Propunerile de a schimba statutul Consiliului Suprem de Securitate sunt pe alocuri riscante și neclare, spun unii experți din domeniu. Analiștii afirmă că trebuie clar reglementată mai întâi activitatea CSS, componența și domeniile în care poate adopta decizii executorii. Fostul președinte al Curții Constituționale subliniază că modificările nu contravin legii supreme, atâta timp cât nu vor fi încălcate anumite principii privind separarea puterilor în stat.
Alexandru TĂNASE, EX-PREȘEDINTELE CURȚII CONSTITUȚIONALE, EXPERT JURIDIC: „Probabil că există argumente de ordin politic din ce cauză se dorește schimbarea statutului deciziilor Consiliului Suprem de Securitate. În Constituție nu există niciun fel de limitări privind investirea acestui organ cu anumite atribuții executorii. Asta e o decizie pur politică, care își are dreptul la existență, în funcție de cum văd cei care guvernează Republica Moldova exercitarea puterii de stat.”
Pavel HOREA, EXPERT ÎN SECURITATE: „După mine este o măsură destul de riscantă pentru că fără anumite prevederi clare de componență, de număr care ar trebui să fie clare pentru că ar putea să existe situații în care să fie contestate aceste decizii. Când ar trebui să se aplice acele decizii pănă a fi examinate la Curtea de apel, ar trebui să aibă efect imediat sau ar trebui să aibă un anumit termen pentru a se putea pronunța o instanță superioară, sunt o serie de ambiguități.”
Pe de altă parte, fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, afirmă că norma nu ar fi contrară Constituției, atâta timp cât deciziile nu vor depăși limitele legii supreme.
Alexandru TĂNASE, EX-PREȘEDINTELE CURȚII CONSTITUȚIONALE, EXPERT JURIDIC: „O eventuală învestire a Consiliului Suprem de Securitate cu forțe obligatorii a deciziilor sale, nici pe departe nu înseamnă modificarea arhitecturii politice a statului, nicidecum nu cred că poate fi interpretată ca o lărgire a competențelor președintelui Republicii Moldova. Până la urmă noi vorbim despre deciziile pe care le adoptă un Consiliu și nu președintele Republicii Moldova. Atâta timp cât nu sunt încălcate anumite principii privind separația puterilor în stat, nu există nicio problemă.”
Propunerile partidului de guvernare, elaborate împreună cu reprezentanții Președinției, au fost discutate și la o ședință a Comisiei securitate națională a Parlamentului.
Sergiu BOZIANU, PREȘEDINTELE ASOCIAȚIEI PENTRU PROTECȚIA VIEȚII PRIVATE: „Mi se pare prea vulnerabilă această normă care poate fi intepretatată în detrimentul altor regelementări care există în cadrul național. Pentru că practic, deciziile, în primul rând noi nu specificăm ce tipuri de decizii, limitele de impunere și respectiv cum ele vor fi soluționate în contextul unor coeziuni de norme.”
În plus, lipsește posibilitatea de contestare, au atras atenția experții în securitate, prezenți la consultări.
Stanislav SICRIERU, CONSILIER ÎN DOMENIUL SECURITĂȚII NAȚIONALE DE LA PREȘEDINȚIE: „Dacă decizia este contestată, iar amenințarea se manifestă, noi nu putem aștepta până se rezolvă contestarea.”
Sergiu BOZIANU, PREȘEDINTELE ASOCIAȚIEI PENTRU PROTECȚIA VIEȚII PRIVATE: „Așa se primește că decizia este absolută, deci, decizia are o putere mai înaltă decât un act normativ.”
Vadim ENICOV, REPREZENTANT AL CENTRULUI DE LA GENEVA PENTRU GUVERNAREA SECTORULUI DE SECURITATE: „Probabil că trebuie cumva mai atent de examinat propunerea acesta ca deciiziile CSS să fie obligatorii. În primul rând CSS din Republica Moldova nu este un organ care este reglementat de Constituție. Cel puțin ar trebui să fie clar reglementate domeniile de competență ale CSS, componența și la ce pot să se refere deciziile.”
Proiectul va fi înregistrat în parlament, cel mai probabil, săptămâna viitoare.