Ion Ceban a primit interdicția de intrare în România pentru o perioadă de cinci ani în urma unei evaluări de securitate națională. Astfel a comentat președintele Nicușor Dan decizia anunțată săptămâna trecută de București, fără să ofere alte detalii. Astăzi, la ședința primăriei, Ion Ceban a cerut ca restricția să fie ridicată, aducând din nou acuzații guvernării.
„Nu s-a discutat în ședința CSAT, însă există și alte mecanisme prin care statul român reacționează când observă o amenințare la adresa securității sale naționale și unul din aceste mecanisme a fost accesat în cazul domnului Ceban, motiv din care nu putem face mai multe comentarii.”
Nicușor Dan a fost întrebat și despre vizitele lui Ion Ceban din ultimii ani în România, unde s-a întâlnit cu mai mulți oficiali romani, inclusiv cu fostul premier Marcel Ciolacu.
Nicușor DAN, PREȘEDINTELE ROMÂNIEI: „Asta nu se va mai intampla în următorii 5 ani, a fost o chestiune de securitate naționala. Asta e tot ce va pot spune eu.”
Astăzi, la ședința primăriei, Ion Ceban a declarat din nou că restricțiile aplicate sunt nefondate.
Ion CEBAN, PRIMARUL CAPITALEI: „Până astăzi nu este clar, cine a pus această interdicție, care sunt motivele și care este baza legală.//03:30 Cer ca aceste declarații și restricții, care deja a înțeles toată lumea că este vorba de o înțelegere între PAS și USR, între două persoane de aici, președintele țării și președintele de acolo, ca aceste lucruri în instanță finală să fie retrase.”
Și săptămâna trecută, primarul acuza guvernarea și pe președintele Maia Sandu că ar sta în spatele acestei decizii, acuzații respinse de PAS și președinție. Ion Ceban, care este la al doilea mandat de primar al capitalei, este și liderul formațiunii Mișcarea Alternativă Națională. În 2022, când și-a lansat partidul, fostul socialist și comunist declara că nu mai este pro-rus și că a devenit pro-european. Un raport al SUA din 2022 indică MAN ca parte a unei rețele susținute de fostul ofițer FSB, Iurii Gudilin, care ar vrea să influențeze politica de la Chișinău. Ceban a negat atunci acuzațiile. Pe data de 9 iulie, când ministerul de externe de la București anunța că lui Ion Ceban i-a fost interzis accesul pe teritoriul României, precum și în întreg spațiul Schengen, invocând motive ce țin de siguranță națională, instituția preciza că restricția este valabilă și pentru alți doi cetățeni, fără să precizeze numele acestora. Presa a scris că ar fi vorba de jurnalista Natalia Morari și fostul premier Vasile Tarlev, care, într-o reacție, au spus că nu au primit o notificare oficială și nu vor comenta.