In cadrul negocierilor cu Gazprom au avut loc si discutii politice, sustine Natalia Gavrilita fara a da mai multe detalii. Declaratiile au fost facute de prim-ministrul Republicii Moldova in cadrul unui interviu pentru stirileprotv.ro.

Publicat:03.11.2021, 09:50

Natalia Gavrilita: Am avut aceasta surpriza cand peste noapte a fost schimbat pretul si am primit volume insuficiente pentru a acoperi cererea din luna octombrie. Am stat ferm pe pozitii. Am facut tot ce era nevoie ca sa aratam ca putem accesa gaze din surse alternative. Da, la un pret inalt in acele zile, dar ne-au permis sa nu inghetam. Am fost fermi in perioada negocierilor in neacceptarea unor conditionalitati politice.

Vitalie Cojocari: V-au fost impuse? Asta era intrebarea, daca au fost anumite discutii politice.

Natalia Gavrilita: Au existat si discutii politice. Am spus foarte ferm ca scopul Guvernului de la Chisinau a fost sa mentinem discutia in domeniul economic si comercial. Am gasit un punct de intersectie pe auditarea datoriilor. Trebuie sa vedem cum facem cu separarea intre MoldovaGaz si MoldovaTransgaz.

Vitalie Cojocari: Puteti sa deschideti un pic parantezele? Despre ce conditionalitati politice este vorba?

Natalia Gavrilita: Bine, as vrea sa nu discutam despre aceste conditionalitati. Ele au aparut in procesul de negocieri, noi le-am discutat. Guvernul de la Chisinau si-a spus pozitia. Vreau sa va mentionez ca niciodata negocierile unor contracte pe gaze naturale nu au fost atat de transparente si vizibile in public. Noi trebuie sa mentinem o politica externa pragmatica orientata spre beneficiul cetatenilor nostri. Cred ca sunt niste lucruri pe care ar trebui sa le lasam in urma si sa vedem cum putem imbunatati lucrurile pe viitor.