Există riscuri de fraudare a alegerilor din toamnă. Cel puțin cu o astfel de declarație au ieșit astăzi liderii a trei partide extraparlamentare, printre care președintele CUB, Igor Munteanu. Potrivit acestuia, sistemul electronic folosit la alegeri ar fi trecut, în mod indirect, în subordinea Guvernului. Purtătorul de cuvânt al executivului neagă acuzațiile și spune că sistemul este protejat împotriva atacurilor cibernetice cu ajutorul STISC, dar rămâne a fi gestionat de Comisia Electorală Centrală.
Într-o conferință de presă, liderul formațiunii Coaliția pentru Unitate și Bunăstare, cel al partidului Național Moldovenesc și președintele partidului Voința Poporului au ieșit cu o declarație comună în care au acuzat Guvernul că ar fi preluat controlul tehnic asupra sistemului electronic folosit la alegeri, denumit SIAS Alegeri.
Igor MUNTEANU, PREȘEDINTELE COALIȚIEI PENTRU UNITATE ȘI BUNĂSTARE: „Cu câteva luni în urmă, creierul electronic al alegerilor, sistemul informațional automatizat Alegeri, a fost scos de sub controlul CEC și transferat în mod abuziv unei instituții aflate în subordinea directă a Guvernului. Această decizie reprezintă o încălcare gravă a principiilor comisiei de la Veneția pentru alegeri libere, democratice și corecte.”
Mai exact, sistemul ar fi fost transferat în gestiunea Serviciului tehnologia informației și securitate cibernetică, instituție aflată în subordinea executivului, spune liderul CUB, Igor Munteanu.
Igor MUNTEANU, PREȘEDINTELE COALIȚIEI PENTRU UNITATE ȘI BUNĂSTARE: „Toată infrastructura, tot sistemul și mediul virtual de servere///să fie transferate în mod ilicit, pentru că nu s-au făcut modificări în legile existente, la gestiunea exclusivă a STISC-ului. Este o unitate guvernamentală, aflată sub jurisdicția Guvernului.”
Această practică ar putea periclita desfășurarea corectă, democratică și echidistantă a alegerilor, au spus cei prezenți, menționând că scrutinul ar putea fi astfel fraudat.
Dragoș GALBUR, PREȘEDINTELE PARTIDULUI NAȚIONAL MOLDOVENESC: „Suntem profund îngrijorați de securitatea procesului electoral, pentru că pe de-o parte ne confruntăm cu fenomenul corupției electorale, iar aici asistăm deja la ingerința partidului de guvernare care controlează tot absolut, în același proces electoral.”
Igor MUNTEANU, PREȘEDINTELE COALIȚIEI PENTRU UNITATE ȘI BUNĂSTARE: „Noi nu putem să avem nicio garanție asupra faptului că datele care sunt colectate din secțiile de vot, datele care sunt procesate, datele personale ale alegătorilor nu sunt folosite în mod fraudulos de către o agenție aflată sub controlul partidului aflat la guvernare.”
Purtătorul de cuvânt al Guvernului neagă acuzațiile și declară că sistemul folosit la alegeri se află în continuare în gestiunea Comisiei Electorale Centrale.
Daniel VODĂ, PURTĂTORUL DE CUVÂNT AL GUVERNULUI: „Sunt neîntemeiate acuzațiile unor politicieni privind sistemul informațional al alegerilor. Acestea rămân 100% sub controlul CEC, iar găzduirea tehnică de către STISC este o măsură standart aplicată în toate statele democratice. Instituția statului găzduiește peste 200 de sisteme informațioanle ale isntituțiilor publice din țara noastră, fără a avea acces la conținutul acestora.”
Săptămâna trecută, CEC a scris că doar colaborează cu instituțiile statului pentru asigurarea securității cibernetice a sistemelor informatice, inclusiv a sistemului folosit la alegeri. Totodată, a calificat drept false declarațiile potrivit cărora ar putea fi verificat numărul de alegători care au votat.
Și STISC a venit atunci cu un comentariu, responsabilii notând că instituția doar oferă protecție tehnică, fără a avea acces la conținutul datelor.
Alegerile parlamentare sunt programate pe 28 septembrie și se anunță a fi cruciale, ținând cont de interferențele Federației Ruse și încercările de a opri parcursul european al țării.