CEC respinge acuzatiile aduse de PAS precum ca ar incalca prevederile legale privind finantarea campaniei electorale.
Intr-un comunicat de presa, CEC mentioneaza prevederile art. 1 din Codul electoral care stabilesc ca in alegerile parlamentare si locale generale calitatea de concurent electoral o are partidul si blocul electoral care a inaintat candidati la functiile elective. In alegerile prezidentiale calitatea de concurent electoral o are doar persoana desemnata pentru functia de Presedinte al Republicii Moldova. In aceste conditii, partidul politic si blocul electoral nu se identifica cu candidatul, iar orice sustinere financiara de catre un partid politic a candidatului pe care l-a desemnat se efectueaza cu respectarea conditiilor aplicabile persoanei juridice, in limita plafonului stabilit, a 12 salarii medii lunare pe economie pentru anul in curs.
CEC face referire si la alegerile prezidentiale din 2016, cand "candidatul la functia de sef al statului, la fel, a avut identitate diferita de partid si bloc electoral, insa plafonul donatiilor la acea etapa, era mult mai mare, pana la 400 salarii medii lunare pe economie".
Reducerea plafoanelor pentru sustinerea financiara a activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale a fost facuta, prin modificarea legislatiei electorale, in august 2019, la initiativa partidului politic care astazi vine cu acuzatii nefondate in adresa CEC. Conform proiectului de lege pentru amendarea Codului electoral, CEC a propus acordarea, partidelor politice si blocurilor electorale care desemneaza candidati, calitatea de concurent electoral.
Totodata, CEC declara ca declaratiile potrivit carora donatiile pot fi facute doar incepand cu data de 1 octombrie sunt false. Contul cu mentiunea „Fond electoral” poate fi deschis si pana la inregistrarea concurentului electoral, cu conditia ca orice incasari si cheltuieli de pe acest cont sa se faca doar dupa inregistrarea concurentului electoral. In acest sens, mentionam ca cei doi concurenti electorali, deja inregistrati la CEC, pot sa deschida cont la banca, sa primeasca donatii si sa efectueze cheltuieli.
Privind circulara adresata partidelor politice, CEC spune ca ea "aduce claritate unor norme cuprinse in legislatia electorala referitor la finantarea campaniei electorale"