Rusia se va implica cu siguranță în alegerile din toamnă, iar Moldova trebuie să fie pregătită să facă față acestui nou atac hibrid. Avertizarea vine din partea mai multor eurodeputați, membri ai Comisiei pentru Securitate și Apărare, aflați într-o vizită la Chișinău. Parlamentarii de la Bruxelles au anunțat că observatorii europeni vor fi cu ochii pe scrutinul din septembrie.

Andrei NOVAKOV, EURODEPUTAT DIN BULGARIA: „Am avut mai multe întâlniri cu serviciile secrete din Republica Moldova. Așadar, judecând după ce am văzut aici în trecut, șansele ca alegerile să nu fie supuse niciunei interferențe sunt aproape de zero. Prin urmare, este probabil ca acest lucru să se repete și este bine că Moldova este pregătită să reacționeze la un astfel de atac.”

Deputații din Comisia pentru Securitate și Apărare a Parlamentului European, aflați zilele acestea într-o vizită la Chișinău, au avertizat că Republica Moldova se va confrunta cu riscuri majore de imixtiune externă înaintea alegerilor parlamentare, în special din partea Rusiei.

Rasa JUKNEVICIENE, EURODEPUTAT DIN LITUANIA: „Fiți siguri că nu doar voi sunteți supuși unui asemenea atac. Colega mea din Germania poate să vă dea mai multe exemple despre precedentele alegeri din Germania. Aveți vecinii din România, unde în special prin social media au fost atacați oamenii, mai ales înainte de alegeri.”

Europarlamentarii au anunțat că observatori europeni vor monitoriza scrutinul parlamentar din această toamnă, așa cum s-a întâmplat la prezidențialele și referendumul de anul trecut. 

Marie-Agnes STRACK-ZIMMERMANN, ȘEFA COMISIEI SECURITATE ȘI APĂRARE, PARLAMENTUL UE: „Noi suntem Uniunea Europeană, dar nu suntem o Uniune Europeană de apărare. Fiecare țară este responsabilă să lupte cu atacurile clasice sau războiul hibrid. Fiecare țară trebuie să facă asta. Acum am început în Europa să căutăm o modalitate de a lucra împreună.”

Kremlinul ar putea încerca să destabilizeze situația din țara noastră prin finanțarea ilegală a partidelor, organizarea de proteste plătite și atacuri cibernetice. Alegerile prezidențiale de anul trecut au fost marcate de multiple tentative de influență străină și acțiuni de corupere a alegătorilor prin intermediul grupării criminale conduse de fugarul Ilan Șor. Experții estimează că, anul trecut, Rusia a investit în influențarea alegerilor de la Chișinău echivalentul a circa un procent din PIB-ul Republicii Moldova, adică aproximativ 150 de milioane de euro.