Inainte ca Vlad Plahotniuc sa paraseasca tara, ambasadorul SUA care a vizitat atunci sediul PD spune ca i-a transmis fostului lider democrat ca Statele Unite ale Americii nu-l mai sustin si ca tara noastra trebuie sa devina independenta si sa inceapa lupta impotriva coruptiei. Declaratiile au fost facute in cadrul emisiunii „Piatnita s Anatoliem Golea” de la RTR Moldova.

Publicat:30.11.2019, 17:48

-Ce i-ati spus lui Vlad Plahotniuc in timpul intalnirii din data de 4 iunie, in urma careia PD a fost deacord sa treaca in opozitie?

Dereck J. Hogan: "Din momentul in care eu am venit, cand m-am intalnit cu Vlad Plahotniuc, eu i-am spus ca noi dorin sa intarim relatiile dintre RM si SUA, dar pentru aceasta noi avem nevoie de progres in doua domenii.

Primul domeniu - noi am observat retragerea de la principiile democratice in timpul guvernului Filip, unde nu era o lupta serioasa cu coruptia si acest lucru trebuia stopat.

Al doilea domeniu este faptul ca noi dorim sa vedem aici intarirea suveranitatii si independentei tarii. Noi dorim sa RM sa fie in relatii bune cu UE, cu SUA, care ajuta la dezvoltarea tarii.

Cand analizam relatia dintre RM si Rusia intelegem ca ea trebuie sa fie bune, dar cursul tarii a fost decis in 2014, cand RM a semnat Acordul de asociere cu UE. Noi dorim sa mentinem aceste relatii. Acesta a fost inceputul dialogului meu cu domnul Plahotniuc. Eu i-am spus ca SUA nu sustine pozitia PD."

-Ce v-a spus el?

Dereck J. Hogan:"El mi-a spus "bine, noi vom lua acum o decizie." In acel moment, acolo avea loc sedinta. Mi-a mai spus "multumesc pentru o astfel de informatie, acus ma intorc la sedinta si vom lua o decizie."

Dereck J. Hogan mai spune ca autoritatile din SUA nu i-au propus lui Vlad Plahotniuc niciun fel de garantii de securitate.

Dereck J. Hogan: "Noi ne-am expus pozitia, ca noi sustinem ideile guvernarii si daca ar fi trebuit noi am fi spus si public. Asta a fost tot ce am spus eu. Am spus asta chiar si dupa ce Plahotniuc a parasit tara. De cand a plecat eu nu am mai vorbit cu el. Sincer sa va spun, eu nu stiu unde el se afla."

-Toti scriu ca el se afla in Miami. 

Dereck J. Hogan: "Eu nu cunosc, eu nu am confirmarea acestei informatii."

-Vladimir Plahotniuc se afla in cautare internationala, sunt pornite procese penale, vreau sa va intreb daca s-au adresat autoritatile de la noi celor din SUA, oficial, pentru a-l extrada?

Dereck J. Hogan: "Noi am discutat la acest subiect cu guvernarea anterioara si la momentul dat nu exista o astfel de solicitare. Desigur ca daca va fi, noi avem o procedura speciala si aceasta procedusa va fi initiata si procesul se va finaliza in timpul apropiat. Totul, doar daca vom primi o astfel de solicitare."

-Domnul Plahotniuc nu a solicitat nici azil politic?

Dereck J. Hogan: "Eu nu stiu unde e si ce face."