PPDA insista pe votarea unui Guvern minoritar si cheama la negocieri partidele pro-europene. Propunerea lui Andrei Nastase vine dupa ce Curtea Constitutionala a declarat neconstitutional decretul Maiei Sandu prin care a fost inaintata repetat Natalia gavrilita la functia de premier. 

Publicat:23.02.2021, 17:20

Andrei NASTASE, LIDER PPDA: "Avand in vedere decizia de astazi a Curtii Constitutionale, PPDA militeaza in continuare pentru alegeri parlamentare anticipate organizate de un Guvern pro-european, capabil sa gestioneze crizele din societate. PPDA constata ca prin mimarea procedurilor constitutionale, declansarea alegerilor parlamentare imediate a esuat. 

Rezultatul acestui esec ne indeparteaza si mai mult de alegerile anticipate si face iminent pericolul instalarii unui Guvern PSRM - Sor, guvern care va izola international RM cu consecinte dramatice pentru siguranta cetatenilor nostri. 

PPDA isi reitereaza pozitia oficiala de a-si asuma un Guvern minoritar de profil pro-european, capabil sa gestioneze cele mai stringente probleme ale oamenilor si ale tarii si sa organizeze alegeri libere si corecte."

Decretul Maiei Sandu prin care a inaintat-o repetat pe Natalia Gavrilita la functia de prim-ministru este neconstitutional. Este hotararea anuntata de Curtea Constitutionala ca raspuns la sesizarea depusa de socialisti. Magistratii au decis ca presedintele trebuie sa initieze noi consultari cu fractiunile parlamentare, pentru a stabili pasii de mai departe.

Totodata, magistratii a declarat inadmisibila partea din sesizarea socialistilor in care acestia au cerut ca judecatorii sa se expuna daca Maia Sandu a incalcat constitutia atunci cand a refuzat sa o desemneze pe Mariana Durlesteanu, candidata propusa de PSRM-Partidul Sor-Pentru Moldova, la functia prim-ministru. In timp ce Curtea Constitutionala examina sesizarea socialistilor, afara un grup de cetateni protestau. Presedintia nu a venit deocamdata cu o reactie la anuntul facut de Curtea Constitutionala. 

Maia Sandu a inaintat-o repetat pe Natalia Gavrilita la functia de prim-ministru pe 11 februarie. S-a intamplat in seara zilei in care Gavrilita a obtinut zero voturi in Parlament in prima tentativa. Atunci seful PSRM, Igor Dodon a venit in Parlament si a anuntat propria canidatura, Mariana Durlesteanu pentru care 54 de deputati au semnat – cei din PSRM si Pentru Moldova din care fac parte deputatii Partidului Sor, plus trei neafiliati. Sandu a respins candidatul majoritatii parlamentare, motivand ca in lista semnatarilor ar fi deputati corupti.