Guvernul Filat a obținut votul de încredere din partea Parlamentului, iar noii miniștri au depus juramântul.


Parlamentul a aprobat componenÈ›a noului cabinet de minÈ™tri în frunte cu premierul Vlad Filat. De asemenea deputaÈ›ii, ce-i drept doar cei ai AlianÈ›ei pentru Integrare Europeana, au votat È™i programul de activitate al noului Executiv. Tot astazi dupa ce au primit votul de încredere al Parlamentului miniÈ™trii au depus juramântul, iar ulterior au mers pe la ministerele care le conduc. Guvernul Filat este dominat practic de barbaÈ›i, existând o singura femeie, iar cel mai tânar ministru are 25 de ani.

Premierul, Vlad Filat, are 40 de ani. Anterior, el a facut parte din guvernul Sturza, fiind directorul departamentului de privatizare și ministru de stat.

Prim-ministrul are patru vicepremieri, câte unul din partea fiecarui partid din coaliÈ›ie. Iurie Leanca de la PLDM deÈ›ine È™i funcÈ›ia de ministru de externe. Anterior, Leanca a fost viceministru de externe, dar È™i vicepreÈ™edinte al companiei ”Ascom”, care-i aparÈ›ine omului de afaceri, Anatol Stati.

Un alt vicepremier este democratul Valeriu Lazar, care ocupa È™i postul de ministru al economiei. Lazar a deÈ›inut aceeaÈ™i funcÈ›ie de ministru în guvernul Tarlev 1.

CeilalÈ›i doi vicepremieri sunt fara portofolii. Istoricul Ion Negrei de la PL este responsabil de problemele sociale, iar purtatorul de cuvânt al AMN-ului, Victor Osipov, de reintregirea È›arii. Ziarist de  profesie, Osipov a fost directorul unor instituÈ›ii media È™i consilierul liderului AMN, Serafim Urechean.

Ministru de stat este directorul general al unei companii de leasing, Victor Bodiu. Acesta va fi șeful Cancelariei Guvernului, dar va avea rang de ministru.

În fruntea Ministerului FinanÈ›elor a ajuns analistul economic Veaceslav NegruÈ›a. La Ministerul JustiÈ›iei se regaseÈ™te avocatul Alexandru Tanase, care È™i-a început activitatea tot la Ministerul JustiÈ›iei.

La È™efia Internelor se afla general-maiorul Catan, care a deÈ›inut acest post în guvernul Sturza.

La cârma Ministerului SanataÈ›ii a ajuns doctorul în medicina Vladimir Hotineanu. Anterior a fost viceministru al sanataÈ›ii în guvernul Sturza.

Ministerul Apararii a fost preluat de ofiÈ›erul în rezerva Vitalie MarinuÈ›a. Actualul ministru a fost È™eful unui batalion în armata naÈ›ionala.

La Ministerul Tineretului È™i Sportului a fost numit membrul consilierul municipal, Ion Ciobanu. Este cel mai tânar ministru, având  25 de ani neîmpliniÈ›i.

Ministerul Mediului va fi patronat de Gheorghe Șalaru. Cu studii în veterinarie dar È™i cu facultate de istorie, Șalaru a fost timp de 10 ani director de È™coala, dupa care vicepreÈ™edinte de raion.

Șef la Transporturi È™i Infrastructura Drumurilor a ajuns omul de afaceri, medic de profesie, Anatol Șalaru. Nu este ruda cu ministrul Mediului. Fost deputat în Parlamentul anilor 90, Șalaru a lucrat È™i  pentru omul de afaceri Anatol Stati.

Singura femeie din guvernul Filat, Valentina Buliga, a preluat șefia la Ministerul Muncii.

Totodata, portofoliul de ministru al ConstrucÈ›iilor È™i Dezvoltarii Regionale îi revine lui Marcel Raducan, fost director  al departamentului standartizare.

În fruntea Ministerului Culturii a venit directorul Teatrului Luceafarul, Boris FocÈ™a. Acesta a fost criticat dur de unii oameni de cultura, nu È™i de fostul preÈ™edinte, Vladimir Voronin.

Ministerul Agriculturii i-a revenit ex- vicepremierului în guvernul BraghiÈ™, membrul AMN, Valeriu Cosarciuc.

Fostul lector È™i profesor de filosofie, dar È™i pretor È™i deputat în parlamentele anterioare, Leonid Bujor este Ministrul EducaÈ›iei, iar la Tehnologii InformaÈ›ionale È™i  ComunicaÈ›ii a ajuns Alexandru Oleinic, fost È™ef al Departamentului Privatizare în cabinetul BraghiÈ™.

