România este în fața unor alegeri cruciale, iar miza este uriașă. Oamenii trebuie să aleagă direcția țării, fie continuă proiectul firesc european și euroatlantic, în care s-a aflat în ultimii 20 de ani, fie lucrurile sunt date peste cap și se intră în zona incertitudinii. Asta au declarat aseară, la emisiunea În Profunzime, analiștii politici Ion Tăbârță și Sorin Ioniță. Potrivit experților, acestea ar fi cele mai imprevizibile alegeri prezidențiale pe care le-a avut România. Instabilitate politică, economică și cenzură sunt așteptările, în cazul unei victorii a extremistului George Simion, spun analiștii.
Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: „Cum va arăta România în cazul în care președinte va ajunge George Simion și/sau Nicușor Dan?”
Sorin IONIȚĂ, ANALIST POLITIC DE LA BUCUREȘTI: „E foarte simplu, dacă se alege Nicușor Dan, este continuitate pro-europeană, nu e niciun dubiu aici și poate cu mai puțină hoție decât pănă acum pentru că pe Nicușor Dan nu l-a dovedit nimeni că ar fi corupt și este deja la al doilea mandat de primar al Bucureștiului, nu-i de colea chestia asta. Cu George Simion e destul de clar, intrăm în teritoriu complet necunoscut. Omul habar nu avem ce vrea să facă, pentru că el își schimbă opiniile de la o zi la alta, este un mare oportunist, săptămâna trecută era cu Ucraina, acum a revenit cu neutralitatea strategică și noi știm ce însemnă asta, înseamnă o poziție pro-Rusia.”
Ion TĂBÎRȚĂ, ANALIST POLITIC DE LA CHIȘINĂU: „România este în prag să aleagă ce facem, mergem pe proiectul firesc european, euroatlantic în care România s-a aflat în ultimii 20 de ani, sau lucrurile sunt date în totalitate peste cap și se intră în zona incertitudinii.”
Pericolele legate de o eventuală victorie a lui George Simion pot crea multă instabilitate, subliniază analistul politic de la București, Sorin Ioniță, care a scos în evidență mai multe cazuri în care Simion deja și-a contrazis anumite promisiuni pe care le-a făcut.
Sorin IONIȚĂ, ANALIST POLITIC DE LA BUCUREȘTI: „Ți-o spune pe față că cele mai clare promisiuni de campanie sunt o chestie de PR. Habar nu avem ce o să facă, dar avem bănuiala ca orice fascist în linia europenă, este că se folosește de instrumente democratice ca să ajungă la putere și după aia închide ușa după el, deci după aia demonteză instrumentele democratice. Democrația e bună și libertatea de exprimare, cât ești tu antisistem, după ce ai ajuns la putere s-a terminat și cu libertatea de exprimare și cu presa și cu opoziția democratică, la asta ne așteptăm.”
Ion TĂBÎRȚĂ, ANALIST POLITIC DE LA CHIȘINĂU: „Este greu să-l înțelegi ce va face, nu sunt sigur că el știe ce va face, vine și el cu promisiuni populiste, însă irealizabile.”
Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: „În ce măsură a reușit Nicușor Dan în acest tur doi să recupereze din diferență, pentru că diferența este una record pentru alegerile prezidențiale din România?”
Sorin IONIȚĂ, ANALIST POLITIC DE LA BUCUREȘTI: „Da, 20% nu e ușor în două săptămâni să recuperezi. Un răspuns onest este că habar nu avem, pentru că sondajele de opinie nu sunt de încredere în România, nu ai cum se știi ce se întâmplă acolo, deci, navigăm în ceață fără niciun fel de busolă. Așa stare există că s-a energizat destul de mult tabăra pro-europeană, că lumea s-a speriat, s-a speriat și mediul de bussines, inclusiv unii care cochetau cu suveraniștii.”
Faptul că s-a ajuns în acest punct este inclusiv din cauza clasei politice de la București, spun analiștii.
Sorin IONIȚĂ, ANALIST POLITIC DE LA BUCUREȘTI: „Deci, nu mai știu să guverneze, știu numai să facă sondaje, săs e așeze pe scaune, deci, chestii electorale chiar când nu e cazul. S-au jucat cu calendarul electoral, ba comasau cu europenele, ba le despărțeau, ba trebuia să votăm în septembrie, ficare partid din cele mari, PSD și PNL, încercând să păcălescă societatea și să se păcălească unul pe altul. Deci, a fost praf, totul a fost praf făcut pe plan intern până la urmă, inclusiv jocul foarte periculos cu extremiștii.”