la staționarea ilegală a contingentului militar rus în regiunea transnistreană. O încălcare flagrantă a statului nostru de țară neutră. Prezența armatei ruse pe pământul nostru, comportă riscuri de destabilizare. Mai ales în contextul războiului din Ucraina. Se apropie al patrulea Paște pe care vecinii ucraineni îl vor petrece sub amenințarea armelor. Cu toții ne dorim și ne rugăm pentru încheierea unui acord de pace justă, dar indiferent dacă pacea va fi semnată în acest an sau nu, Ucraina va rezista în continuare cu sprijinul ferm al țărilor care vor să readucă pacea pe continentul nostru. Ucraina va fi în continuare scutul nostru, iar noi avem datoria morală să nu permitem, ca Republica Moldova să fie folosită împotriva Ucrainei.

În acest nou context global avem nevoie de relații internaționale puternice, de prieteni care să ne ajute și să ne protejeze. În ultimii ani am reușit să creăm un sistem internațional de sprijin și ajutor pentru Republica Molodova, pe care trebuie să-l păstrăm și consolidăm.

Declarațiile scandaloase în legătură cu integritatea teritorială a țărilor vecine, pun în pericol și securitatea țării noastre, și procesul de aderare la UE. Vă rog să protejăm ce am obținut. Eu în calitate de președinte voi depunde toate eforturile necesare ca RM să se bucure în continuare de sprijin internațional puternic, pentru independența, integritatea și suveranitatea teritorială. În special în timpuri tulburi se încearcă dezbinarea oamenilorm sperierea și manipularea lor. Discursul de ură este tot mai puternic și nu doar în Republica Moldova. Discursul de ură nu rezolvă nicio problemă, ci este sursa unor probleme. Puterea de a ne proteja de ură este în mâine noastre, să ne ascultăm, să ne respectăm reciproc, trăim pe același pământ.

În acest sens vin cu apel către partidele politice parlamentare și extra parlamentare, acționați cu responsabilitate și înțelepciune cu responsabilitate și înțelepciune. Opriți discursul de ură și cel de dezbinare. Nimic nu justifică destabilizarea țării și punerea siguranței oamenilor în pericol. 

Vedem încercări de a folosi autonomia găgăuză în scopuri de destabilizare. O grupare criminală caută din răsputeri să preia întreg controlul asupra regiunii. Autonomia găgăuză trebuie să fie condusă de găgăuzi în interesul comunității pe care o reprezintă, nu în interesul hoților. Autonomia a fost creată pentru a asigura păstrarea limbii, culturii și tradițiilor poporului găgăuz. Și asta trebuie să fie preocuparea celor care au ajuns în funcții de răspundere. Iar bunăstarea locuitorilor din autonomie depinde de bunăstarea țării. Cu cât mai unită, mai stabilă va fi țara, cu atât mai mari vor fi șansele de dezvoltare economică pentru toți. Eu voi continua să mobilizez resurse pentru investiții în localitățile și întreprinderile din autonomie și voi continua să acționez pentru a ajuta la salvarea limbii și culturii găgăuze. 

Dar cel mai grav și rușinos lucru care s-a întâmplat în ultima perioadă și care a pus în pericol nu doar stabilitatea, dar și suveranitatea Moldovei este cumpărarea de voturi. În special la alegerile și referendumul de anul trecut, ne-am confruntat cu o situație fără precedent, când forțe străine intereselor țării noastre au încercat să decidă pentru Moldova, în locul moldovenilor. 

10:10

Deputații BCS au boicotat ședința și au ieșit din plenul Parlamentului când Maia Sandu s-a aproiat de tribună.

10:08

Ședința a început.