Astazi, procurorul general, Alexandr Stoianoglo s-a adresat cu o sesizare cu o sesizare la Curtea Constitutionala in vederea controlului constitutionalitatii prevederilor legale care au instituit procurorului general calitatea de membru de drept in componenta Consiliului Suprem de Securitate.

Publicat:15.09.2021, 10:50

"Decizia de a sesiza Inalta Curte in acest sens survine ca urmare a ultimei sedinte a Consiliului Suprem de Securitate din 10 august 2021, in cadrul careia Presedintele CSS a obiectat Procurorului General lipsa urmaririlor penale a mai multor persoane, inclusiv reprezentanti ai actualei opozitii parlamentare, solicitand, in acelasi timp, raportarea mai multor cauze penale pendinte," scrie procuratura intr-un comunicat oficial.
 

Procuratura considera ca este o abordare ilegala, prin care se aduce atingere separatiei si echilibrului puterilor in stat, si prin urmare, nu poate fi tolerata pe viitor.
 

"Analizand subiectul, Procuratura a constatat ca, initial, Legea securitatii statului Nr.618 din 31.10.1995 nu prevedea Procurorului General calitatea de membru din oficiu.
Modificarile in Lege au fost operate la propunerea unui grup de deputati ai fractiunii parlamentare a Partidului Democrat (initiativa legislativa nr.436 din 23.11.2016), prin introducerea Procurorului General drept membru din oficiu in continutul art.12 alin.(4) din lege, fiind grav afectat principiul separatiei puterilor in stat si, in consecinta, independenta Procuraturii," se mentioneaza in comunicat.
 

In sesizare se spune ca Parlamentul a incalcat normele Constitutiei in partea procesului de legiferare, cat si in fond, Legea contravine Legii Supreme, democratiile moderne necunoscand astfel de practici.

Procuratura considera necesara suspendarea actiunii prevederilor contestate prin care a fost instituit Procurorul General drept membru ex-officio in componenta Consiliului Suprem de Securitate, fapt care, la fel, a fost solicitat Inaltei Curti.