Republica Moldova trece prin cea mai profunda criza energetica de la obtinerea independentei, in 1991, declara vicepremierul moldovean Andrei Spinu, intr-un interviu acordat marti pentru AGERPRES. Potrivit acestuia, actualul deficit de energie este atat de mare incat autoritatile iau in calcul si cele mai negre scenarii, printre care si deconectarea totala a unor localitati.

Publicat:26.10.2022, 13:45

Andrei Spinu vorbeste despre efectele grave ale razboiului din Ucraina asupra Republicii Moldova, subliniind ca populatia moldoveana resimte urmarile conflictului generat de fortele armate ruse aproape la fel ca ucrainenii.

Referindu-se la perspectiva integrarii Republicii Moldova in Uniunea Europeana, vicepremierul de la Chisinau reitereaza ca acest lucru "nu poate sa se intample fara Romania".

AGERPRES: Domnule vicepremier, Republica Moldova trece printr-o criza energetica fara precedent. Cat de mare este aceasta criza? Cum o percepeti dumneavoastra din interior si care sunt solutiile urgente pentru rezolvarea ei?

Andrei Spinu: Cred ca nu voi exagera daca voi spune ca e cea mai profunda criza energetica prin care trece tara noastra de la independenta. Tinand cont ca, in acest moment, in special dupa atacurile Federatiei Ruse in Ucraina, pe langa livrarile de gaz care sunt incerte, vom avea probleme sau deja avem probleme si cu livrarile de energie electrica. De doua zile avem insuficienta energie electrica contractata comercial si in prezent ne bazam pe acel contract de avarie intre Moldelectrica si Transelectrica, prin care preluam o parte din energie. Solutiile pe termen scurt, din pacate, in domeniul energetic sunt mai putine. Personal, regret ca Moldova nu a intreprins pasi mai curajosi, in trecut, sa-si diversifice partenerii in domeniul energetic.

In acelasi timp, noi facem tot posibilul sa economisim si, incepand de la institutiile publice, cetateni, agenti economici, venim cu apelul sa economisim atat resursele de gaz, cat si de energie electrica. In septembrie - vreau doar sa va dau cateva cifre -, consumul de gaz a fost redus cu 37%. In octombrie, in primele 23 de zile, consumul de energie electrica a fost redus cu 16%. Si facem acest lucru in continuare.

Suplimentar, pe termen scurt, capacitam Energocom, care este intreprindere de stat din domeniul energetic, astfel ca aceasta intreprindere sa poata participa la pietele regionale si internationale de achizitie a resurselor energetice, gaz si energie electrica. Daca vorbim de energie electrica, deja s-a inregistrat pe OPCOM sau bursa de energie electrica din Romania si cred ca in zilele urmatoare va putea achizitiona energie electrica din aceasta sursa. Referitor la gaz, am reusit sa cream un stoc de 83,5 milioane de metri cubi de gaz pentru aceasta iarna si vom continua sa achizitionam mai departe.

Un alt aspect este ca noi dorim sa rupem, pe termen lung, dependenta de o singura sursa si de un an de zile suntem in cautarea altor parteneri care sa asigure furnizarea resurselor energetice pentru tara noastra. Suntem in discutie cu Azerbaidjan, suntem in discutie cu Romania, cu Comisia Europeana si alti furnizori care ar putea sa ne ajute. Iar daca vorbim de aceasta iarna, Guvernul a aprobat un plan de pregatire pentru sezonul de incalzire si avem peste 30 de masuri pe care le intreprindem. Ieri (24 octombrie n.e.) a avut loc sedinta Comisiei guvernamentale pentru pregatirea sezonului de incalzire si facem tot ceea ce este nevoie ca tara sa nu aiba de suferit in aceasta perioada.

AGERPRES: Aceasta criza s-ar putea acutiza? Aveti cel mai negru scenariu posibil? 

Andrei Spinu: Cu siguranta, in contextul geopolitic in care ne aflam, evident ca orice se poate sa fie mai rau decat este acum si, daca pana la 10 octombrie, lucrurile, cel putin pe domeniul electro-energetic, erau cat de cat in regula, dupa atacurile Federatiei Ruse, lucrurile s-au schimbat dramatic. Practic, Ucraina a stopat exportul atat catre Moldova, dar si catre Romania, Polonia, Slovacia, si nu stim care sunt planurile Kremlinului pentru alte obiective de infrastructura.

Stim ca interconectarea Republicii Moldova cu Romania nu este una suficienta; da, este suficienta pentru aceasta situatie, dar poate fi imbunatatita pe viitor. Nu stim daca (rusii) vor ataca si alte obiecte de infrastructura, nu stim daca vor decide sistarea completa a livrarilor de gaz, inclusiv tranzitarea acestui gaz prin Ucraina.

Sunt elemente ale acestui razboi care nu este pe teritoriul Republicii Moldova, dar care intr-un fel este prin anumite actiuni hibride si noi consideram ca aceasta situatie din domeniul energetic poate fi catalogata ca o actiune hibrida la adresa Republicii Moldova, evident ca in acest context lucrurile ar putea sa se complice si mai mult.

