Andrian Candu spune ca a aflat de expulzarea profesorilor turci abia dupa extradarea lor. El neaga ca ar fi avut vreo implicare, asa cum il acuza comisia parlamentara de ancheta care investigheaza circumstantele producerii acelei drame.

Publicat:07.09.2019, 19:04

Daca anul trecut cei de la PAS si PPDA il acuzau pe Igor Dodon ca ar sta in spatele extradarii, acum cateva zile, presedintele Comisiei parlamentare pentru securitate nationala a anuntat ca expulzarea celor sapte profesori turci, s-ar fi facut cu acordul lui Andrian Candu, care pe atunci era presedintele legislativului.

Andrian CANDU, DEPUTAT PDM: „Eu personal am aflat acest lucru din ziua desfasurarii, adica post-factum si am aflat din presa, cat nu ar fi de straniu si l-am sunat dupa pe Vasile Botnari sa il intreb doar daca e adevarat si el a zis ca da, este adevarat.”

Cu doar cateva zile inainte ca profesorii turci sa fie expulzati, Candu si-a mutat copiii de la liceul Orizon la o alta institutie.

Andrian CANDU, DEPUTAT PDM: „Mai multi colegi ai copilului care era in liceul „Orizont” isi schimbau liceul pe alt liceu, tinand cont de curriculum si alte chestii. Nu are nicio legatura.”

Astazi, Pavel Filip spune ca nici el habar nu avea despre ce urma sa se intample cu familiile turce. 

Pavel FILIP, LIDER PDM: „Este un lucru regretabil si eu cand am stiut despre aceasta problema deja lucrurile se intamplase.”

La un an de la expulzarea profesorilor turci, procuratura generala anunta ca un fost director adjunct al SIS a fost retinut pentru 72 de ore, iar seful Biroului Migratie si Azil a fost pus sub invinuire. Totodata, ultimul, acuzat de depasirea atributiilor de serviciu, are interdictia de a parasi tara.