ComuniÈ™tii, care nu au participat la votare, au criticat dur componenÈ›a nominala a guvernului Filat, declarând ca aceÈ™tia au fost numiÈ›i dupa criterii police.

Ședința Parlamentului:

13:40 Deputatii comunisti au parasit sala. A fost demis vice-presedintelui Parlamentului Marcel Raducanu, iar Alexandru Stoianoglo a fost ales în aceasta functie.
13:38 La APCE Parlamentul va fi reprezentat de 2 deputati comunisti si câte unul din partea celorlalte partide.
13:30 Deputatii discuta despre componenta delegatiei RM la APCE.
13:26 Cu 53 de voturi Gheorghe Mihai a fost numit director SIS. Depune juramântul.
13:25 În sala au mai revenit trei deputati comunisti.
13:22 Presedintele interimar Mihai Ghimpu îl propune pe Gheorghe Mihai pentru functia de director SIS pe un termen de 5 ani.
13:20 Resetnicov a fost demis din functia de director SIS.
13:17 Fractiune PCRM a parasit sala, au ramas numai doi deputati comunisti. În sala sunt prezenti 55 de deputati.
12:39 Dupa discursul lui Vlad Filat, Mihai Ghimpu a anuntat o pauza de 15 minute pentru consultatii cu fractiunile.
12:36 Liliana Palihovici, PLDM a oferit flori, trandafiri albi, premierului votat Vlad Filat.
12:33 Presedintele Parlamentului propune Parlamentului acordarea votului de încredere Guvernului Filat. Decizia lui Ghimpu a stârnit nemultumirea decputatului comunist Grigore Petrenco, dar si a câtorva deputati care bat din mese si vocifereaza.
12:23 Marian lupu, liderul fractiunii PDM: "Noul guvern raspunde tuturor asteptarilor cetatenilor moldoveni, inclusiv celor care au votat pentru actuala opozitie comunista".
12:15 Veceaslav Untila, deputat AMN: Noul Guvern va trebui sa acopere golurile lasate de guvernarea comunista.
12:13 Boris Vieru, PL: "Este un moment istoric când ne bucuram foarte mult de noua echipa de oameni frumosi si la chip si la minte". Declaratia a stârnit hohote de râs în rândurile opozitiei comuniste.
12:09 Veceaslav Ionita: Guvernul Filat va trebuie sa corecteze toate greselele comis de PCRM in ultimii 8 ani de guvernare.
12:02 Igor Dodon: Fractiunea PCRM nu va vota programul propus de Guvernul Filat.
11:26 Inna Supac de la PCRM întreaba daca eliminarea verticalei de stat care apare în programul de guvernare nu înseamna eliminarea raioanelor. Filat sustine ca o reforma administrativa a statului va fi decisa de Parlament.
11:19 Sesiunea de întrebari este împartita, pe de o parte pun întrebari comunistii, urmati imediat de deputatii AIE.
11:13 Iurie Munteanu, deputat PCRM îl întreaba pe Vlad Filat daca executivul intentioneaza sa privatizeze Banca de Economii, Moldtelecom sau alte întreprinderi în care statul detine cota majoritara, dar si daca intentioneaza abrogarea cotei 0 pentru venitul reinvestit.
11:10 Democratul Valeriu Guma sustine ca deficitul bugetar a înregistrat deja suma de 2 miliarde si jumatate de lei si cum va fi depasit aceasta problema. Filat sustine ca sarcina de baza este stabilizarea situatiei si semnarea unuiu acord cu FMI.
11:08 Întrebat de ce niciun ministru nu este reprezentant al minoritatilor etnice, Filat a declarat ca echipa sa este una de profesionisti, iar Guvernul nu este format doar din ministri.
11:06 Coada la microfoane. Iurie Stoicov, PCRM, întreaba cum va garanta Guvernul neutralitatea tarii, iar Filat spune ca prevederea neutralitatii este reglementata de Constitutie care nu sunt discutabile.
11:04 Vlad Filat prezinta Parlamentului cabinetul si solicita votul de încredere fiind aplaudat de deputatii AIE. Discursul a durat circa 36 de minute.
11:02 În timpul discursului premierului desemnat, liderul comunistilor, Vladimir Voronin s-a ridicat de pe locul sau si discuta cu fostul presedinte al legislativului, Eugenia Ostapciuc.
11:00 Vlad Filat: "Vom depune toate eforturile pentru a elimina stereotipurile prin care opozitia sa fie declarata dusman."
10:57 În relatiile cu România, Guvernul va finaliza procedura de abolire a regimului de vize, va semna Conventia privind micul trafic la frontiera, iar semnarea oricaror tratate bilaterale se va face în conformitatea cu normele europene în domeniu. Cu Ucraina, executivul îsi va propune aprofundarea relatiilor bilaterale care sa duca la un parteneriat strategic functional cu Ucraina.
