Bataie in Parlament. Deputatii s-au luat la pumni in timpul dezbaterilor asupra proiectului ce prevede modificarea sintagmei “limba moldoveneasca” din legislatia Republicii Moldova si din Constitutie, in “limba romana”. Nemultumiti, socialistii si comunistii au blocat tribuna. Galceava a durat minute bune, dar in cele din urma proiectul a fost votat in prima lectura.

Publicat:02.03.2023, 21:11

Veronica ROSCA, DEPUTAT PAS:„Limba de stat a Republicii Moldova nu are si nu va avea vreodata ideologie oficiala, limba oficiala a Republicii Moldova este limba romana. Limba romana este cea care trebuie sa ne uneasca, limba romana niciodata nu trebuie sa dezbine.”

In timp ce deputatul PAS, Veronica Rosca prezenta proiectul in fata legislativului, comunistii si socialistii au intrat in sedinta cu pancarte, blocand tribuna. Acest lucru i-a infuriat pe deputatii PAS, care s-au ridicat sa rupa pancartele opozitiei.

Galceava a degenerat, iar deputatii s-au luat la bataie.

Igor GROSU, PRESEDINTELE PARLAMENTULUI REPUBLICII MOLDOVA:„Asta-i durerea voastra, anticipate. Nu le vedeti pana in 2025, luati-va pofta!”

Dupa cateva minute de strigate si imbranceli,  PAS a aprobat proiectul in prima lectura cu aplauze.

Deputatii PAS au explicat ce anume prevede legea.

Veronica ROSCA, DEPUTAT PAS: „Sintagma „limba moldoveneasca” la orice forma gramaticala se substituie cu sintagma „limba romana” la forma gramaticala corespunzatoare, respectiv cuvintele „limba de stat”, „limba oficiala” si „limba materna” la orice forma gramaticala, in cazul in care se are in vedere limba de stat a Republicii Moldova se substituie cu „limba romana” la forma gramaticala corespunzatoare.”

Proiectul mai prevedere ca Sarbatoarea Nationala „Limba noastra”, asa cum este denumita in prezent in Hotararea Parlamentului cu privire la zilele de sarbatoare, sa se numeasca „Limba romana”.

Veronica ROSCA, DEPUTAT PAS: „In termen de 30 de zile, Agentia Resurse informationale juridice va asigura in sistemul informational registrul de stat al actelor juridice, operarea modificarilor ce se impun in sensul prezentei legi in toata legislatia Republicii Moldova, inclusiv in Constitutia Republicii Moldova.”

Vasile BOLEA, DEPUTAT BCS: „Orice modificare sau incercare prin lege organica sau ordinara de a modifica textul constitutional este un absurd juridic si este o incalcare si o sfidare a Constitutiei Republicii Moldova.”

Potrivit autorilor, legea a fost elaborata in baza hotararii Curtii Constitutionale din 2013 prin care a decis ca limba romana este limba de stat a Republicii Moldova.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.