AGERPRES: Deficitul de energie poate fi acoperit cu importul din Romania. Aveti garantii legate de cantitati si de preturi din Romania?

Andrei Spinu: Nu avem garantii, dar Guvernul Romaniei a facut un pas important pentru tara noastra. In primul rand a introdus Republica Moldova in acea ordonanta de urgenta care permite achizitionarea bilaterala la un pret mai avantajos decat piata. Din pacate, inca nu exista suficienta capacitate nici in Romania pentru a acoperi toate nevoile la acel pret plafonat. In acest considerent, suntem gata sa cumparam si de pe piata, dar si prin acel contract de avarie care ofera acea electricitate la un pret mult mai ridicat.

Suntem in discutie acum pentru luna noiembrie. Evident ca atat la nivel de Minister al Energiei din Romania, dar si la nivel de Guvern, presedinte, se discuta sa crestem acele capacitati pentru tara noastra in baza contractelor bilaterale.

Pe scurt, cred ca Moldova are o sansa unica, acum, sa devina independenta energetic de Gazprom si, iarasi, nu vreau sa exagerez, dar cred ca Romania are o sansa unica acum sa ne ajute sa facem acest pas. Pentru Moldova, un contract pe termen lung atat pe gaz, cat si capacitati mai mari de energie electrica ar insemna o salvare, nu pentru mine, dar pentru toate generatiile viitoare din tara noastra.

AGERPRES: Aveti un contract in derulare cu Gazprom. Nu mai poate fi dus la capat?

Andrei Spinu: Noi am zis ca suntem interesati sa ducem contractul la capat, dar din pacate vedem un comportament nu tocmai prietenesc si, chiar daca Gazprom continua sa spuna ca este un partener de incredere, noi vedem ca nu este. Deja in luna octombrie, chiar daca noi ne-am onorat toate obligatiile, ei au redus volumele pentru tara noastra cu 30%. Pentru luna noiembrie, daca vor livra aceeasi cantitate, ar insemna o reducere cu 60% a volumului, deci in acest context, inca nu ne putem baza pe acel contract, in orice moment ei pot decide sa rezilieze contractul sau sa nu livreze cantitatile convenite. 

AGERPRES: Serviciile de electricitate si gaz trebuie asigurate si pentru populatia Republicii Moldova din Transnistria. Aveti garantii ca acele servicii vor putea fi si platite de catre populatia transnistreana?

Andrei Spinu: Nu vor avea de ales. Indiferent de scenariu, daca Gazprom va sista livrarile, atunci toti cetatenii Republicii Moldova trebuie sa-si plateasca factura, ca sunt pe malul drept sau pe malul stang al Nistrului. 

AGERPRES: Aveti si parghii de interventie in situatia aceasta sau luati in calcul si decuplarea Transnistriei de la reteaua nationala?

Andrei Spinu: Noi nu vorbim de decuplare pentru ca cetatenii Republicii Moldova sunt si pe de o parte, si de alta a Nistrului, dar ei vor trebui sa achite si pentru asta vor primi facturile conform consumului care va fi si preturilor care vor fi. 

AGERPRES: Luati in calcul introducerea unor restrictii majore pentru populatie, altele decat cele in vigoare? Va ganditi la intreruperea iluminatului public pe timp de noapte sau a celui ornamental pe timpul sarbatorilor de iarna?

Andrei Spinu: Sincer vorbind, noi luam in calcul toate scenariile, inclusiv deconectari in lant, asa ca sa pastram echilibrul sistemului electro-energetic. Ce facem la moment este ca, chiar azi comisia de situatie exceptionala a luat anumite decizii, asa cum ati mentionat, de reducere a iluminatului stradal, a iluminatului decorativ, iluminatului publicitar, pentru a reduce consumul de energie electrica, dar nu excludem faptul ca vom fi intr-o situatie in care sa deconectam orase sau sate in totalitate de la energia electrica in anumite ore pentru a reduce consumul.


AGERPRES: Operatorii industriali ar putea fi afectati?

Andrei Spinu: Toata lumea ar putea fi afectata, atat operatorii industriali, cat si cetatenii, dar, repet, este un scenariu pe care noi nu ni-l dorim si in acest sens cautam solutii, dar este un scenariu pe care noi il asteptam si ne pregatim pentru el. 

AGERPRES: Sunteti si ministrul Infrastructurii. Aveti parteneriat in derulare cu Romania pe dezvoltare rutiera, pe dezvoltare feroviara. In ce masura aceste proiecte se deruleaza conform asteptarilor dumneavoastra?

Andrei Spinu: Evident ca eu mi-as dori sa se deruleze mult mai repede si cred ca si colegii din Romania. Nu vreau sa arunc cumva vinovatia intr-o parte sau in alta, este, daca vreti, o sansa in trecut ratata, care de abia acum isi capata tractiunea. Aceste contacte si aceste sedinte comune ale Guvernului, ale Parlamentului, vizite bilaterale, foarte multe la diferite niveluri, de fapt creeaza aceste mecanisme care, incet, incet, grabesc procesele de colaborare intre tarile noastre. Eu, inca o data, imi doresc ca lucrurile sa se miste mai repede si sunt sigur ca si colegii din Romania la fel, dar sunt si proceduri birocratice, care, cumva, ne impiedica in unele momente.

