Alexei Lungu, un fost jurnalist devenit politician și, conform serviciilor secrete, unul dintre vectorii intereselor rusești din Republica Moldova, a rămas fără buletinul românesc pe care l-a obținut după ce, în urmă cu câțiva ani, a devenit cetățean român, potrivit unor surse G4Media.ro.
Serviciile secrete de peste Prut și presa de investigație de la Chișinău au dezvăluit, în mod repetat, afilierea lui Lungu la interesele rusești, fie în calitatea sa de jurnalist al Sputnik Moldova, publicație interzisă după invadarea Ucrainei de către Rusia, fie ca politician și lider al unui partid controlat de controversatul om de afaceri Ilan Șor.
Jurnaliștii din Moldova au mai scris că, în ciuda politicii sale pro-ruse, Lungu a călătorit în Rusia prezentând la frontieră cartea de identitate românească. În urmă cu două luni, Centrul Național Anticorupție din Republica Moldova i-a comunicat lui Lungu calitatea de suspect într-un dosar în care este investigată finanțarea ilegală a partidului său cu fonduri din Rusia. Contactat de G4Media.ro, Lungu a confirmat anularea buletinului, decizie despre care a aflat la începutul acestei luni, pe Aeroportul din Iași și a afirmat că ”Ceea ce s-a întâmplat a fost dubios.”
Surse G4Media.ro au declarat că Alexei Lungu (41 de ani), în prezent președintele Partidului ”Șansă” din Republica Moldova, a obținut cetățenia română în urmă cu câțiva ani, prin redobândire – o procedură prin care cetățeni de peste Prut primesc acest statut după ce dovedesc că au avut strămoși români. Cetățenia se acordă la data depunerii jurământului de credinţă față de România.
Aceleași surse au adăugat că, luna trecută, Statul Român i-a anulat lui Lungu buletinul după un control al polițiștilor din Ministerul Afacerilor Interne care a descoperit că adresa sa din România era într-un imobil la care figurau mulți alți basarabeni – o situație înregistrată deseori în județe din Moldova din cauza unor intermediari care, contra cost, identificau adrese de formă pentru cei care redobândeau cetățenia și aveau nevoie de un domiciliu aici pentru a primi carte de identitate. S-a ajuns la situații în care într-o casă din mediul rural să figureze mii de astfel de persoane, așa că autoritățile au luat măsuri și au schimbat legea.
”Ceea ce s-a întâmplat a fost dubios. La începutul lunii mai eram pe Aeroportul din Iași pe punctul de a urca în avion spre Istanbul când am fost oprit de la îmbarcare de un polițist de frontieră și cred că un domn de la Serviciul Român de Informații care mi-au spus că mi s-a anulat buletinul pe 25 aprilie 2025, fără a-mi comunica și motivul. Nu înțeleg cum de am putut să trec înainte prin Vama Sculeni și prin filtrele de la Aeroport atunci când am prezentat buletinul”, a afirmat Lungu pentru G4Media.ro.
De precizat că, deși nu mai are buletin, Lungu rămâne, în continuare, cu cetățenia română. ”Acum când a venit Soros la putere (în România, prin alegerea ca președinte a lui Nicușor Dan n.r.) nu m-aș mira să se lege și de cetățenie”, a mai spus Lungu care a adăugat că a depus o plângere penală împotriva serviciilor secrete românești la Parchetul Militar din Iași pentru modul abuziv în care ar fi fost percheziționat în Vama Sculeni, în octombrie 2023, când a vrut să intre în România.
Anularea buletinului lui Lungu a venit la un an după ce presa de investigație din Republica Moldova dezvăluia faptul că acesta s-a deplasat la un forum economic desfășurat la Moscova, prezentând la întoarcere, pe 28 mai 2024, o carte de identitate românească. Referitor la acest lucru, un reprezentant al serviciului de presă al Partidului „Șansă” a declarat că Lungu „nu trebuie să facă neapărat public cu ce document și unde trece. Sunt niște chestii personale pe care le poate proteja. (…) Ce are cetățenia cu convingerile politice sau cu confesiunea unui om?”.
Alexei Lungu este liderul Partidului „ȘANSĂ” din Republica Moldova, o formațiune politică înființată în 2023, care a evoluat din Partidul „Ai Noștri”. Această schimbare a avut loc după ce Partidul „Șor” a fost declarat neconstituțional de către Curtea Constituțională a Republicii Moldova. Partidul „ȘANSĂ” este considerat a fi apropiat de fostul deputat fugar Ilan Șor și de echipa sa politică