Astazi a avut loc prima sedinta comuna a Comisiei securitate nationala aparare si ordine publica si a Comisiei juridice, numiri si imunitati privind evaluarea activitatii Centrului National Anticoruptie.

Publicat:14.09.2021, 16:45

Potrivit reprezentantilor Parlamentului, sedinta, care a fost una organizatorica, s-a desfasurat ca urmare a adoptarii de catre Parlament, la data de 9 septembrie curent, a Hotararii privind initierea controlului parlamentar asupra activitatii CNA.

Astfel, in cadrul sedintei comune, Lilian Carp a fost ales presedinte al comisiei responsabile de desfasurarea controlului parlamentar.

Persoana responsabila de corespondenta Comisiei cu Centrul National Anticoruptie, pe perioada desfasurarii procesului de evaluare a activitatii acestuia, a fost desemnat Sergiu Sirbu, consultant al Comisiei juridice, numiri si imunitati.

Membrii comisiei au examinat propunerile privind intervalul de timp al activitatii CNA, care va fi supus evaluarii. Astfel, s-a decis ca acesta va constitui perioada anilor 2016 – 2021.

Totodata, de catre membrii comisiei au fost stabilite o serie de subiecte prioritare care vor fi examinate in procesul de evaluare.

Printre acestea se mentioneaza: faptele de corupere a deputatilor si actiunile intreprinse de CNA in vederea elucidarii acestor cazuri; fluctuatia cadrelor in institutie; audierea si evaluarea raportului CNA pentru anul 2020; obiectivele pe care si le-a asumat fiecare dintre conducatorii CNA, in perioada de referinta si gradul de realizare a acestora; evaluarea rapoartelor de monitorizare a activitatii CNA de catre institutiile internationale si a recomandarilor pentru perioada 2016-2021; numarul proceselor penale investigate de colaboratorii CNA privind faptele de coruptie in domeniul justitiei, inclusiv cele finalizate si expediate instantelor de judecata; activitatea subdiviziunii securitate interna a CNA, cazurile de cercetare a colaboratorilor CNA; etc.

In conformitate cu Hotararea Parlamentului, raportul cu privire la controlul parlamentar realizat urmeaza sa fie prezentat  in termen de pana la 30 de zile, in plenul Legislativului.