Ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru a declarat în cadrul emisiunii În PROfunzime că autorițățile israeliene încă sunt la faza de examinare a unor documente inclusiv din partea avocaților persoanei.
Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: „În cinci zile se împlinește un an de la condamnarea definitivă a lui Șor, la 15 ani de pușcărie pentru jefuirea cetățenilor Republicii Moldova. La ce etapă se află dosarul de extrădare?”
Veronica MIHAILOV-MORARU, MINISTRUL JUSTIȚIEI: „Recent am primit un răspuns din partea autorităților israeliene la o cerere repetată privind actualizarea informației despre stadiul examinării cererii de extrădare. Au spus ca sunt încă la faza de examinare a unor documente inclusiv din partea avocaților persoanei și sunt la o faza finală de examinare și urmează să fim informați.”
Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: „Din prejudiciul adus de Șor, cât s-a recuperat până în acest moment? ”
Veronica MIHAILOV-MORARU, MINISTRUL JUSTIȚIEI: „Odată cu condamnarea lui Șor a fost dispusă și încasarea acțiunii civile în mărime de 5 miliarde de lei. Din cele spuse de Procuratură s-a confiscat peste 580 milioane de euro, inclusiv fiind confiscate bunuri imobile, acum s-a început procedura de identificare și executare a acestora.”
Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: „Faptul că el se deplasează la Moscova și nu este reținut, deși este dat în urmărirea prin Interpol, cum îl comentați? ”
Veronica MIHAILOV-MORARU, MINISTRUL JUSTIȚIEI: „Atunci când vorbim de Interpol astfel de proceduri cu caracter internațional este foarte importantă cooperarea statelor și ca ele să-și asume și să vină în deschiderea solicitării statelor. În cazul dat noi vedem ca din partea Federației Ruse această deschidere nu a fost și a dat un răspuns pe care l-a considerat ca fiind plauzibil.”
Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: „Curtea Constituțională a declarat neconstituțională interdicția de a candida timp de cinci ani a membrilor fostului Partid Șor. Cum comentați decizia?
Veronica MIHAILOV-MORARU, MINISTRUL JUSTIȚIEI: „Decizia Curții Constituționale cu privire la verificarea constituționalității modificărilor care au fost operate în codul electoral în primul rând s-a bazat pe încălcarea procedurii cu privire la adoptarea în plen a acestor modificări din motiv ca nu s-a respectat pe deplin transparența, procesul de adoptare și consultare.”
Ilan Șor a fugit din țară în luna iunie 2019, cand PD a cedat puterea. Procuratura Genarală anunța atunci că Șor a părăsit țara ilegal prin Aeroportul Chisinău, fără a trece controlul vamal deși are interdicție. Persoanele responsabile de supravegherea punctelor de acces de pe aeroport au fost audiate. Ilan Șor riscă doi ani de pușcărie pentru părăsirea ilegală a teritoriului țării.
La o lună după ce a fugit din țară, Ilan Șor a făcut primele declarații online. Acesta a apărut într-un live la un post de televiziune care îi aparține și a criticat decizia magistraților de a-l anunța în căutare. Șor nu a spus însă niciun cuvânt despre locul în care se afla și a acuzat guvernul Sandu ca l-ar fi amenințat.
La data de 15 august 2019, Ilan Sor a fost lipsit de imunitate parlamentara. Toti deputatii prezenti in plen si-au dat votul pentru, la solicitarea procurorului general interimar, pe atunci Dumitru Robu. Procedura de ridicare a imunitatii a avut loc in lipsa fostului primar de Orhei.
Ultima data, fostul primar de Orhei a fost vazut in public pe data de 12 iunie, la o conferinta de presa, organizata cu doua zile inainte ca Partidul Democrat sa cedeze puterea. In 2017, Sor a fost condamnat la sapte ani si jumatate de inchisoare de prima instanta, fiind invinuit ca ar fi obtinut peste 5 miliarde de dolari de la Banca de Economii, pe care le-ar fi spalat apoi prin firme off-shore. El se declara nevinovat. Atunci, judecatoria Buiucani a decis ca fostul primar de Orhei se va afla in libertate pana cand se va expune Curtea de Apel Cahul.
In aprilie 2023, Ilan Sor a fost condamnat la 15 ani de inchisoare de catre instanta de apel. Pedeapsa a fost marita practic de doua ori, dupa ce instanta de fond l-a condamnat la sapte ani si sase luni de inchisoare cu executare pentru spalare de bani si escrocherie in proportii deosebit de mari in dosarele creditelor neperformante acordate in 2014 de Banca de Economii.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.