Curtea de Apel va decide maine daca CEC trebuie sa-si revizuiasca decizia privind numarul de sectii de votare pentru diaspora. Sedinta inceputa astazi, la care sunt analizate contestatiile depuse de mai multe formatiuni, a fost amanata. Dimineata, cand judecatorii s-au intrunit, zeci de oameni protestau afara.

Publicat:10.06.2021, 20:52

Din debutul sedintei, reprezentantii Platformei DA si PAS au cerut recuzarea a doi magistrati care urmau sa examineze contestatiile.

Andrei NASTASE, LIDERUL PLATFORMEI DA:“Nu fac fata rigorilor in ceea ce priveste impartialitatea. Acesti judecatori au slujit unui regim criminal pe nume Plahotniuc si se regasesc astazi in procesul electoral.”

Cererea de recuzare a fost sustinuta de PUN si de blocul electoral “Renato Usatii”. Imediat, judecatorul Ion Muruianu a declarat ca a inaintat o cerere de abtinere de la examinare. Solicitarile de recuzare, insa, au fost respinse.

Renato USATII, LIDERUL PN:“Noi daca o sa mai umblam cu recuzarile, cam se termina judecatorii in cladire, nici nu ai pe cine recuza.”

Intre timp, in fata Curtii de Apel zeci de membri si simpatizanti ai blocului “Renato Usatii”, PUN, PAS si Platforma DA protestau.

Oamenii au spus ca vor iesi in strada cat timp CEC nu-si va revizui hotararea privind numarul sectiilor de votare pentru diaspora.

“-Cate sectii vreti sa fie deschise?

-Cat mai multe, atat mai bine, pentru ca foarte multi cetateni sunt peste hotare.

-Dumneavoastra de unde ati venit?

-Noi suntem din Glodeni. De la cinci dimineata, suntem mai multi, veniti benevol.”

“Oamenii nu pot vota, noi acolo de dimineata stam, uneori pana tarziu, nu ajung buletine si este inadmisibil.”

Pe 5 iunie, Comisia Electorala Centrala a decis sa deschida 139 de sectii de votare in strainatate pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Asta in timp ce Ministerul de Externe a propus 190 de sectii de votare. Mai multe partide, majoritatea de dreapta, au depus contestatii. Acum doua zile CEC a anuntat ca va suplini numarul cu inca 7 sectii, dar formatiunile au declarat ca au contestat si aceasta decizie.