Fostul viceprim-ministru și ex-vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova, Iurie Roșca, condamnat la 2 august 2024 la șase ani de închisoare pentru trafic de influență, a contestat hotărârea judecătorească, însă procesul de apel este tergiversat de multiple amânări, scrie TVR Moldova. Contactați de PRO TV, responsabilii de la Procuratura Anticorupție încă nu ne-au răspuns pentru a ne oferi mai multe explicații.

Roșca a fost găsit vinovat că a solicitat și primit 227.000 de dolari de la un om de afaceri, pentru a influența o hotărâre judiciară. În urma condamnării, acesta a depus apel la Curtea de Apel Chișinău.

De la înregistrarea apelului, toate ședințele de examinare au fost amânate din diverse motive. Cea mai recentă ședință, programată pentru 17 aprilie 2025, a fost întreruptă și ulterior amânată pentru data de 15 mai 2025.

„Această sentință a fost contestată la Curtea de Apel și este pusă pe rol în lunile ianuarie-februarie. Prin urmare, nu este definitivă și (Iurie Roșca – n.r.) nu își execută pedeapsa”, a spus șeful adjunct al Procuraturii Anticorupție, Mariana Leahu, pentru Moldova 1.

Conform deciziei primei instanțe, Iurie Roșca este învinuit că, în decembrie 2009, în sediul PPCD, a pretins de la Alexei Damaschin, administrator şi fondator al SRL Invizibil, echivalentul a 17.431.900 de lei.

În schimbul acestei sume, Roșca s-ar fi angajat să îl influențeze pe președintele Curţii Supreme de Justiţie, Ion Muruianu, să asigure admiterea recursului depus de SRL Invizibil împotriva unei hotărâri a Curţii de Apel Economice din 4 noiembrie 2009, prin care a fost anulată o hotărâre a adunării generale extraordinare a acționarilor SA „Centrul Teatral Luceafărul” din 8 august 2008.

Peste patru sau cinci zile, se precizează în decizie, Roşca Iurie, aflîndu-se în sediul PPCD, a primit de la Alexei Damaschin, 117.000 de dolari. Aceasta reprezintă prima parte a sumei pretinse în schimbul căreia susținea că îl va influența pe președintele CSJ, Muruianu.

Ulterior, în martie 2010, după ce recursul înaintat de SRL Invizibil a fost respins ca neîntemeiat, fiind menţinută fără modificări hotărârea Curţii de Apel Economice din 4 noiembrie 2009, Iurie Roşca, a mai pretins pentru sine de la Alexei Damaschin 110.000 de dolari.

În februarie 2011, Iurie Roşca, în sediul PPCD, repetat, a pretins personal de la Damaschin 110.000 de dolari, pentru a-l influenţa pe Muruianu. În martie 2011, Iurie Roşca, în sediul PPCD, a primit de la Alexei Damaschin, cele 110.000 de dolari.

Citeste si : Fost vicepreședinte al Parlamentului, Iurie Roșca - condamnat la șase ani de închisoare pentru trafic de influență

În perioada 1994-2009, Iurie Roșca a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova. A deținut funcția de Vicepresedinte al Parlamentului. Partidul condus de el nu a mai intrat în legislativ după alegerile din aprilie și iulie 2009. Din 2021, acesta are interdicție de intrare în România.