CEC a sesizat SIS-ul si Ministerul de Interne ca sa verifice veridicitatea datelor din cererile de inregistrare prealabila, depuse atat in forma scrisa, cat si online. Responsabilii anunta ca peste 60 de mii de cetateni s-au inregistrat. Expertii de la Promo LEX spun ca cifra e de mai bine de doua ori mai mare decat la parlamentarele de anul trecut, iar CEC ar trebui sa vina cu explicatii.
Perioada de inregistrari prealabile a cetatenilor care vor sa voteze peste hotare a luat sfarsit. Peste 60 de mii de oameni au reusit sa se inregistreze in acest an, iar CEC a anuntat astazi printr-un comunicat de presa ca ...
„Comisia anunta ca a sesizat Serviciul Informatii si Securitate si Ministerul Afacerilor Interne pentru a verifica veridicitatea datelor din cererile de inregistrare prealabila, depuse atat in forma scrisa, cat si online.”
Se intampla dupa ce in spatiul public au aparut informatii precum ca prin intermediul inregistrarilor prealabile s-ar pune la cale fraudarea alegerilor. Observatorii de la Promo LEX sustin ca CEC trebuie sa se decida si sa expuna clar cate inregistrari prealabile pot fi luate in calcul, intrucat anul acesta numarul acestora a crescut considerabil comparativ cu alegerile precedente.
Pavel POSTICA, DIRECTOR DE PROGRAM PROMO LEX: „In 2019 au fost inregistrate prealabil 24 de mii de persoane. In continuare, gratie unui efort conjugat al partidelor, care au promovat necesitatea promovarii am ajuns la o cifra record de 60 de mii.”
Zilele trecute mai multi experti, dar si politicieni din opozitie, au declarat ca unii consilieri locali ai PSRM ar incerca sa falsifice inregistrarile prealabile, pentru a avea un numar mai mare in Rusia. Am incercat sa obtinem o reactie de la socialisti, dar nu ni s-a raspuns la telefon. Si doi moldoveni - unul din Belgia si altul din Germania, ne-au spus ca atunci cand au incercat sa se inregistreze erau deja inregistrati in orase din Rusia, iar in mediul on-line s-a vorbit despre mai multe cazuri de acest fel. CEC ne-a spus ca poate sa intervina numai daca institutia este sesizata de persoanele care intampina probleme la inregistrare.
Desi perioada pentru inregistrari prealabile a expirat ieri, CEC a trimis propunerile cu numarul si locurile unde sa fie deschise sectii de votare peste hotare catre Ministerul de Externe, inca de vinerea trecuta. Pana pe data de 26 septembrie, Comisia va anunta unde si cate sectii de votare vor fi deschise peste hotare.