Decizia instanței din Marea Britanie de a admite eliberarea lui Veaceslav Platon pe cauțiune arată că procesul este complex și că trebuie să fie respectate toate regulile justiției, pentru a evita complicarea situației ulterior. Despre asta a vorbit președintele Parlamentului, Igor Grosu, în cadrul emisiunii de la Exclusiv TV.

Igor GROSU, PREȘEDINTELE PARLAMENTULUI: „Asta vorbește despre faptul că procesul nu este simplu și justiția din Marea Britanie are să își spună cuvântul. Fiecare parte – noi, procurorii din Marea Britanie, avocații trebuie să își prezinte toate argumentele.”

Grosu a spus că Platon a utilizat posibilitatea legală de a solicita eliberarea pe cauțiune, iar sistemul de justiție este obligat să-i asigure accesul la toate mijloacele de apărare prevăzute de lege.

Igor GROSU, PREȘEDINTELE PARLAMENTULUI: „Asta este regula justiției și aici nu trebuie să ne facem iluzii, trebuie să respectăm buchea legii, pentru a nu da ulterior motivul de a contesta o hotărâre sau alta și să ajungem în situația în care se ajunge la CtEDO.”

Veaceslav Platon rămâne în arest în Marea Britanie, a anunțat ieri Procuratura Generală. Deși instanța a admis cererea de eliberare sub cauțiune, procurorii au contestat această decizie, motiv pentru care fugarul nu a fost eliberat. În cazul în care, într-un final, se va dispune eliberarea sa, procedura de examinare a cererii de extrădare va continua. Decizia privind extrădarea lui Platon urmează să fie adoptată de instanțele britanice în luna noiembrie, a mai adăugat procuratura Generală.

Citeste si : Procurorii de la Chișinău explică decizia judecătorilor britanici de a-l elibera pe Platon sub cauțiune și de ce acesta se află încă în penitenciar - VIDEO 

Veaceslav Platon a fost reținut în Marea Britanie pe data de 13 martie, după ce în toamna anului trecut Procuratura Generală a expediat un demers privind extrădarea lui. Cererea a fost făcută în baza dosarului denumit Laundromat, o schemă considerată cea mai mare operațiune de spălare a banilor, retrași din Rusia, prin intermediul băncilor moldovenești. În acest dosar, Platon este acuzat, printre altele, de organizarea și conducerea unei organizații criminale și organizarea spălării banilor în proporții deosebit de mari. Platon a negat anterior acuzațiile.