Ex-președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase, spune că nu este de vină legea, deoarece cât de perfectă nu ar fi, dacă ajunge pe mâini greșite se vor folosi de ea. Tot în acest sens, ex-șeful adjunct al CNA, Cristina Ciubotaru, precizează că „la acestă lege s-au făcut mai multe amendamente și se pare că aceste amendamente intrau în vigoare în paralel cu cele pe care le parcurgeau unii dintre condamnații”.

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: „Cum a fost posibil acest lucru? Cum a fost posibil ca aceste persoane să iasă din închisoare?”

Alexandru TĂNASE, EX-PREȘEDINTELE CURȚII CONSTITUȚIONALE: „Cum s-a întâmplat așa s-a întâmplat. Acestea sunt rațiunile legii amnistiei. Orice lege cu privire la amnistie eliberează de pedeapsă. Sigur că există categorii de infracțiuni absolut irelevante, ca cum ar fi neglijența, depășirea atribuțiilor de serviciu care nu au fost amnestiate, în același timp persoane care au fost sau s-au aflat în detenție pe viață au beneficiat de această lege, dar asta e voința legiuitorului.”

Totodată, ex-președintele CC spune că legea dată nu este aplicată automată și dacă a fost votată nu înseamnă că toți ies din închisoare. 

Alexandru TĂNASE, EX-PREȘEDINTELE CURȚII CONSTITUȚIONALE: „Există în mod clar un mencanism judiciar la nivelul penitenciarelor, fără de care omul nu poate ieși din închisoare. Și atunci când avem o persoană, fie el și criminalul criminalilor, dar dacă are 80 de ani și a depășit 30 de ani de detenți, nu văd nicio rațiune să-l ținem în penitenciar și în sensul acesta legea are sens și este una umană și ea produce efect și cred că nimeni nu o să zică că e ceva ieșit din comun. În cazul de față mecanismul care a fost declanșat anume la nivelul instituțiilor penitenciare și judecătorii care au magistrat lucrarea autorizată a punerii în libertate, acolo nu văd problema atât în lege, legea poate fi perfectă, dar dacă a ajuns pe mâna unui șmecher el oricum va stoarce.”

Ulterior, ex-șeful adjunct al CNA a menționat că deputații nu ar fi trebuit să voteze ceea la ce nu se pricep și ar fi trebuit să studiete din toate punctele de vedere această lege.

Cristina CIUBOTARU, EX-ȘEF ADJUNCT AL CNA:„Ideea este că acest mecanism, el nu a fost votat și atât și apoi a ajuns pe niște mâni nepricepute sau rău intenționate, care au făcut ce au făcut și le-au dat drumul. Ideea este că la acestă lege s-au făcut mai multe amendamente și se pare că aceste amendamente intrau în vigoare în paralel cu cele pe care le parcurgeau unii dintre condamnații care cereau aplicarea mecanismului și dacă la etapele inițiale ele au fost refuzate, la instanțele ierarhic superioare în paralel după acele modificări au reușit să obțină anumite avantaje.”

Scandalul legat de legea amnistiei a pornit după ce s-a aflat că mai multe persoane, condamnate la detenție pe viață pentru infracțiuni grave, au fost eliberate din penitenciar. 

Deputații PAS au declarat că modificările la legea amnistiei, propuse de Olesea Stamate și aprobate de Parlament în 2022, ar fi stat la baza eliberării. Stamate a fost exclusă ulterior din partid, iar șeful Administrației Penitenciarelor a fost demis. Ieri, Consiliul Superior al Magistraturii a dispus Inspecției Judiciare să verifice toate deciziile privind amnistierea persoanelor condamnate pe viață, pentru a stabili motivele care au stat la baza admiterii sau respingerii acestor demersuri.