Blocul Victorie, condus de la distanță de fugarul Ilan Șor, nu va putea participa la alegerile parlamentare din septembrie. În cadrul ședinței de azi Comisia Electorală Centrală a respins înregistrarea blocului electoral. Decizia a fost luată de 6 membri ai comisiei, iar reprezentanții blocului au declarat că aceasta este ilegală.

Pavel POSTICA, VICEPREȘEDINTELE CEC: ”Se refuză înregistrarea blocului electoral Victorie. Se sesizează Ministerul Justiției în vederea celor descrise în partea motivată privind acțiunile desfășurate de partidul Renaștere, Forța de Alternativă și Salvare a Moldovei, Șansă și Victorie.”

După o oră de dezbateri, blocul nu a fost înregistrat, iar pentru asta au votat 6 membri CEC. Comisia a motivat decizia în baza unor informații primite de la Serviciul de Informații și Securitate în care se arată printre altele că așa-numitul congres al blocului de la începutul lunii desfășurat la Moscova, instiga la nerespectarea ordinii constituționale. Și totodată, nu poate fi admisă în activitatea blocului implicarea liderul unui partid scos în afara legii.  
Decizia poate fi contestată în termen de trei zile. Reprezentanții blocului, prezenți la ședință, au declarat că decizia este ilegală.

Vasile BOLEA, MEMBRUL BLOCULUI VICTORIE: ”Este a doua oară când nu doriți să înregistrați un bloc electoral. Evident că expunerile din acest proiect au un iz dezgustător și la ceea ce participați dumneavoastră, aprecierile juridice se vor da mai târziu.”

Blocul Victoria a depus actele pentru înregistrare pe 14 iulie. Blocul politic a fost creat în aprilie 2024, și din el fac parte partidele „Renaștere”, „Șansă”, „Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei” și „Victorie” – formațiuni afiliate oligarhului fugar Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare. Toate aceste partide sunt implicate în litigii aflate pe rol în instanțele de judecată, privind fie limitarea activității, fie dizolvarea acestora. Despre formarea blocului a anunțat de la Moscova Șor. Pe 15 iulie, Uniunea Europeană a inclus în lista de sancțiuni blocul Victoria, dar și mai mulți politicieni și entități din Moldova, apropiați lui Ilan Șor. Decizia a fost aprobată de miniștrii de externe ai Uniunii Europene, considerându-i pe cei vizați responsabili de acțiuni menite să destabilizeze sau să amenințe suveranitatea și independența Republicii Moldova.