10:53 Pentru noi, reintegrarea tarii este un obiectiv de baza. Pledam pentru solutionarea conflictului transnistrean doar pe cale pasnica si pastrarea formatului de negocieri 5+2.
10:49 În domeniul ocrotirii sanatatii, Guvernul îsi propune ca pâna în 2013 toti indicatorii din domeniu sa ajunga la nivel european, iar în educatie ne propunem ca salariul unui pedagog sa fie corelat cu salariul mediu pe economie.
10:43 Vlad Filat: "Ambitia noastra este sa ajungem la dublarea numarului de Întreprinderi Mici si Mijlocii."
10:41 Pe plan extern, Guvernul îsi propune reluarea negocierilor cu FMI si alti donatori internationali. În ceea ce priveste mediul de afaceri, Filat da asigurari ca statul nu va interveni în activitatea lor prin controale si interventii nejustificate.
10:39 Relansarea economiei este unul dintre principalele obiective ale guvernarii care îsi propune trecerea de la o economie de consum la cea bazata pe investitii si dezvoltare, sustine în programul sau, premierul desemnat Vlad Filat.
10:37 Vlad Filat: "Guvernul va elimina practicile vicioase de alocare pe criterii politice a fondurilor acordate autoritatilor locale."
10:30 Premierul desemnat si-a început discursul. Primele puncte ale programului sau de guvernare tin de reformele pe care urmeaza sa le întreprinda în justitie si mass-media.
10:27 Premierul desemnat a cerut 45 de minute pentru a expune programul de guvernare.
10:25 În timp ce deputatul PCRM Grigore a insistat în chestiunea transmiterii în direct a sedintei, presedintele parlamentului i-a închis din nou microfonul: "Am discutat "uje" acest subiect.
10:23 Parlamentul a respins propunerea comunistilor de a lua act de cererea de demisie a lui Dorin Chirtoaca prin votul majoritatii.
10:20 Democratul Dumitru Diacov îl contrazice pe Grigore Petrenco sustinând ca au fost precedente în care au fost delegati temporar, iar o astfel de versiune a fost confirmata de secretariatul APCE. Propunerea lui Petrenco a fost votata de deputatii comunisti si nu a fost aprobata, în timp ce solutia de compromis propusa de Mihai Ghimpu a fost acceptata.
10:18 Petrenco critica propunerea lui Ghimpu. "În APCE nu exista delegatii temporare, ci doar permanente", a declarat deputatul comunist.
10:15 Ordinea de zi a fost adoptata cu votul majoritatii AIE. Mihai Ghimpu cere întelegere din partea comunistilor referitor la delegarea reprezentantilor Parlamentului la APCE si propunere ca fiecare fractiune sa delege câte un reprezentant pâna când vor fi desemnati delgatii permanenti la APCE.
10:13 La microfonul numarul 3 s-a format coada. Trei deputati comunisti, Victor Stepaniuc, Grigore Petrenco si Vladimir Å¢urcan. Ultimul a cerut din nou ca sedinta sa fie transmisa în direct, iar presedintele parlamentului a închis microfonul.
10:12 Mihai Ghimpu a deconectat microfonul deputatului comunist Victor Stepaniuc stârnind aplauzele deputatiloe comunisti.
10:09 Mihai Ghimpu propune adoptarea ordinii de zi. Victor Stepaniuc cere ca mai întâi sa fie discutate propunerile si l-a întrebat pe Mihai Ghimpu daca a interzis carului Moldova 1 sa trransmita în direct sedinta Parlamentului. Mihai Ghimpu sustine ca transmisiunile în direct trebuie aprobate de Parlament.
10:06 Marian Lupu cere ca dupa investirea Guvernului, Parlamentul sa adopte decizia de demitere a vicepresedintelui Parlamentului, Marcel Raducan si propunerea de a-l schimba cu Alexandru Stoianoglu.
10:04 Anatolie Zagorodnîi propune includerea în ordinea de zi a proiectului de hotarâtre a cererii de demitere a lui Dorin Chirtoaca
10:00 A început sedinta legislativului. Presedintele Parlamentului, Mihai Ghimpu citeste ordinea de zi. Comunistul Grigore Petrenco cere includerea în ordinea de zi a chestiunii privind delegarea deputatilor pentru Adunarea Parlamentului Consiliului Europei.
09:45 În sala au început sa intre deputatii si invitatii sedintei. Candidatii la functia de ministri stau într-un loc special rezervat în sala de sedinte. Printre invitati este si sotia premierului desemnat, Sanda Filat.