Cel putin pe proiectele pe care le-am  initiat am avut un progres considerabil. Sa luam, de exemplu, reducerea tarifelor la roaming, care s-a intamplat in sase luni de cand am venit la Guvern. Nu s-a intamplat in 30 de ani si s-a intamplat in sase luni. La fel cu acordurile pe poduri. Toate acordurile pe poduri au fost semnate si deja se lucreaza. Referitor la apa, ApaVital din Iasi va trece Prutul chiar pana la finalul anului. A durat un pic, dar l-am dus la capat. Iarasi un proiect care a fost discutat inca zece ani in urma. Nu mai vorbim de domeniul energetic, in care avem contracte comerciale. Cine isi mai aminteste cand s-a cumparat ultima data energie electrica din Romania? Cred ca nici eu nu imi aduc aminte. Stiu ca a fost o situatie in anul 99 cand a fost o situatie de urgenta, dar acum avem contracte comerciale cu trei furnizori din Romania. OPCOM-ul, operatorul de piata, va veni in Republica Moldova si se va lansa. Bursa romana de marfuri s-a lansat in Republica Moldova si evident ca imi doresc mai mult, dar sa nu uitam ca e de abia un an de cand toate acestea s-au intamplat.

Eu cred ca noi avem o sansa istorica, in care avem un guvern pe deplin angajat in procesul de integrare europeana si pe deplin angajat in restabilirea relatiilor cu Romania, pe toate domeniile. 

AGERPRES: Dezvoltarea Republicii Moldova depinde mai mult de Romania sau de Uniunea Europeana?

Andrei Spinu: Eu cred ca ele nu pot fi separate asa. Noi toti intelegem ca integrarea Moldovei in Uniunea Europeana nu poate sa se intample fara Romania. Deci Romania este principalul nostru pilon in procesul de integrare europeana. Si noi nu vedem altfel cum sa reusim daca Romania nu va fi de partea noastra si noi nu vom merge, cumva, cot la cot in acest proces de integrare europeana a Moldovei.

AGERPRES: In calitate de vicepremier, cum apreciati ca se va finaliza acest razboi din Ucraina?

Andrei Spinu: In primul rand, eu vreau sa se finalizeze cat mai repede pentru ca trebuie sa spunem clar: acest razboi inceput de Federatia Rusa impotriva Ucrainei deja a creat prea multe victime, copii, femei, barbati, familii, batrani. A afectat infrastructura, sociala, critica, de tot felul, nemaivorbind de probleme regionale, energetice, securitate alimentara si asa mai departe. Deci in primul rand imi doresc sa se incheie cat mai repede. Si doi, evident ca imi doresc ca Ucraina sa castige acest razboi si noi, ca tara, facem tot posibilul sa ajutam atat cat putem. 

AGERPRES: Ce prejudicii a creat acest razboi Republicii Moldova?

Andrei Spinu: Inclusiv situatia in care suntem. Trebuie sa cumparam resurse energetice la preturi care nu au mai fost niciodata. Si nu doar pentru Moldova, dar pentru toata Uniunea Europeana. A afectat infrastructura energetica din Ucraina, care ne livra 30% din curentul electric si pe care nu o mai avem, trebuie sa o cautam din alta parte si la preturi mult mai mari. Ne-a afectat comertul cu aceasta tara, cu Ucraina, cu care noi eram un partener important. Inclusiv a creat probleme la lanturile logistice pentru antreprenorii din Republica Moldova care foloseau porturile din Ucraina. Nemaivorbind de relatiile umane, turistice dintre tarile noastre, care erau foarte bine dezvoltate.

Deci eu nu cred ca este cel putin o persoana din Republica Moldova care sa nu fie afectata direct, nu indirect, direct de acest razboi. Si eu permanent am spus ca, daca vreti, Moldova este la fel in razboi. Noi nu avem bombardamente, nu avem atacuri directe asupra tarii noastre, dar efectele acestui razboi sunt similare si cateodata mai dadeam exemple ca nu exista nicio diferenta intre Balti si Lvov sau Chisinau si Odesa. Bun, Odesa a fost bombardata, dar in mare parte multe orase din Ucraina nu au fost bombardate cum a fost bombardat si teritoriul Republicii Moldova, iar impactul este aproape similar.

Sa nu uitam ca saptamana trecuta, trei rachete au trecut peste teritoriul Republicii Moldova. O parte mare a spatiului aerian al Republicii Moldova este in continuare inchis din motive lesne de inteles, de siguranta. Deci noi suntem practic conectati la toate efectele negative ale acestui razboi tinand cont de cat de mari suntem, tinand cont de interesul Federatiei Ruse asupra Moldovei, tinand cont de Transnistria si a hotarului comun pe care il avem cu Ucraina.

Sursa: