Amendamentul la Legea privind spalarile de bani, care a stat la baza suspendarii si arestarii lui Alexandr Stoianoglo, a fost propus de un fost sef de la CNA, care, de fapt, nu avea dreptul sa o faca. Modificarile au fost ulterior promovate de Stoianoglo in Parlament, pe cand era deputat. Mai multe documente care ar demonstra acest fapt au fost prezentate astazi de un ex-deputat de la Platforma DA, care a sugerat ca autoritatile ar face justitie selectiva retinandu-l doar pe Stoianoglo in acest caz.

Publicat:11.10.2021, 20:33

Fosta deputata Inga Grigoriu a publicat astazi mai multe detalii referitor la un amendament promovat in 2011 de Alexandr Stoianoglo la legea privind spalarile de bani, care este unul dintre motivele pentru care acesta a fost suspendat din functie si plasat ulterior in arest.

Inga GRIGORIU, MEMBRA A PLATFORMEI DA: „Amendamentul buclucas care a permis sa fie spalate prin RM peste 22 miliarde de dolari si anume sintagma „avand efect suspensiv”. Autorul acelui amendament a fost institutia CCCEC din anul 2011, actuala CNA, al carei sef pana in 2018 a fost Viorel Chetraru.”

Inga Grigoriu a publicat si probe in acest sens. Este vorba despre un set de acte obtinut in cadrul Comisiei de ancheta care a investigat dosarul Laundromat, pe care a condus-o anul trecut cat era deputat. Grigoriu sustine ca la raspundere ar trebui sa fie atrasi toti cei care se fac vinovati.

Inga GRIGORIU, MEMBRA A PLATFORMEI DA: „Este important ca organele de ancheta sa-si indeplineasca atributiile, sa nu avem noi impresia, cetatenii RM, ca se face o justitie selectiva. Procuratura RM sa avanseze in aceasta cauza, in aceste cercetari si sa vina cu explicatiile de rigoare.”

Si fostul deputat Alexandr Slusari s-a intrebat pe facebook de ce in cadrul anchetei in care este vizat Alexandr Stoianoglo nu este retinut si fostul sef al CNA, Viorel Chetraru.

Alexandr SLUSARI, MEMBRU AL PLATFORMEI DA: „In opinia mea, lipsa interesului Procuraturii fata de Chetraru pune la indoiala ancheta penala fata de Procuror General suspendat si creaza perceptia unei justitiei selective.”

In replica, procurorul Victor Furtuna, responsabil de dosarul lui Alexandr Stoianoglo, sustine ca urmarirea penala pe acest caz este in derulare.

Victor FURTUNA, PROCURORUL PE CAZUL LUI ALEXANDR STOIANOGLO: „Examinarea initiala care am avut-o eu a fost in baza sesizarii domnului Lilian Carp la care se contineau anumite materiale, dar evident ca nu se continea intreg raportul Comisiei Laundromat. Evident aceste acte urmeaza a fi ridicate si examinate in cazul cauzei penale. Eu nu pot sa va spun ce va urma pe viitor.”

Nu am reusit sa obtinem o reactie din partea fostului sef al CNA, Viorel Chetraru, iar avocatul lui Alexandr Stoianoglo ne-a spus ca nu comenteaza informatiile publicate astazi.