În contextul în care regiunea transnistreană ar putea rămâne fără gaze, Alexandru Flenchea, fost vicepremier pentru reintegrare, a subliniat că situația devine un impuls pentru reintegrare, cu condiția să existe un plan bine definit. El a explicat că, începând cu 1 ianuarie, cetățenii moldoveni vor plăti facturi mai mari, iar alegerea lor se va concentra între finanțarea separatismului sau reîntregirea țării. Flenchea a mai adăugat că orice reformă energetică va implica inevitabil un proces politic, iar reintegrarea trebuie să fie abordată prin măsuri rapide, asumându-și responsabilitățile politice și administrative pe ambele maluri ale Nistrului.
Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: „Această situație e un impuls pentru reintegrare?”
Alexandru FLENCHEA, EX-VICEPREMIER PENTRU REINTEGRARE: „Da, cu condiția că ai un plan să știi exact ce să faci. Începând cu 1 ianuarie moldovenii vor plăti oricum, prin facturi mai mari la lumină și cine știe ce o mai fi cu gaze. Pentru ce vor plăti consumatorii moldoveni? Pentru a finanța separatismul sau pentru reîntregirea țării? Alegerea chiar ne aparține.”
Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: „Cum la modul practic se face asta?”
Alexandru FLENCHEA, EX-VICEPREMIER PENTRU REINTEGRARE: „Adevărul e că nu pot exista soluții strict și îngust pentru energetică. În momentul în care pe bune vrei și aplici scenarii de reformare a întregului sector energetic țării noastre pe ambele maluri, inevitabil te bagi pe domeniul politic, deci pe reintegrare. Faci primul pas, ești nevoit să mergi mai departe, nu te poți opri.”
Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: „Președintele spunea astăzi că nu poate fi făcută reintegrarea atâta vreme cât armata rusă este acolo.”
Alexandru FLENCHEA, EX-VICEPREMIER PENTRU REINTEGRARE: „Oricare problemă complexă care la prima vedere te sperie, încerci să vezi toate componentele acestei probleme. În cazul dat să vedem ce-i cu armata asta rusă în stânga Nistrului. Nu-i un mare secret că din cei 1500 militari ruși tocmai 70 sunt ofițeri ruși, restul sunt cetățenii noștri cu pașapoarte rusești care în orice scenariu nu pleacă nicăieri, rămân acolo.
Ar fi vorba de o operațiune fulger și de anumite aranjamente logistice și de securitate, nu aranjamente diplomatice, negocieri sau îndemnuri de la tribune internaționale. Înțelegând că dacă faci asta nu te mai poți opri și într-un termen restrâns realizezi reintegrarea propriu-zisă politică. Adică îți asumi întregul act de guvernare în stânga Nistrului cu toate responsabilitățile care sunt reciproce și din partea oamenilor care trăiesc acolo, a afacerilor, oblicații fiscale, tu ca și stat asiguri ordinea, ordinea de drept, securitatea etc.”
Astăzi, în cadrul unei conferințe, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că cetățenii din regiunea transnistreană suferă din cauza regimului separatist de la Tiraspol, iar reîntregirea țării noastre va deveni posibilă doar atunci când Federația Rusă își va retrage trupele armate din stânga Nistrului.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.