Anularea legii miliardului poate duce la decapitalizarea Bancii Nationale si la izolarea tarii noastre din punct de vedere financiar. Este declaratia facuta de Guvernatorul BNM dupa votul dat ieri de coalitia neformala PSRM-Sor. Octavian Armasu spune ca cel mai mult vor avea de suferit oamenii cu venituri mici. 

Publicat:17.12.2020, 22:06

Octavian ARMASU, GUVERNATOR BNM: „Daca Banca Nationala va fi decapitalizata, atunci aplicarea acelorasi instrumente de catre Banca Nationala va duce pana la urma la o tiparire neacoperita de bani si la o inflatie si mai mare. Si asta va lovi in cine? Paturile cele mai vulnerabile din societate. Deci, noi de aici strigam ca da, povara pe umerii cetatenilor, dar trebuie sa intelegem ca anularea acestor VMS-uri va lovi, in primul rand, oamenii cei mai vulnerabili din punct de vedere social.”

Totodata, Octavian Armasu sustine ca acea lege a miliardului prin care statul s-a angajat sa acopere gaura creata in urma furtului miliardului din 2014, timp de 25 de ani ar putea sa scada din increderea partenerilor externi si sa lipseasca Republica Moldova de credite.

 Octavian ARMASU, GUVERNATOR BNM: „Creditorii externi, prin intermediul Fondului Monetar International, vor sa se asigure ca statul Republica Moldova are capacitatea de a deservi datoria si de a rambursa.  Si atunci, anuland aceste VMS-uri, Banca Nationala ramane decapitalizata, creditorii externi nu vor mai acorda credite statului Republica Moldova sau, cu alte cuvinte, avem riscul ca Republica Moldova sa fie izolata din punct de vedere financiar.”

Ieri deputatii Partidului Sor, impreuna cu socialistii, dar si neafiliatii din Pentru Moldova au votat pentru anularea legii miliardului, prin care statul s-a angajat in 2016 sa acopere paguba creata in urma jafului din 2014. Initiativa a venit din partea PSRM care sustine ca banii economisti pot fi alocati pentru nevoile agricultorilor, lucru pe care opozitia il considera o declaratie populista si imposibil de realizat.