Comisia Nationala pentru Integrare Europeana, prezidata de sefa statuluI, au adoptat in sedina de ieri un plan de masuri pentru limitarea influentei excesive a intereselor private asupra vietii economice, politice si publice, un plan de deoligarhizare. Planul a fost discutat, anterior, in cadrul grupului de lucru pe deoligarhizare si consultat cu societatea civila. 

Ultimul update: 27.05.2023, 08:33 Publicat:27.05.2023, 08:26

„Planul urmareste sa excluda lacunele normative si deficientele practice care au dus la folosirea institutiilor si resurselor statului in interesul unor grupuri criminale. De asemenea, Planul propune si un mecanism de monitorizare periodica a implementarii masurilor propuse de catre institutiile publice”, se arata in comunicatul emis de Presedintie. 

Totodata, membrii Comisiei au evaluat progresele inregistrate de tara noastra in realizarea Planului de actiuni privitor la indeplinirea celor noua recomandari facute de Comisia Europeana pentru acordarea statutului de tara candidata Republicii Moldova.

„Dintre masurile discutate au fost vizate, in special, progresele in avansarea reformei in justitie, combaterea coruptiei la nivel inalt, si asigurarea pluralismului mediatic prin combaterea concentrarii proprietatii media si a finantarii netransparente a mass-media. Comisia a discutat si despre cum pot fi depasite blocajele care au dus la intarzierea realizarii unor masuri, astfel incat sa finalizam punerea in aplicare a recomandarilor in planul national de actiuni in termenii propusi”, se explica in comunicat. 

Urmatoarea sedinta a Comisiei Nationala pentru Integrare Europeana va avea loc in luna iulie.

Pe data de 23 iunie Republica Moldova a primit statut de tara candidat pentru aderare la Uniunea Europeana, alaturi de Ucraina.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.