Conditiile in care va fi organizat scrutinul pe timp de pandemie raman destul de neclare, iar alegatorii nu sunt suficient de bine informati cu privire la noile reguli. Sunt concluziile la care au ajuns observatorii Promo Lex, dar si cei de la Institutul National Democratic. Rapoartele au fost analizate de colega noastra, Daniela Andreev care vine cu detalii la acest subiect. Daniela, te ascultam.  

Publicat:15.10.2020, 20:53

Pavel POSTICA, DIRECTOR DE PROGRAME PROMO LEX : „Nu putem fi in totalitate de acord cu decizia Comisiei pentru ca chiar si in situatia in care alegatorul cu semne caracteristice se prezinta pana la ora 15:00, dar el voteaza in sectiile de votare constituite in sectiile de votare pentru alegatorii din regiunea Transnistreana, spre exemplu, sau alegatorii de peste hotarele tarii unde nu exista liste de votare la locul aflarii, deci ei practic nu vor putea vota si situitia lor ramane incerta.”

Despre aceeasi problema se vorbeste si intr-un raport publicat de National Democratic Institute.

„Legea nu ofera posibilitatea votarii cu urna mobila pentru alegatorii de peste hotare sau din regiunea transnistreana.”

CEC spune ca decizia se refera doar la alegatorii din tara, iar cei de peste hotare sau din Transnistria vor putea vota toata ziua.

Rodica SARBU, PURTATOARE DE CUVANT LA CEC: „In cazul alegatorilor din stanga Nistrului sau alegatorilor de peste hotare este mai diferit.  „Ei se vor prezenta la sectia de votare de la ora 7 dimineata pana la ora 21, insa fiind dotati cu masca de protectie, cu manusi, vor putea sa voteze dupa care se va deinfecta suprafata, pixul, stampila si restul. ”

In acelasi timp, responsabilii de la Promo Lex sustin ca nu este clar cum le va fi asigurat dreptul la vot persoanelor care se afla in autoizolare sau sunt bolnave, care acum sunt peste 40 de mii. Observatorii sustin ca in cazul acestei categorii de oameni trebuie sa fie o informare mai buna, intrucat multi nu stiu ce au de facut daca tot nu au voie sa paraseasca domiciliul.

Pavel POSTICA, DIRECTOR DE PROGRAME PROMO LEX: „Din punctul nostru de vedere este mai reusita si mai necesara colaborarea dintre institutiile medicale, medicii de familie si organele electorale, care sa puna la dispozitia organelor electorale listele cu persoanele respective si aceastea automat sa voteze la domiciliu.”

Rodica SARBU, PURTATOARE DE CUVANT LA CEC: „Exista perioada de doua saptamani dinaintea zilei alegerilor pentru a face solicitare fie in scris, fie prin telefonic catre organul electoral pentru ca in ziua alegerilor acestia sa poata vota prin intermediul urnei mobile.”

Perioada pentru inregistrarea cererilor va incepe de sambata. Responsabilii de la CEC dau asigurari ca lucreaza impreuna cu cei din Comisia Nationala Extraordinara pentru sanatate Publica ca sa asigure un proces de vot sigur atat pentru membrii birourilor electorale, cat si pentru alegatori.

Rodica SARBU, PURTATOARE DE CUVANT LA CEC: „CEC a initiat si desfasoare deja o campanie de informare pentru toti alagatorii, sa stie in ce conditii vor avea loc alegerile din aceast an, ce reguli trebuie sa respecte.”

Purtatoarea de cuvant a Comisiei Electorale Centrale a mai precizat ca in aceste zile membrii birourilor electorale, care vor avea sarcina sa duca urnele mobile in ziua alegerilor, sunt instruiti de Agentia Natioana de Sanatate Publica despre cum sa se echipeze corect si cum sa se comporte atunci cand ajung la alegatori.