Maia Sandu a inaintat un candidat la functia de prim-ministru. Este vorba de fostul ministru al finantelor Natalia Gavrilita. Daca Parlamentul va respinge de doua ori propunerea presedintelui, vom avea alegeri parlamentare anticipate. In caz contrar, Guvernul va fi investit, iar anticipate nu vor fi. 

Publicat:27.01.2021, 20:41

La scurt timp dupa declaratia Maiei Sandu, Natalia Gavrilita a scris: 

“Sunt onorata ca am fost desemnata in calitate de candidat la pozitia de Prim-ministru. Voi folosi aptitudinile si competentele mele pentru imbunatatirea vietii oamenilor si prosperarea Moldovei.”

Acum Gavrilita are la dispozitie 15 zile ca sa elaboreze programul si componenta Guvernului si sa le propuna Parlamentului. Pentru investire este nevoie de 51 de voturi ale deputatilor. 

Alexandru TANASE, EXPERT IN DREPT CONSTUTIONAL: “In cazul in care candidatul care a fost inaintat in functia de prim-ministru va obtine voturile necesare, subiectul alegerilor anticipate va fi consumat. In cazul in care nu va obtine voturi si Parlamentul nu va sustine acest candidat, presedintele ar putea veni cu acceasi candidatura sau cu o alta candidatura. In cazul in care si aceasta va fi respinsa, presedintele va putea merge la CC sa ceara constatarea circumstantelor care justifica dizolvarea Parlamentului.” 

Propunerea Maiei Sandu vine la doua luni de cand Ion Chicu si-a dat demisia, iar Republica Moldova a ramas cu un Guvern interimar. Presedinta a ezitat pana acum sa inainteze o candidatura, spunand ca exista riscul ca ea sa fie votata in Parlament, iar astfel sa nu mai poata fi organizate alegeri anticipate. Presedinta a spus clar ca isi doreste ca legislativul sa respinga de doua ori candidatura pe care o propune pentru ca, practic, aceasta este singura posibilitate constitutionala de a declansa anticipatele.